Klima sistemleri, havayı dolaştırırken iç mekanlardaki bakteri, virüs ve mantar gibi mikroorganizmaların yayılmasına katkıda bulunabilir. Bu durum, solunum yolu enfeksiyonlarına, özellikle soğuk algınlığı, grip ve sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir.
Klimaların üflediği soğuk hava ve ortama yaydığı tozlar, özellikle alerjik bünyeli kişilerin şikayetlerini ve krizlerini tetikleyerek, astım krizlerinin ortaya çıkmasına ve şiddetli kuru öksürüklerin oluşmasına yol açabilir.
Klimanın uzun süre çalışması da yakıt tüketimini önemli ölçüde etkilemektedir. Ancak motora herhangi bir zarar vermez. Verimlilik gücüne göre değişiklik göstermekle birlikte herhangi bir arıza yoksa ve bakımlar düzenli yapılıyorsa klima, yakıt tüketimini en fazla %10 artırır.
Hastalık kendini öksürük, ateş, halsizlik, terleme gibi belirtilerle gösteriyor. Hızla tanı konulup tedavinin başlatılması gerekiyor” diyor. Her iki gruptaki hastalarda da klimanın oluşturduğu ani ısı ve nem değişikliği sıkıntılara neden oluyor.
Klimanın üzerimizdeki olumsuz etkileri arasında göz ve cilt kuruluğu, dehidrasyon, solunum problemleri, bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskinde artış ve baş ağrıları sayılabilir. Bunlara ek olarak yaz nezlesi ve klima hastalığı olarak da bilinen lejyoner hastalığı da yaygın olarak görülen diğer sıkıntılardandır.
İlgili 25 soru bulundu
Yüksek ısı değişimlerine bağlı olarak kas ağrısı, kas tutulması, baş ağrısı ve kramp gibi şikayetlere yol açabilen klima, kas tutulmasının yanı sıra bel, boyun ve sırt tutulmalarına neden olabilir.
Bunun için sıcak bir içecek tüketmek, sıcak bir duş almak veya sıcak su torbası kullanmak gibi yöntemler kullanılabilir. Ayrıca bol sıvı tüketmek, yeterli dinlenmek ve sağlıklı beslenmek de klima çarpmasının etkilerini hafifletmeye yardımcı olabilir.
Klima çarpmasının ortalama 3 gün etkisi görülür.
Klima çarpması belirtileri ortalama 3 gün sürer ancak vücut direncinizin düşük olduğu durumlarda bu süre biraz daha fazla olabilir.
Araç içerisinde düşük sıcaklık konsantrasyonu bozabileceği gibi aynı şekilde aşırı sıcakta aynı etkiyi verebilir ve uyku hali getirecektir. Bu sebeple otomobil kliması'nı standart oda sıcaklığı ya da 24 derece gibi değerlerde ayarlamanız gerekiyor.
Klima kışın da çalıştırılmalı
Böylece, evaporatör yüzeylerinin kuruması sağlanır ve evaporatörden istenmeyen kokular yayılmasının önüne geçilebilir. Klimanın kullanılmadığı kış aylarında, haftada bir kez 5 dakika kadar bir süre boyunca klima çalıştırılmalıdır.
KLİMA ÇARPMASI
Klimanın üflediği serin havanın karşısında durmak pek doğru değil; hele de dışarıdan terlemiş olarak gelmişseniz. Terin üzerinizde aniden soğuması 'klima çarpmasına sebep olabilir. Boynunuz tutulabilir, başınızı çeviremezsiniz; nefes alırken göğsünüzde bıçak batar gibi ağrılarınız olabilir.
'Kişinin yaşamını kaybetmesine yol açabilecek kadar ciddi bir hastalık olan zatürreye de yol açabilen klima çarpması, genellikle burun tıkanıklığı, kuru öksürük, hapşırık, yorgunluk, halsizlik, kas ve eklem ağrıları, kramp, baş ağrısı, yüksek ateş, bulantı, kusma, bilinç bozukluğu gibi pek çok belirtiye neden olabilir.
Soğuk algınlığı veya nezle olarak da adlandırılan, yaygın olarak 1-3 gün arasında ortaya çıkan üşütme belirtileri, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük ve hafif ateş gibi belirtileri içerir.
Klima çarpması nedir sorusuna cevabını alan kişiler klima çarpmasına hangi ilaçlar iyi gelir şeklindeki sorularına cevap aramaktadırlar. İlaç kullanımı pek önerilmemektedir ancak kullanmak isteyenlerin ise parasetamol ya da ibuprofen kullanabilecekleri söylenmektedir.
Ilık duş almak yüksek ateş gibi semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Klima çarpması durumunda sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi önemlidir. Bağışıklık sistemine olan katkıları ile bilinen vitamin ve mineral bakımından zengin gıdaların tüketilmesi semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.
Klima çarpması acil bir durumdur ve mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Genellikle mide bulantısı, ishal ve baş ağrısını önleyen serum ya da ilaçlar kullanılarak kişinin normale dönmesi sağlanır.
klima , sadece elektrikle çalışsa bile , aküyü şarj edebilmek için motorun çalışması gerekir. Motora fazladan yük biniyor, yokuş çıkmak gibi çekiş düşmesi ve yakıttüketiminin artması olağan bir durumdur. Eğer motor 2500cc ve üzeriyse klimanın çalıştığını hissetmezsiniz, bu da güzel bir şeydir.
Pek çok ev, iş yeri, araba ve sosyal alanlardaki klimalar çok sayıda kişide kas, boyun ve sırt ağrıları, eklem tutulmaları, enfeksiyon, alerji, hatta zatürre gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Artan vücut sıcaklığından hissettiğiniz rahatsızlık sebebiyle klima açtığınızda ise vücudunuz soğuk bir havaya maruz kalır. Klima nedeniyle oluşan bu sıcaklık değişimi de bazı sağlık sorunlarına neden olur. Buna klima çarpması adı verilir.
Aşırı sıcaktan bir anda klimalı ortama girilmesinin de kalp krizi riskini artırdığına işaret eden Prof. Dr. Kaftan, "Kalp hastaları, klima kullandıkları ortamdaki sıcaklığı, oda sıcaklığının altına indirmemeli.
Aşırı sıcaklık ve yüksek nem gibi faktörler, sindirim sisteminde bozulmaya neden olabilir. Klima çarpmasıyla birlikte vücut ısısı yükselir ve terleme mekanizması bozulabilir. Bu durumda, vücut sıcaklığının düzenlenmesi zorlaşır, vücut su kaybeder ve bazı kişilerde mide bulantısı ve kusma görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri