Sinekler sadece ellerini ovuşturmazlar, aynı zamanda ellerini başlarını, kanatlarını ve hatta arka ayaklarını birbirine sürterler. Bunun sebebi kapsamlı bir temizlik yapıyor olmalarıdır Gözlerinide ovuştururlar bunun sebebi göz kapaklarının olmamasıdır ve temizlik zamanları en savunnmasız oldukları andır.
Bunun yanında karasinekler, ellerini ovuşturarak uzuvlarındaki kirlerin gitmesini sağlamakta, böylece kıllarının ürettiği özel sıvı sayesinde yüzeylerde yapışık kalabilmektedirler. Bunun yanında temizlenirken aynı tarafa bakan kılların artması sineklere uçarken avantaj sağlayabilmektedir.
Vücut ısınızın yüksek olması ve ter salgılamanız çekici bir özelliktir. Ayrıca karasinekler besinlerin kokusunu alabilirler, besinlerin yoğun olduğu ya da sineğin üremesinin kolay olduğu çöplük alandaysanız size konması kadar olağan bir şey yoktur.
Ayakların sürtünme hareketiyle proboscis uyarılır bu şekilde sinekler besin alımı sırasında enerji tasarrufu yapmış olurlar. Sinekler ayaklarıyla tat alabildikleri için her seferinde kıvrık durumdaki proboscisi açıp besin olup olmadığını anlamalarına gerek kalmaz. Bu sayede proboscisi sadece gerektiğinde kullanırlar.
FAZLA ISINMANIN ÖNÜNE GEÇMEK. Özellikle yaz aylarında ortaya çıkarak canımızı sıkan karasinekler, kıllarını belirli bir düzene sokarak ısıyı dağıtırlar. Yani insanların duş aldıktan sonra hem temizlenip hem de serinlediği gibi onlar da ellerini ovuşturarak hem temizlenip hem serinliyorlar.
İlgili 33 soru bulundu
Sivrisinekler nefes verdiğimizde çıkan karbondioksi- tin kokusunu yaklaşık 50 metrelik bir menzilden algılaya- biliyor. Karbondioksit kaynağına yaklaştıkça, 5-15 metre arası mesafede hedefini görsel ipuçlarıyla netleştiren siv- risinekler, bir metre öteden vücut ısımızı algılayarak bizi bulmuş oluyor.
Bilim insanları sivrisineklerin, diğer hayvanların aksine insan kokusu, beden ısısı ve karbondioksit seviyesi gibi kriterlere göre ısıracakları insanları seçtiklerini duyurdu.
Sivrisineklerin en sevmediği kokular
Lavanta, portakal, limon, ada çayı, kadife çiçeği, karanfil, okaliptüs, defne, reyhan, sarımsak, soğan, sirke, biberiye.
Sivri sinekler insanı sadece sokmaz, soktuktan sonra idrarını bırakır.
Limon otu veya nane gibi uçucu yağlar, sineklerin yaklaşmaktan pek hoşlanmadıkları kokular arasında bulunuyor. Birçok uçucu yağ türü, böcek kovucu özellikler içerir ve sinekler, böcekler için zehirlidir.
Yani ne kadar çok karbondioksit salarsanız sinekler için o kadar görünür hale gelirsiniz. İri insanlar daha fazla karbondioksit saldıklarından daha kolay hedeflerdir. Sineklerin karbondioksite olan bu ilgisi gece uyurken ağız ve burun bölgemizde dolaşarak sabaha kadar kulağımızın dibinde vızıldamalarını da açıklıyor.
ABD?de yapılan yeni bir araştırmada, sivrisineklerin en çok ilgili gösterdiği renkler açıklandı. Washington Üniversitesi tarafından yapılan çalışmada, sivrisineklerin kırmızı, turuncu, siyah veya camgöbeği rengini tercih ettikleri belirtilirken, yeşil, mavi veya mor olan noktaları göz ardı ettikleri aktarıldı.
Sinekler uçucu lavanta yağı, karanfil ve portakal kabuğu kokusundan hoşlanmazlar. Suyla doldurulmuş bir sprey şişesinin içine birkaç damla bu yağlardan damlatıp evin içine sıkabilirsiniz. Portakal kabuklarını evinizin farklı bölgelerine serpiştirebilirsiniz.
Karbondioksit ve vücut kokuları
Hem erkek hem de dişi sivrisinekler aslında diğer hayvanları ısırmadan da yaşayabilir. Ancak dişiler üreme döngüsünü tamamlamak için kana ihtiyaç duyar. Yaklaşık 100 yıl önce, karbondioksidin (CO₂) sivrisinekleri cezbettiği ortaya çıktı.
Genel olarak sivrisinekler bazı kan gruplarını, açık tenlileri, derisi daha ince olanları daha çok ısırır gibi genel bir düşünce hakim. Bunların bazıları deneyimlere dayalı yorumlar bazıları ise yapılan araştırmalara dayanıyor.
"Böcekler araştırmalar ve çiftçilik faaliyetleri sırasında acı verici uyaranlara maruz kaldıkları için bu, etik açısından önemli" Birleşik Krallık'taki Queen Mary Üniversitesi'nden araştırmacılar, böceklerin de tıpkı insanlar gibi acı hissedebildiğini kanıtlayan bir çalışmaya imza attı.
Çoğu dişi ergin sivrisinek türü, 4 veya 5 defa kan emebildiği ve yumurta bırakabildiği durumlarda 2-3 hafta yaşayabiliyorken, kış mevsimini geçirebilen bazı sivrisinek türleri garaj, bodrum veya tavan aralarında 6 ay boyunca yaşayabilirler.
Efendimiz yemeklere ya da içeceğe düşen Kara sineklerin kanatlarından birinde zehir olduğunu ifade ederek yemek ve su yenilmek durumundaysa sineğin öldürülmesini emretmiştir. Buna göre, Dini açıdan Sinek öldürülmesi zarar vermesi ve rahatsız etmesi durumunda caizdir.
Sürekli olarak kılcal damardan dokuya dokudan kılcal damara madde geçişi olur. Kanın kirli yada temiz olması fark etmez sivrisinek demir ile ilgilenir.
Alkol aynı zamanda dezenfektan işlevi görmektedir. Evde bulundurduğunuz lavanta kolonyası hem içerdiği etanol ile sivrisinek kaşıntısını alacak hem de lavanta kokusu ile sivrisineklerin en azından koku uçana kadar yaklaşmasını engelleyecektir.
Bilgi-2: Ultrasonik sivrisinek savarlar (USS), birçok yetişkin kulağının duyamayacağı bir frekans olan 15 kHz (15 kilo-Hertz: saniyede 15.000 titreşim) frekansında ses yayarlar.
Geceleri sivrisinekten korunma ve uyku sırasında miniklerin rahat etmesi için ise cibinlikten yararlanabilirsiniz. Koyu renkleri sevdikleri bilinen sivrisinekleri, bebek yatağında açık renk nevresimler tercih ederek de uzak tutabilirsiniz.
Japonya'da yapılan bir araştırmaya göre, sivrisineklerin kan grubu 0 olan kişileri ısırma ihtimali, kan grubu A olanları ısırma ihtimalinden iki kat daha yüksek. Araştırmacılar, sivrisineklerin 0 grubu kanı daha "lezzetli" bulduğunu dile getiriyor.
Sivrisineklerden korunmak için onları tanımanız şart. Sivrisinekler yiyeceklerini yani sizi ararken nefesinizi ve karbondioksiti takip eder. Araştırmacılar sivrisineklerin kırmızıyı, turuncuyu ve siyahı sevdiğini, yeşil, mavi ve mor renkleri tercih etmediğini ortaya çıkardı.
Karbondioksit dişi sivrisinekleri konak aramaya başlamaları için uyarır" diyor. Başka bir deyişle dişi sivrisinekler insanların başlarının etrafında da uçuşuyor çünkü en fazla karbondioksit bu bölgeden dışarı atılıyor. İşte bu esnada insanlar o rahatsız edici vızıltıları kulaklarının dibinde buluveriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri