''Ara'' kelimesinden türetilen araç sözcüğü, öz Türkçedir. Bir işin yapılması için kullanılan tüm aletlere araç denir. Bu kelime otomobilin kısaltması olarak da kullanılır.
araba - Nişanyan Sözlük. Orta Türkçe araba “at arabası” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Hotan Sakacası aynı anlama gelen rraha sözcüğü ile eş kökenlidir.
Türkiye Türkçesi taşı- fiilinden Yeni Türkçe +Ut ekiyle türetilmiştir.
Araç kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Acar kelimesi ''acer'' sözcüğünden türetilmiştir.
İlgili 25 soru bulundu
Eski Türkçe koñ “koyun” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Moğolca aynı anlama gelen qonin sözcüğü ile eş kökenlidir. Eski Türkçe ñ /ny/ sesi geç Eski Türkçe /y/, Türkiye Türkçesi /yn/ biçimini almıştır.
aşkın - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi aş- fiilinden Yeni Türkçe +gIn ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için aş- maddesine bakınız.
1. görüş: Okul kelimesi, Türkçe oku- fiiline “-l” fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir. 2. görüş: Bu kelimenin Türkçe oku- fiili ile ilgisi yoktur; Fransızca ekol (ecole) kelimesinin Türkçeye aktarılmış şeklidir.
Otomobil, yolcu veya yük taşımak üzere tasarlanmış, motorlu ve tekerlekli kara ulaşım aracı.
''Ara'' kelimesinden türetilen araç sözcüğü, öz Türkçedir. Bir işin yapılması için kullanılan tüm aletlere araç denir. Bu kelime otomobilin kısaltması olarak da kullanılır.
Yol sözcüğü Eski Türkçe "yolak" (patika, yol) sözcüğünden gelir. Muhtemelen "yürü-" anlamındaki "yori-" sözcüğü ile de kökteştir.
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerice'nin, Ana Oğuzca denilen bir dilden evrilerek oluştuğu varsayılır.
Osmanlı Türkçesi آرابه sözcüğünden. Çuvaşça uraba (uraba) veya urava (urava, “tekerlek”) ve Moğolca araa (“tekerlek”) ile aynı kökene dayanmaktadır.
Vasıta eki veya vasıta hâl eki, "ile" edatının kelimeye birleşik yazılan şeklidir. Kelimelerin araç (instrumental) hâlini belirtir. Ünsüz ile biten kelimelere -le şeklinde eklenir. Ünlü ile biten kelimelere eklendiğinde ise -yle hâline dönüşür.
Benzinle çalışan motora sahip ilk otomobil ise 1885 yılında Alman mühendis Karl Benz tarafından icat edildi.
Karl Benz 1878'de tasarladığı ilk motorunun patentini 1879'da almıştır. Benz 1885'te dünyanın satmak amacıyla üretilen ve benzin motoruyla çalışan ilk otomobili olan Motorwagen'i üretti.
1990'lı yıllarda çizilen Toyota amblemi, iç içe geçmiş üç elipsten oluşmaktadır. Dıştaki en büyük elips dünyayı temsil ederken, içteki dikey ve yatay elipsler Toyota'yı temsil eden T harfini göstermektedir.
Tarihin ilk otomobilinin hangisi olduğunu söyleyebilmek oldukça zor olsa da genel olarak Karl Benz tarafından üretilen Benz Patent Motorwagen ilk otomobil olarak kabul edilir.
İlk simge olarak zeplin seçilir. 1964 yılında ise zeplin yerini Z harfine bırakmıştır. Bu Z harfi şimşek şeklinde simgeleştirilmiştir. Opel logosu anlamı daire bir halkanın temsil ettiği güven ve içinde bulunan şimşeğin temsil ettiği hızdır.
Etimoloji. Televizyon sözcüğü, Yunanca uzak anlamındaki tele ve Latince görmek anlamındaki visio sözcüklerinden, 20. yüzyıl başlarında türetilmiştir.
öğretmen - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi öğret- fiilinden Yeni Türkçe +mAn ekiyle türetilmiştir.
çanta - Nişanyan Sözlük. Farsça tança تنچه “kese, torba” sözcüğünden alıntı olabilir; ancak bu kesin değildir. Bu sözcük Farsça tancīdan تنجیدن “dürmek, boğmak” fiilinden +a ekiyle türetilmiştir.
evlen- - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe evlēn- “ev edinmek” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe evlē- “ev edindirmek” fiilinden türetilmiştir.
1.2. sevmek sev-mek= fiil kökü-fiilden isim yapım eki (isim-fiil eki) Sevmekten sevim, sevimli sevgi, sevgili, sevgisiz, sevinç, sevinçli, sevecen, sevilmek, sevinmek, sevdirmek, sevindirmek, sevdiceğim kelimeleri türetilmiştir.
İsmet Zeki Eyuboğlu ise “anne” sözcüğünü Hitit (Eti) dilinden “annas” sözcüğü ile ilişkilendirir. Ona göre anne “Türk diline doğrudan doğruya Hitit toplumun- dan geçti denemez. Ancak sözcüğün içerdiği “doğuru- cu” kök, eylem Türk dilinde yoktur, bu nedenle Türkçe ana, anne sözcüğünün kökeni yabancıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri