İtirazın iptali davası borçlu aleyhine yapılan icra takibiyle ilgili işin devamı niteliğindedir, bu nedenle itirazın iptali davasında dava dilekçesinin Tebligat Kanunu'nun 11. maddesi uyarınca vekile yapılması zorunludur.
Dolayısıyla dava dilekçesinin vekile değil asıla (borçluya) tebliğ edilmesi gerekmektedir. Bu gerekçeler uyarınca itirazın iptali davasında dava dilekçesinin davalı borçlu yerine vekiline tebliğ edilmesi, HMK'nın emredici hükümlerine aykırılık teşkil edecektir.
İtirazın iptali davası, HMK hükümlerine tabi olup davanın hangi mahkemede açılacağı ve hangi yargılama usulüne tabi olacağı HMK'ya göre belirlenecektir. Borçlunun itiraz etmiş olduğu takibe konu alacak itirazın iptali davasının konusunu oluşturur. Bu davada, alacaklı davacı, borçlu ise davalı olacaktır.
İtirazın İptali Davasında Vekâlet Ücreti
İtirazın iptali davası nisbi vekâlet ücreti içerir. İtirazın kaldırılması ise maktu olarak hesaplanır.
Özellikle vurgulamakta yarar var ki, imzaya itiraz edecek borçlu, imza itirazını açıkça ve ayrıca belirtmelidir; aksi takdirde, senet altındaki imzayı kabul etmiş sayılır. Borçlu, ödeme emrinin kendisine tebliğ edildiği andan itibaren 7 gün içinde pekala itiraz edebilir.
İlgili 17 soru bulundu
İtirazın iptali davasını kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz, satış, paranın ödenmesini) isteyebilmesi için, itirazın iptali kararının kesinleşmesi gerekmez.
İtirazın iptali davası genel hükümlere göre nispi harca tabidir. Alacaklının icra takibi açarken yatırmış olduğu binde beş peşin harç kendisine geri verilir ya da dava harcından mahsup edilir. İtirazın iptali davasında harca esas değer asıl alacak miktarı olarak dikkate alınır.
Bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacakları ve tazminatları ile ilgili itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarının zorunlu arabuluculuğa tabi olduğu Kanun ile açıklığa kavuşturulmuştur.
Ziynet alacağına ilişkin davalar konusu para ile ölçülebilen davalardandır. Bu haliyle nisbi vekâlet ücretine hükmedilir. Ziynet alacağı davaları, boşanma davasının fer'isi de olmadıklarından, bu davaların boşanma davasından tefrik edilmedikleri hallerde ayrıca nisbi vekâlet ücreti hesaplaması yapılmalıdır[4].
Ancak, eğer borçlu borcunu kabul etmekle birlikte borcu ödediğini iddia ediyorsa bu iddiasını ispatlamakla yükümlüdür. Dolayısıyla böyle bir durumda ispat yükü borçludadır. İtirazın iptali davasında da tanık dinlenebilir, yemin teklif edilebilir, senet ibraz edilebilir ve diğer ispat vasıtalarından da yararlanılabilir.
Bir yıllık süre içinde açılan dava, teknik anlamda bir itirazın iptali davasıdır ve ancak bir yıl içinde açılan davanın kazanılması hâlinde borçlunun itirazı iptal edilmiş olur. Bunun üzerine, alacaklı, itiraz ile durmuş olan icra takibine devam edilmesini (yani haciz) isteyebilir.
İcra Mahkemelerinde Görülen İmzaya Yönelik İtirazlar Tanık Dinleyerek Sonuçlandırılamaz.
Devam etmekte olan İtirazın İptali davasınedeni ile icra takip dosyasının işlemlemden kaldırılması mümkün değil.
İtirazın iptali davasını (M.67) ve borçtan kurtulma davasını (M.69) kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz) isteyebilmesi (veya M.32 ye göre ilamlı icra takibi yapabilmesi) için itirazın iptali kararının kesinleşmesi şart değildir.
İtirazın alacaklıya tebliğ edilmemesi, sadece İİK'nun 67 ve 68. maddelerinde sözü edilen hak düşürücü sürelerin başlamasına engel teşkil eder niteliktedir.
Buna göre; i) İlamsız takip yapılmış olması, ii) Borçlunun bu takibe itiraz etmesi, iii) İtirazın alacaklıya (davacıya) tebliğinden itibaren alacaklının, bir yıl içinde itirazın iptali için mahkemeye başvurmuş olması, yasal koşullarının gerçekleşmesi gerekir.
Bu ücret, davayı kaybeden tarafın, davayı kazanan tarafın avukatına yaptığı ödeme şeklinde açıklanabilir. Karşı vekalet ücreti maktu olup 2024 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca ceza davaları için karşı taraf avukatı ücreti asgari 17.900-TL'dir.
5043 sayılı kanunda ücretin belirlenmesi esası olarak avukatın davayı kazandığı kısmının yüzde onu ile yüzde yirmisi arasında arasında ücrete hak kazanağı düzenlenmiştir.
(3) Kanunlar gereği gönderme, yeni mahkemeler kurulması, iş bölümü itirazı nedeniyle verilen tüm gönderme kararları nedeniyle görevsizlik, gönderme veya yetkisizlik kararı verilmesi durumunda avukatlık ücretine hükmedilmez.
Kanunun 3'üncü maddesinin birinci fıkrasına “Bu alacak ve tazminatla ilgili itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davaları hakkında birinci cümle hükmü uygulanır.” ifadesinin eklenmesi ile söz konusu davalar da zorunlu arabuluculuk kapsamına girmiştir.
1. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 4. maddesinde ve diğer kanunlarda belirtilen ticari davalardan, konusu bir miktar para olan alacak, tazminat, itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarında, dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması 01 Eylül 2023 tarihinden itibaren dava şartıdır.
Dolayısıyla, alacaklının bir miktar para ödenmesine ilişkin alacak veya tazminat talebini konu alan itirazın iptali davası dava şartı arabuluculuk uygulaması kapsamındadır.
İtirazın iptali davasında, ispat yükü kural olarak davacıda olup, davacı alacağının varlığını ispat etmekle yükümlüdür. Bunun gibi, davalı borçlu da, alacaklının kanıtlamış olduğu borcu ödediğini ispat etmekle yükümlüdür.
İtirazın iptali davasında harca esas olacak dava değeri, takibe konu edilen asıl alacak miktarı üzerinden hesaplanır. İcra masraflara, harca esas olacak dava değerine dahil edilmez. İtirazın iptali davası, genel hükümlere göre nispi harca tabidir.
Borçlu, itirazın iptali davası açılmamışken, itirazına konu borcu tamamen öderse, alacaklının itirazın iptali davası açmasına gerek kalmayacak ve böyle bir davayı açmakta hukuki yararı bulunmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri