Panik atak, tedavi edilmezse yıllarca sürebilir. İleri dönemlerde umutsuzluk ve çaresizlik sonucu kişilerde depresyona neden olabilir. Panik atak bilişsel davranışçı tedavi yöntemi ile kolaylıkla tedavi edilebilir.
Düzenli olarak uygulanan egzersizler ve psikoterapi, kişinin tedavi süreci boyunca en önemli yardımcılarıdır. Sonuç olarak, panik atak, korkulması gereken bir hastalık değildir.
Panik atak yaşandığı sırada kalp atışları hızlanır, çarpıntı yaşanabilir. Göğüste ağrı hissiyle beraber terleme ve titreme de görülebilmektedir. Bunların yanında baygınlık, baş dönmesi ve nefes darlığı da eşlik edebilir. Bazı kişiler panik atak sırasında ölüm korkusu da yaşamaktadır.
Panik atak her ne kadar yaşamı tehdit edici bir durum olmasada oldukça korkutucu bir hal alabilir ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen bir durumdur.
Panik atak geçiren kişi, bu tür atak durumlarında ona destek olacak bir ilaç istiyorsa bunu sadece doktorunun tavsiyesiyle kullanmalıdır. Panik atak genellikle birkaç dakika içinde geçer. Eğer geçmezse kişi kalp krizi gibi daha ciddi bir tıbbi problem yaşıyor olabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Uygun yaklaşım ve doğru terapi uygulanmaz ise hafiflese de yaşam boyu sürebilir. erken tanı, iyi bir psikoterapi zamanında uygulanırsa panik atak kalıcı olarak iyileşebilen bir rahatsızlıktır.
*Panik bozukluğu tedavi edilemez. Tam tersine bu bozukluk ömür boyu sürer: YANLIŞ! Panik bozukluğu yeterli süre ve yeterli dozda uygun ilaç tedavisiyle ve psikoterapi uygulandığı zaman tümüyle iyileşebilen bir hastalıktır.
Panik atak krizleri tedavi edilmez ve devam ederse kalp hastalığı riskini ileri derecede artırıyor. Yapılan araştırmalara göre tedavi edilmeyen panik atak hastalarında kalp hastalığı görülme sıklığı %20-25 civarındadır. Yine panik bozukluğu olan hastaların %30-40'ında kolesterol düzeyi normalin üstünde saptanmıştır.
Kontrol etmenin en kolay yollarından biri solunumu düzenlemektir. Burnunuzdan derin diyafram nefesi alın (hava akciğerlerinize değil diyaframınıza gidecek.) ve aldığınız havayı yavaş yavaş ağzınızdan verin. Panik atak sırasında düşünce içeriğini değiştirmek, kaygı seviyesinin azalmasına yardımcı olabilir.
PANİK ATAK İLAÇSIZ GEÇER Mİ ? Evet. Panik Atak, kaygılı kişinin bilinçdışında bastırdığı duygu ve dürtülerin yarattığı çatışmaları psikanalitik psikoterapi de çözmekle geçer.
Şiddetli bir panik ataktan sonra yaşanan fiziksel ve duygusal belirtiler vardır. Panik atak sırasında vücuttaki adrenalin seviyesinin hızla yükselmesi, canlı refleksler, artan enerji seviyesi ile uyanıklık düzeyi ile vücudun güvenlik için koşmaya veya yaşamak için savaşmaya hazır hale gelmesiyle sonuçlanır.
Panik Atağı, birdenbire başlar, giderek şiddetlenir ve 10 dakika içinde şiddeti en yoğun düzeye çıkar; çoğu zaman 10-30 dakika (seyrek olarak da 1 saate kadar) devam ettikten sonra kendiliğinden geçer.
Panik atak geçiren birçok insan haftalar içerisinde bir azalma görmeye başlar ve semptomlar sıklıkla belirgin şekilde azalır veya birkaç ay içinde tamamen geçer. Doktorunuz ayrıca tedavi yollarının bir parçası olarak bir tür ilaç denemenizi önerebilir.
Titiz, başarılı ve hırslı kadınlar, panik atak konusunda daha çok risk taşıyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, mükemmeliyetçi, hassas, titiz, başarılı olma konusunda hırslı kadınlar, panik atak konusunda daha çok risk taşıdığını söyledi.
Panik atak, ataklarla gelen bir anksiyete (kaygı, endişe, sıkıntı, daralma) hissidir. Atağın sayısı var mı, günde kaç kez atak yaşanabilir? Atağın sayısı değişkenlik gösterebilir. Ancak ayda 3 den fazla atak yaşanıyorsa bu bir hastalık olduğu anlamına gelir.
Panik Atağı yenmenin 2 yolu; Psikanalitik Psikoterapi ve ilaç tedavisidir. Aynı kolonları çürüyen bir binanın güçlendirilmesinde sıva ve destekleyici demirlerle işlem sırasında destek olması gibi ilaç tedavisi de psikoterapi süreci içerisinde destekleyici olarak görülür.
Panik atak esnasında, dolaşıp hareket etmek faydalı olabilir. Yürümek, hem atağın başladığı ortamdan uzaklaşmanıza, hem de ritmik doğası sebebiyle nefesinizi düzenlemenize yardımcı olur. Ayrıca, egzersiz halinde salgılanan endorfin hormonu, ruh halinize ve rahatlamanıza iyi gelecektir.
Alprazolam (Xanax) ve klonazepam (Rivotril) panik atak tedavisinde ilk tercih anksiyolitik ilaçlardır. Diazepam ve lorazepam ise biraz daha yüksek dozlarda kullanıldıklarında panik ataklar üzerinde etkili olurlar.
Özetle, eğer panik atak, kaygı sorunların varsa diğer herkes kadar bayılma gibi bir riskin yok. Kaygılar yüzünden bayılmayacaksın.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
Panik atak sırasında kalp atış hızınıza ne olur? Çoğu durumda, panik atak, taşikardi olarak da bilinen hızlı bir kalp atışını tetikler . Kalp atış hızı dakikada 200 atıma kadar veya daha da hızlı olabilir. Hızlı bir kalp atış hızı, baş dönmesi ve nefes darlığı hissetmenize neden olabilir.
Günde kaç kez panik atak geçirilir? Her gün olabilir, günde 2-3 kez olabilir, haftada bir olabilir. Arka arkaya belli bir süre olduktan sonra uzunca bir zaman hiç olmayabilir.
Panik atak, bir çeşit kaygı bozukluğudur ve tedavisi en kolay olanlardan biridir. Araştırmalar gösteriyor ki; panik bozukluğu olan kişiler, ilaç aldıklarında hiçbir zaman iyileşmeyebilirler. İlaç yerine, kognitif terapi alan kişiler ise 6 veya 8 seansta iyileşebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri