Sürtme sesi de tam oturmadığı için ve tek noktadan sürttüğü için olabilir. Muhtemelen oturduktan sonra bir süre de frene basınca hafifçe plastik diş sıyırıyormuş gibi bir ses gelecek balatadan.
Balata bitmeye başladığında sertleşir. Bu sertleşme de hem fren diskine zarar verir hem de frenleme kalitesine olumsuz etki eder. Sertleşen yani biten balata, disk yüzeyini çizer ve kendine yol yapar. “yol yapmak” terimi, derin bir kazıma yapmasıdır.
Biten fren balatası diske sürterek tiz bir ses çıkartır. Araç bu şekilde kullanılmaya devam edildiğinde, disk yüzeyi aşınmaya başlar. Güvenliğiniz için aracınızda ses gelmeye başladığında en yakın yetkili servise götürmenizi tavsiye ediyoruz.
Boşluk çok düşük ayarlandığında, fren balatası ve disk birleşir, sürtünmeye neden olur ve böylece fren sistemi aşırı ısınarak kötü fren performansına, fren sürtünmesine, sese ve hatta kalıcı disk hasarına neden olur.
İlgili 40 soru bulundu
Fren yokken sürtme sesi geliyorsa ve ses kesikliyse özellikle bakmanız gereken parçalar: Teker rulmanı, Fren diski, Balata. Kesikli sesten anladığım kadarıyla sizin fren diskinizde sorun olabilir. Rulman ve balata bozulmuşsa değiştirilir. Disk bozulmuşsa tornayla kurtarma şansınız var.
Forklift fren havası, hidrolik sistemde bir dizi arızaya, fren sisteminin yavaş yavaş boşalmasına yol açar. Bu nedenle havayı boşaltmanız gerekir. Aksi takdirde fren sistemi her geçen gün daha da deforme olur. Bu da zamanla arızanın giderilemeyecek boyuta ulaşmasına sebebiyet verir.
Aracınızın fren balatalarından çıkan sesi kesmenin en iyi yolu, fren balatalarına fren spreyi sıkmaktır.
Fren pedalına her basıldığında yüksek ısıya maruz kalan fren balataları aşırı sürtünmeden dolayı belirli bir zamana kadar çalışıyor. Fren balatasının ömrü sürüş tarzına ve balatanın malzemesine bağlı olarak farklılık gösterse de genellikle 40-50 bin km civarlarında değiştirilmesi gerekiyor.
Balata Kaynaklı Fren Sesini Tanıyın
Balatalar yapısı gereği sürtünmeye maruz kalır, belirli bir kullanım ömürleri vardır ve zamanla aşınarak tükenir. Balatalar bittiğinde, aracınızın frenlerinden ıslığa benzer sesler gelir. Sertleşen balatalar, diske baskı uyguladığı için bu sesi çıkarır.
Normalde, fren pedalına basıldığında bir direnç hissedersiniz ve araç yavaşlar veya durur. Ancak, fren balatası aşındıkça, fren pedalı daha sert hale gelebilir ve frenleme gücü azalabilir. Eğer fren pedalınıza bastığınızda sert bir direnç hissediyorsanız, fren balatanızın değiştirilmesi gerekebilir.
Bunun en yaygın olarak görünenleri rulmanının bozulmasıdır. Rulmanın aşırı ısınması ya da dışarıdan gelen darbeler sonucunda hasar almasıyla uğultu şeklinde sürekli sesler meydana gelecektir. Tabi bunun yanında aks keçesinin aşınması da dönüşlerde ön tekerlerden tak tak şeklinde ses gelmesine neden olacaktır.
Fren balatasını değiştikten sonra gelmeye başladı : Yeni takılmış balatanın disk yüzeyine alışması için zaman vermeniz gerekmektedir. Bu bazen 1.000 – 2.000 km sürmektedir.
Fren balatası spreyi, bir aracın fren balatalarını yağlamak için kullanılan bir malzemedir. Genel olarak fren balatasının oluklarına, paralel fren yüzeyleri arasındaki mesafeye, fren balatalarının bağlı olduğu tekerlek veya diske ve ilgili kalipere püskürtülür.
Uygun kullanım ile birlikte orijinal bir baskı balata ömrü ortalama 90.000 km hatta daha üst kilometreleri bulabilmektedir. Uygun olmayan sürüş alışkanlıkları bu süreleri kısaltarak 20.000 km ve altı kilometrelerde parça değişimi ihtiyacı doğurabilir.
Fren diskinin ne zaman değiştirilmesi gerekmektedir? Fren diskleri balatalara göre daha uzun ömürlü olsa da sürüş tarzına bağlı olarak belirli bir süre sonra aşınarak değiştirilmeye ihtiyaç duyuyor. Standart kullanımlarda fren disklerinin 60 veya 70 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor.
Balata değişimi çok uzun süren bir işlem değildir. “Balata değişimi ne kadar sürer?” sorusunun yanıtı genellikle 3-4 saat içerisinde değiştirildiği yönündedir.
Frenden ses gelmesi durumunun en temel sebebi, balatalardan ses gelmesidir. Balatalar bittiğinde, aracınızın frenlerinden ıslığa benzer bir ses gelecektir. Sertleşen balatalar, diske baskı uyguladığı için bir ses çıkacaktır. Bu balataların tekrar kullanılabileceğini söyleyebiliriz.
yeni taktıysan gelmesi normal. gittikçe ses azalacak ve belli süre sonra ses kesilecektir.
Motorlu araçlarda fren balataları, debriyaj ve motor yüzeyi temizleme işlemlerinde kullanılır. Balata spreyi ile motor temizleme esnasında motorun yüzeyini bir bezle silebilir ve daha sonra spreyi püskürtme aşamasına geçebilirsiniz. Dilerseniz yüzeyin kuruması için bekledikten sonra kuru bezle tekrar silebilirsiniz.
Fren hidroliği deposundaki sıvının hareketini gözlemleyin. Fren hidroliğinde hafif bir çalkalama, işi doğru yaptığınızı gösterir . Bununla birlikte, önemli bir sıvı püskürmesi fark ederseniz , fren sisteminde hala bir miktar hava kabarcığı vardır. Bu durumda, fren hava alma prosedürünü tekrarlamanız gerekecektir.
Fren hidrolik yağ bittiği nasıl anlaşılır sorusunun cevabı ise fren pedalında oluşan yumuşama sonrasında bittiği veya azaldığını anlayabiliriz. Eklemek için araç kaputunu açarak fren yağ haznesinde gösterilen maximum ve minumum çizgileri içerisinde olup olmadığına bakılmalıdır.
Fren hidroliği yağı, frenleme performansını etkileyerek sürüş deneyimi için oldukça önemli bir sıvı olarak öne çıkar. Az kullanılması yetersiz basınçtan oluşan veya geç frenlemeye sebep olabilir. Fren hidroliğinin azalması durumunda erken müdahale edilmezse fren sistemi tamamen çöker.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri