* Bu amaçla araç içi sıcaklığının şehir içi otobüslerde 26-28 derece, şehirler arası otobüslerde 24-26 derece olarak ayarlanması gerekmektedir.
Arabanın içinin fazla soğutulması, arabadan çıkınca tansiyon sorununa neden olabilir. Bu sebeple iç sıcaklığın dışarıdan 6 derece düşük olarak ayarlanması gerekir.
havalandırma sistemleri ( klimalı)şeklindedir. Isıtma tertibatında, dışarıdan alınan havanın kalorifer radyatöründen geçirilerek kabin içerisinin ısıtılması sağlanır. Kalorifer radyatöründe ısıtılan hava, elektrofan tarafından aracın değişik kısımlarına üflenir.
Benzin, LPG veya Dizel araçlarda motor ısınmadan hareket edildiği zaman pistonlar aşınır. Özellikle çok soğuk havalarda motor mutlaka ısıtılmalıdır. Piston kolunun zarar görmemesi için motor ısındıktan sonra hareket edilmesi gerekir.
Normalde aracın ideal çalışma sıcaklığı 90 derecedir. Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır. Dolayısıyla aracın ihtiyacı olan 90 derecede ısıyı tutmaya çalışır.
İlgili 17 soru bulundu
Servis sırasında ölçülen 4~5°C gibi değerler iyi değerlerdir.
Camlarınız, açıkken sürüş aerodinamiğini azaltır ve sürtünmeyi artırır, bu da aracı yavaşlatır. Ancak AC ile sürüş motora daha fazla yük bindirir. Her iki durumda da aracınızın çalışması için daha fazla yakıta ihtiyacı olacaktır.
- Aracın ilk çalıştırıldığı anda klimayı açmak daha fazla yakıt tüketimine sebep olmaktadır. Motorun bir süre çalışması ve ısınması beklenilmelidir. - Klima açıkken camlar ve kapılar kapalı tutulmalıdır. - Klima otomatik modda sıcaklık seviyesini sabit tutacağı için manuel modda kullanmaktan daha tasarruflu olacaktır.
Klima motoru sadece soğutur.
Arabanın klima suyu, aracın ön kısmında yer alan evaporatörden veya kondansatörden süzülerek oluşur. Klima sistemi havayı soğutmak için çalışırken, nem de yoğunlaşır ve bu su damlacıkları, evaporatörün altındaki bir tepside birikir. Bu tepsinin altında yer alan bir delikten ise klima suyu aracın altına doğru akar.
Araçlarda klima kullanımı konusunda yapılmaması gereken en önemli şey ise motor rölanti durumdayken klimayı çalıştırmamaktır. Rölantide klima çalıştırmak, araç hareket halindeyken klima çalıştırmaktan çok daha fazla yakıt tüketimine neden olur.
İçten yanmalı motorlu bir arabada klimayı kullanmak aküyü etkilemez.
Klima kullanımı aracın yaşına, hızına, boyutuna, motor gücüne ve dış sıcaklığa bağlı olarak yakıt verimliliğini farklı ölçülerde etkiliyor. Doğru klima kullanımı dizel araçlarda 100 kilometrede 1-1,5 litre, benzinlilerde ise 1-2 litre arasında yakıt sarfiyatı yapıyor.
Yaz aylarında ayarlanacak ortam sıcaklığının dış sıcaklıktan 7'-8' C düşük olması konfor sağlar. Örneğin 35 derecelik dış sıcaklıkta klimanızın sıcaklığı 28 – 27 derece olmalıdır.
Kullanım sıklığının ve oranlarının arttığı yaz günlerinde klima sıcaklık değerini 23–26°C derece aralığına ayarlayabilirsiniz. Kışın klima sıcaklık ayarı kaç olmalıdır sorusunun cevabı ise 20-24°C aralığıdır.
En verimli kullanım ise sıcaklığın 24 ile 26 derece arasında tutulmasıyla olur. Sıcaklığı her bir derece düşürmenin ek yüzde 8 maliyet olduğunu unutmayın. En verimli kullanım içerinin sıcaklığını dışarının sıcaklığından 2 ila 3 derece daha düşük seviyeye ayarlamak olacaktır.
Akünüzün bitmesinin en yaygın nedenleri farlarınızı veya araç lambalarınızı açık bırakmak, şarj sistemi arızası, korozyon veya arabanızı uzun süre park halinde bırakmaktır.
Akü, kendi kendini şarj edebilme özelliğine sahiptir. Araç çalışırken akü devamlı sarj olur ve böylece beklenmedik anda bitme ihtimali azalır. Ancak bazı durumlarda akü daha kolay deşarj olur, yani boşalmaya başlar.
Akü, normal hızda şarj ediliyorsa genellikle üç ila altı amper arasında akım verilir. Bu sebeple akünün dolması 8 saate kadar sürebilir. Eğer hızlı doldurulmak istenirse süre 4 saate değin düşebilir.
Sorun olmaz. İlk defa bilmediğim marka antifriz kullandım.
Araç klimaları hazırlanırken aracı koruyacak şekilde hazırlanır. Tasarım aşamasında klimanın araca zarar vermesi önlenir. Uygulamaya geçildiğinde de araç klimasını kullanılması araca herhangi bir zarar vermemektedir. Dolayısı ile araç kullanımı esnasında klima çalıştırmak motorun zorlanmasına sebep olmaz.
Klima Gazının Bitmesi Klimanın Isınmasını Etkiler mi
Yeterli gaz yoksa, klima havayı yeterince soğutamaz ve bu da ısıtma performansının düşmesine neden olur. Ek olarak, soğutucu akışkanın bitmesi hava akışında önemli bir azalmaya neden olarak ısıtma performansının daha da düşmesine neden olabilir.
Araç kliması neden soğutmaz? Klima çalışıyor, kompresör çalışıyor ama soğutma işlemi gerçekleşmiyorsa klima gazı eksilmiş, fan, klima motoru veya sensörler arızalanmış, polen filtresi veya klima radyatörü tıkanmış olabilir.
Klima sistemleri, havayı dolaştırırken iç mekanlardaki bakteri, virüs ve mantar gibi mikroorganizmaların yayılmasına katkıda bulunabilir. Bu durum, solunum yolu enfeksiyonlarına, özellikle soğuk algınlığı, grip ve sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri