İlaçlar, 15-25 derece arasında oda sıcaklığında saklanmalıdır. Ağrı kesiciler, özellikle çocuklar için kullanılan ateş düşürücü şuruplar, toz biçiminde ve su ile sulandırılmayan antibiyotikler ve bunun gibi ilaçlar ağızları tam olarak kapatıldıktan sonra güneş görmeyen serin bir yerde ve kutusunda saklanmalıdır."
Yüksek riskli ilaç 25 °C'nın altında oda sıcaklığında ışıktan korunmalı. Açıldıktan sonra kalan miktar atılmalıdır. IM veya IV uygulanır. 25 °C'nın altında oda sıcaklığında saklanır. Açıldıktan sonra buzdolabında en fazla 1 ay saklanabilir.
Eğer ilacınızın ambalajında serin ortamda saklamanız gerektiği yazıyorsa bu ilacınızı 8-15 derece arası bir sıcaklıkta saklamanız gerektiğini anlatır. Serin yerde saklanması gereken ilaçlarınızı buzdolabına kesinlikle koymayınız.
İlaçların son kullanım tarihlerinin genellikle üretimden itibaren 2 yıl olduğunu vurgulayan Kızılay, ''Son kullanım tarihi, bir ilacın etkinliğinin yüzde 100'den yüzde 90'a düştüğü zamandır.
Şuruplar; kuru, rutubetsiz, oda sıcaklığında saklanmalıdır. Güneşe, ısıya, soğuğa maruz bırakılmamalıdır (aksi belirtilmediği sürece). Her ilaç kendi şişesinde saklanmalıdır. Tarihi geçen ilaçlar kullanılmamalıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Kapağı açıldıktan sonra 15 gün içinde kullanılmalıdır.
İlaçlarınızı asla buzdolabında saklamayın. Çünkü bazı şurupların içindeki bazı maddeler dibe çöker ve her dozda eşit miktarda ilaç alınmamış olur. Bu da tedavi sürecini etkiler. Aynı şekilde buzdolabında saklanan tablet ilaçların da etken maddelerinde bozulmalar meydana gelebilir.
Ağrı kesiciler, özellikle çocuklar için kullanılan ateş düşürücü şuruplar, toz biçiminde ve su ile sulandırılmayan antibiyotikler ve bunun gibi ilaçlar ağızları tam olarak kapatıldıktan sonra güneş görmeyen serin bir yerde ve kutusunda saklanmalıdır.
Buzdolabında saklanması gerekenler dışında ilaçlarınızı asla buzdolabında saklamayın. Çünkü bazı şurupların içindeki etken maddeler dibe çöker ve her dozda eşit miktarda ilaç alınmamış olur. Bu da tedavi sürecini etkiler.
İlaçlar kuru, serin ve karanlık yerlerde saklanmalı; banyo, mutfak gibi aşırı ısınan ve nemli ortamlarda muhafaza edilmemelidir. Böylelikle ilaçların bozulması önlenebilir ve yanlış ilaçların kullanımına imkân verilmemiş olunur.
Zira mutfakta ocaktan, fırından yayılan sıcaklık ve hızlı ısı değişimleri de ilaçları olumsuz etkiliyor. Onların dayanıklılığını azaltıp son kullanım tarihlerini değiştirebiliyor ve ilaçların iyileşmeniz üzerindeki etkilerini azaltıyor.
Eğer 'oda sıcaklığında saklayınız' ibaresi mevcutsa güneş görmeyen, serin, nemli olmayan ve sıcaklığı 25 dereceyi geçmeyen yerlerde ilaçlarınızı kendi ambalajlarında depolayın. Soğuk zincir uyarısı varsa tanımlanan sıcaklık 2-8 derece arasıdır. Buzdolapları genellikle bu sıcaklık arasındadır.
Vitaminlerin gıda takviyesi olsa bile saklanma koşullarına riayet edilmeden eczane dışında satışı fayda yerine zarar getirir ve zehirlenme riskini arttırır." diye konuştu.
* Ateş düşürücü şurupları açtıktan sonra 1 ay içinde tüketin. Hava ile temas ettikten sonra etkinliği azalabilmektedir. 1 ay içinde tüketmediğiniz şurupları atarak yenisini alabilirsiniz.
Uyku haline geçme, mide bulantısı, kusma, sık soluma, kalp ritminin artması, anormal davranış belirtileri, kasılmalar ve koma hali olabilmektedir. İlacın yüksek dozda alınması ya da oranının yüksek olması belirtilerin daha hızlı ve daha kötü olmasına neden teşkil edebilmektedir.
İlaçların son kullanım tarihlerinin genellikle üretimden itibaren 2 yıl olduğunu vurgulayan Kızılay, “Son kullanım tarihi, bir ilacın etkinliğinin yüzde 100'den yüzde 90'a düştüğü zamandır.
İlaçlar, 15-25 derece arasında oda sıcaklığında saklanmalıdır. Ağrı kesiciler, özellikle çocuklar için kullanılan ateş düşürücü şuruplar, toz biçiminde ve su ile sulandırılmayan antibiyotikler ve bunun gibi ilaçlar ağızları tam olarak kapatıldıktan sonra güneş görmeyen serin bir yerde ve kutusunda saklanmalıdır.
Güneş ışınları, sıcak ve nem besin desteklerinin etkinliğini azaltabilir. Serin, karanlık ve kuru bir yerde saklamak daha iyidir. Nemli olduğu için banyoda, şişe açıldıktan sonra da buzdolabında saklamak doğru değildir. Açıldıktan sonra buzdolabında saklanan ürünlerin içinde zarar veren nem yoğunlaşır.
DOLVEN'in saklanması
DOLVEN'i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız. 30°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız.
Belirli bir sıcaklığın altında saklanan ilaç, kristalleşip bozulabilir. Üzerinde ayrıca belirtilmemişse ilaç buzdolabında muhafaza edilmez. İlaç kullanan kişi bu kurallara dikkat etmeli. Hasta, ilacı doğru kullanmıyor, sonra da 'İlaç verdi hekim ama bir işe yaramadı' diyor.
CALPOL'ü çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız. 25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Buzdolabında saklamayınız. Her kullanımdan önce şişeyi kuvvetlice çalkalayınız.
Bol su ile içmek ilacın yemek borusu ve midede oluşturabileceği tahrişi azaltabildiği gibi bağırsaklardan emilimine de yardımcı olur. İlaçlarınızla birlikte sıcak içecekler içmeyin.
CALPOL 6 PLUS'ın saklanması
25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Buzdolabında saklamayınız. Her kullanımdan önce şişeyi kuvvetlice çalkalayınız. CALPOL 6 PLUS sulandırılmadan kullanılır.
Ateş düşürücünün etki süresi 4-6 saattir. 3.5-4 saat sonra ateş çıkıyorsa yine ateş düşürücü verebilir. Bu arada genel durum bozukluğu varsa muayeneye götürülür. Orta derece ateşte (38.3-39.3) 4-6 saatte bir ateş düşürücü tekrar edilir ve ateş kontrol altına alınabilir.
Ateşi olan çocukta yan etkileri daha az olduğundan öncelikle parasetamol içeren ateş düşürücüler (calpol, parol, minoset vb.) tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri