2- Şirket kiraladığı araç ile ilgili BRÜT TUTAR üzerinden %20 vergi kesintisi (stopaj) yapıp yine bağlı bulunduğu vergi dairesine MUHTASAR BEYANNAMESİ (041 kod) ile beyan edip ödemekle yükümlüdür. Kiralama yapılan araca ilişkin; tamir, yakıt, bakım onarım, HGS v.b. harcamalar gider olarak dikkate alınabilir.
Basit bir örnekle açıklamak gerekirse kiralama bedeli bin TL olan bir araç için 180 TL KDV ödenmelidir. Araç kiralama vergisi, şirketlerin kurumlar vergisinden düşebilecekleri kalemlerden biridir ve “317 seri numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliği” uyarınca düzenlemeler getirilmiştir.
Kira geliri elde edenler, gelir beyannamelerini, ikametgâhlarının bulunduğu bölgedeki vergi dairesine giderek verebilir ya da e-Devlet sistemi aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) internet sayfasından 'Hazır Beyan Sistemi' üzerinden beyannamelerini doldurarak gönderebilirler.
Vatandaşlar internette "www.gib.gov.tr" adresi üzerinden "Hazır Beyan Sistemi"ne giriş yapıp hazırlanan beyanları onaylayarak veya üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak hızlı ve kolay bir şekilde kira beyanlarını verebiliyor. Ayrıca ikametgahın bulunduğu bölgedeki vergi dairesinde de bu işlem yapılabiliyor.
Bu kapsamda, binek otomobillerin kiralanması durumunda, kira bedellerinin Kanun maddesinde ilgili yıl için belirlenen azami tutarı aşması halinde, indirim konusu yapılamayan katma değer vergisi gelir ve kurumlar vergisi yönünden kazancın tespitinde ayrıca gider olarak dikkate alınmayacaktır.
İlgili 38 soru bulundu
2023 Araç Gider Kısıtlaması ile İlgili Öne Çıkan Noktalar Nelerdir? Binek araç kiralanmasında durumunda gider olarak indirim konusu olabilecek aylık araç kira bedeli 2023 yılı için KDV hariç 17.000 TL olarak belirtiliyor. 17.000 TL üstü kanunen kabul edilmeyen gider olarak değerlendiriliyor.
Bu hüküm ve açıklamalara göre, şirketiniz tarafından alım-satım amaçlı olarak satın alınan araçların “(153) No.lu Ticari Mallar Hesabı”nda, satışı yapılan araçların “(600) No.lu Yurt İçi Satışlar Hesabı”nda, kiraya vermek amacıyla alınan araçların ise “(254) No.lu Taşıtlar Hesabı”nda takip edilmesi gerekmektedir.
Kira beyannamesi vermeyenlere kira gelirinin yüzde 5'i kadar ceza verilmektedir. Ayrıca aylık yüzde 1,40 yasal faiz uygulanmaktadır. Bunların yanında beyanname vermeyenlerden iki kat 1. derece usulsüzlük cezası verilebilmektedir.
Hukuki açıdan kira gelirlerinin vergi dairesine beyanı sırasında bu kira gelirlerinin malik tarafından beyan edilmesi zorunludur.
Buna göre, konut olarak kiraya verilen gayrimenkul(ler)den 2022 yılında 9 bin 500 liradan daha az kira alındıysa beyanname vermeye gerek yok. Yıllık kira, bu tutarı aşıyorsa aşan kısmın gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor.
Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı 2022 yılı için 3.800 TL'lik beyanname verme sınırını (2023 yılı için 8.400 TL) aşanlar, yıllık beyanname vereceklerdir.
2. Kira geliri istisna tutarı
323 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yapılan açıklamaya göre, 2023 yılında elde edilecek konut kira gelirlerinin 21.000 lirası gelir vergisinden müstesnadır.
Mükelleflerce bir takvim yılı içinde o yıla veya geçmiş yıllara ait olarak nakden veya aynen tahsil edilen kira bedelleri o yılda elde edilmiş gelir kabul edilecektir. Örneğin: 2021 ve 2022 yılları kira gelirleri topluca 2023 yılında tahsil edilmiş ise, 2023 yılının geliri olarak dikkate alınacaktır.
Araç kiralama noktasında aracın modeli, özellikleri ve tercih edilen kiralama platformu kâr elde etmek için büyük bir öneme sahiptir. Bununla birlikte doğru bir yöntem izlendiğinde aracı kiraya vermek son derece mantıklı ve etkili bir kazanç sağlama yöntemidir.
Zira uzun dönem araç kiralama sözleşmeleri büyük çoğunlukla şirketlerle veya gerçek kişi tacirlerle akdedilmektedir. Böyle bir durumda da; araç kiralama şirketi tacir, araç kiralama işi ise şirketin ticari işletmesiyle ilgili olan ticari bir iş olmaktadır.
Ticari kazanç gibi tespit edilen kurum kazancından GVK Madde 40'da yer alan giderler indirim konusu yapılabilmektedir. GVK Madde 40/5 gereğince kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderleri kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınabilmektedir.
Kira geliri elde etmediyseniz ya da elde ettiğiniz kira gelirlerinin toplamı 3.600 TL nin altında ise kira beyannamesi vermenize gerek yoktur.
2022 yılı itibariyle konutlarda kira gelir vergisinden yıllık istisna tutarı 9.500 TL, işyerlerindeyse 70.000 TL olarak belirlendi. Bu tutarın altında yıllık kira geliri elde eden mülk sahipleri kira gelir vergisi ödemek zorunda kalmıyor.
Mükellefin birinci işverenden sonraki işverenden aldığı ücretler toplamının 2022 yılı beyan sınırı olan 70 bin TL'nin altında olması ve tüm ücretlerin toplamının 880 bin TL'yi aşmaması nedeniyle Mükellef (C), tüm ücret gelirleri için beyanname vermeyecektir.
* 2023 yılı itibariyle Ba- Bs formlarının belirlenen süreler içinde vermeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükelleflere 213 sayılı VUK'nun Mükerrer 355'inci maddesine göre 7.500.-TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
Kanuni süresi içinde verilmeyip daha sonra pişmanlık talebiyle elektronik ortamda verilen beyanname ile ilgili olarak özel usulsüzlük cezası kesilecek ancak vergi ziyaı cezası kesilmeyecektir. Ancak pişmanlık şartlarının ihlal edilmesi halinde ziyaa uğratılan verginin %50'si tutarında vergi ziyaı cezası kesilecektir.
Kira gelirini beyan etmek için her yıl belli dönemler bulunmaktadır. Örneğin 2021 yılında beyan tarihi 30 Nisan'a kadardır. Bu beyan, önceki yılı kapsar. Yani mülkünü 2020 yılında kiraya veren ve 2020 yılında kira geliri elde eden bir kişi, beyannamesini 2021 yılında vermek zorundadır.
Vergi avantajları araç kiralama hizmetini yaygınlaştıran sebepler arasında başı çekiyor. Şöyle ki, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) ödemelerinin takibi ile ücretlerin ödenmesi, araç satın alımında tamamen şirketlerin sorumluluğunda oluyor.
Şirketler, dilerlerse kiralama şirketleri aracılığıyla veya vergi mükelleflerinden, dilerlerse şirket ortaklarından veya şirketin personeli gibi özel şahıslardan araba kiralayabilirler.
Standartlara bağlı olarak kiralama hizmetleri asgari durumda 24 saat süreyle sunulmaktadır. Yani 1 gün süreyle alacağınız hizmetler koşulunda gün içerisinde 14.00 gibi bir saatte kiralama işlemini başlatırsanız, ertesi gün 14.00 saatinde kiralama hizmeti sona erecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri