Frene bastığınız zaman çeşitli sebeplerden dolayı araçtan ses gelebilir. Bunların başında fren balatasının bitmesi gelir. Biten fren balatası diske sürterek tiz bir ses çıkartır. Araç bu şekilde kullanılmaya devam edildiğinde, disk yüzeyi aşınmaya başlar.
1-İlk ve en basit ihtimal disk ile balata arasına toz kaçmıştır.Balata temizlik spreyi ile iş çözülür. 2-Tekerlek göbeğinde sorun vardır tekerlek hafif sekiz çiziyordu.Tekerlek rulmanları ve gerekli parçalar değiştirerek sorun çözülür. 3-Fren pistonlarının merkezlemesi bozulmuştur.
Bir disk fren sisteminde, fren tozu, fren balatası ile fren diski (rotor) arasında sıkışarak düzensiz frenlemeye ve gıcırtı sesine neden olur. Kampanalı frenlerde ses , kampanalarda biriken fren tozunun bir sonucu olabilir.
Fren yokken sürtme sesi geliyorsa ve ses kesikliyse özellikle bakmanız gereken parçalar: Teker rulmanı, Fren diski, Balata. Kesikli sesten anladığım kadarıyla sizin fren diskinizde sorun olabilir. Rulman ve balata bozulmuşsa değiştirilir. Disk bozulmuşsa tornayla kurtarma şansınız var.
Boşluk çok düşük ayarlandığında, fren balatası ve disk birleşir, sürtünmeye neden olur ve böylece fren sistemi aşırı ısınarak kötü fren performansına, fren sürtünmesine, sese ve hatta kalıcı disk hasarına neden olur.
İlgili 24 soru bulundu
Forklift fren havası, hidrolik sistemde bir dizi arızaya, fren sisteminin yavaş yavaş boşalmasına yol açar. Bu nedenle havayı boşaltmanız gerekir. Aksi takdirde fren sistemi her geçen gün daha da deforme olur. Bu da zamanla arızanın giderilemeyecek boyuta ulaşmasına sebebiyet verir.
Fren diskleri normal şartlar göz önüne alındığında 60.000 – 80.000 km aralığında bir ömre sahiptir. Diskinizin ömrünü kişisel kullanım alışkanlıklarınızla uzatıp kısaltabilirsiniz.
Motordan Sürtünme Sesi Gelmesi
Birçok sürücü bu sesin motordan geldiğini düşünür. Ancak motordan gelen sürtünme sesinin kaynağı silindirler ile alakalıdır. Motordan gelen sürtünme sesi, frenden gelene göre çok daha yüksek ve güçlü olduğu için sürücüler tarafından kolayca fark edilir.
Sadece balatalardan dolayı ses gelmez. Bunun dışında kampana ve fren disklerinden de ses gelebilmektedir.
Frenleme yaparken gürültülü sesler duymanız fren diskinin bittiği konusunda ilk işaret olabilir. Diskin eğilmesi ve deforme olması gibi durumlarda tekerleklerden gıcırtı şeklinde sesler duyulması mümkün. Aşınmanın daha ileri seviyelerde olduğunun göstergesi ise pedalın üzerinde meydana gelen titreşimdir.
Fren diskinin ne zaman değiştirilmesi gerekmektedir? Fren diskleri balatalara göre daha uzun ömürlü olsa da sürüş tarzına bağlı olarak belirli bir süre sonra aşınarak değiştirilmeye ihtiyaç duyuyor. Standart kullanımlarda fren disklerinin 60 veya 70 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor.
Frenlerden ses geldiği fark ediliyorsa, derhal uzmandan yardım alınması gerekmektedir. Aracınızı servise götürdüğünüzde araç tekerleri sökülür ve araç fren balatalarının kontrolü sağlanır. Bunun başlıca nedeni, balataların bitmiş olmasından kaynaklıdır. Araç frenlerinizden ses gelmesinin çok fazla sebebi olabilir.
Frenleme anındaki yüksek sıcaklık, kampana-balata (veya disk-balata) arasında ani sürtünme kaybına (fading), erken aşınmaya, fren sıvısının buharlaşmasına, termal çatlaklara ve vibrasyona neden olabilir [10-13].
Fren balatasını değiştikten sonra gelmeye başladı : Yeni takılmış balatanın disk yüzeyine alışması için zaman vermeniz gerekmektedir. Bu bazen 1.000 – 2.000 km sürmektedir. Bu kilometreleri geçtiniz ve halen ses kesilmedi ise balatanın montajında ya da takılan balatanın ölçüsünde sıkıntı vardır.
Sertleşen yani biten balata, disk yüzeyini çizer ve kendine yol yapar.
Fren balatalarının değişimi oldukça kısa sürer. Özellikle işinde oldukça iyi olan bir uzmana götürüldüğü zaman maksimum 20 dakika içerisinde dört tekerinde balatasının değişimi yapılır. Fren balatalarının değişimi ortalama 20-30 dakika sürer.
Araç sahipleri, her 10.000 kilometrede bir fren balatalarını değiştirmelidir.
Sisteme bağlı pervaneler de siz, gaza yüklendikçe hızla döner. Burada duyduğunuz ses, bu pervanelerden geçen havanın sesi olabilir. Bu durumda endişe etmeye gerek yoktur.
Motor Yatak Sesi Tak Tak
Araçta ilk marşa basmayla birlikte motor yataklarına yağ ulaşmaz ve yataklar yağsız kalır, daha sonra zorlamaya devam edilmesiyle motor yatakları sarabilir! Karşınıza çıkacak şeyse motordan gelen tak tak sesi olacaktır.
Uğultu bilyanın bozulduğuna işarettir. Değiştirmeniz gereklidir. Kitler kalırsa başınıza daha büyük problem çıkarabilir. uğultu nedeni genelde bilya dır, hangi tekerden geldiğini lastikçilere gösterirsen söylerler..
Balatalar çift, diskler çift şekilde değiştirilir. Sağ taraf değiştiyse, sol da değişmesi gerekir.
Fren diski kalınlığı 12 mm civarındadır. Bu kalınlığın 10,6 mm altına inmemesi gerekir. Aksi takdirde sürüş güvenliği tehlikeye girmektedir. Araç kiralama hizmeti sunulmadan önce fren diski kontrolleri dahil olmak üzere sürüş güvenliğini etkileyebilen tüm aksamların bakımları yapılır.
Fren hidroliği deposundaki sıvının hareketini gözlemleyin. Fren hidroliğinde hafif bir çalkalama, işi doğru yaptığınızı gösterir . Bununla birlikte, önemli bir sıvı püskürmesi fark ederseniz , fren sisteminde hala bir miktar hava kabarcığı vardır. Bu durumda, fren hava alma prosedürünü tekrarlamanız gerekecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri