Asgari fren etkinliği Sınıf 2 ve Sınıf 5 taşıtlar için 2.2 m/sn2,Sınıf 7 taşıtlar için 1.2 m/sn2, Sınıf 8 taşıtlar için 2.2 m/sn2olmalıdır. 1.4.
El freni kontrolünde kademeli bir şekilde el freni çekilir.Tekerlerin rollerları durdurması yada el fren veriminin %16fazla olması istenir.Teker bloke etmesse 2 teker el fren kuvveti toplanır aracin azami yüklü ağırliğına bölunup oran bulunur.
Ayrıca muayene istasyonlarında aracınızı fren testine soktuklarında, el freni belirli bir oranda tutması gerektiği ile ilgili kurallar var. Eğer aracınızın frenleri yeteri kadar tutmuyor ise muayeneden geçemezsiniz. Unutmayın.
Fren Diski Nasıl Kontrol Edilir? Fren diskinizin üzerinde parmağınızı gezdirin. Eğer fren diski uçlarında çıkıntılar var ise ve fren diski iç kısmı, fren disk uç kısmından daha derinde ise bu fren disklerinizi değiştirmeniz gerektiği anlamına gelir.
Eğer aracınızın fren limitörü sorunlu ise ve Devlet tarafından zorunlu tutulan yıllık araç muayenesinde yapılan testler sonucunda aracınız muayeneden geçemez. Çünkü fren limitörü, güvenli sürüş için son derece hayati bir parçadır. Eğer fren limitöründe sorun varsa araç, dengeli bir şekilde yavaşlayamaz.
İlgili 36 soru bulundu
Bütün bunların dışında Rot kolları, Direksiyon sistemi, Camlar ve aynalar, Aydınlatma sistemi, Sinyal sistemi, Süspansiyon sistemi, Rotil sistemi, Yaylar, Lastikler, Jantlar, Koltuklar, Debriyaj sistemi, Emniyet Kemeri, Yakıt sistemi gibi noktalarda da ağır kusurlu sayılan araçlar bulunmaktadır.
Maksimum yükseklik 4.000 mm'dir ve bu sınırın üzerindeki araçların muayenesi onaylanmaz. 16. EGM kayıtlarında belirtilen “Şasi Numarası”nın aracın gövdesi üzerinde belirtilen numaralarla aynı ve tam olması gereklidir.
Asgari fren etkinliği Sınıf 2 ve Sınıf 5 taşıtlar için 2.2 m/sn2,Sınıf 7 taşıtlar için 1.2 m/sn2, Sınıf 8 taşıtlar için 2.2 m/sn2olmalıdır.
Araçların fren performansı, araç muayene istasyonlarında fren ölçüm cihazlarında yapılmaktadır. Araçların fren performansı; aracın fren kuvvetinin, aracın ağırlığına bölünmesiyle bulunur ve % olarak ifade edilir. Genellikle bu oran en az %50 olmalıdır.
Fren ve göz muayenesi testlerine göre ağır kusur sayılanlar:
El freninin tutmaması Fren diskleri ve balataların aşınma sınırına ulaşmış olması Yağ kaçağı olması
El freni teli ayarı yapmak için kampanalı fren balata mekanizmasının ortasında çubuk yer alır. Bu çubuğun üzerinde ayar vidası bulunmaktadır. El freni teli ayarı bu noktadan yapılmaktadır. Vida sıkılarak el freninin tutma seviyesi en alt seviyeye kadar indirilmektedir.
1Fren ve göz muayenesi testlerinde Ağır Kusur sayılanlar:
ABS sisteminin çalışmaması El freninin tutmaması
El frenini 2 diş çektikten sonra arabanın yavaşlama konusunda ciddi adımlar attığını göreceksiniz. Eğer çok yüksek hızlarda iseniz el frenini 2 diş çektikten sonra 1 diş daha çekip anında 2 diş konumuna tekrar getirin. Çünkü tekerlek kitlenme ihtimali olabilir.
Balata kalınlığı minimum 2,0 mm'ye düştüğünde değişmesi gerekmektedir. (sürüş stili ile bağlantılı yaklaşık 30.000 km) Kötü durumdaki fren balataları disklerin aşınmasına sebep olur ve ani fren diskleri, özellikle fren esnasında zorlanır; bunun sebebi fren balatalarının disklere sürtünmesidir.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Frenleme kuvveti, fren sisteminde balata ve diskin sürtünmesinden elde edilir fakat nihayetinde, bizim işimize yarayan frenleme kuvveti lastikle yol arasında oluşan “aktarılan fren kuvveti” dir. Aracı durduran etki budur. Sürtünme kuvveti (Fs) ve fren kuvveti aynı anlamda kullanılır.
Diğer taraftan taşıtın yavaşlamasına yardımcı olan motorun frenleme gücü de vardır. Vites kutusu pirizdirek durumunda iken gaz pedalı bırakıldığı zaman mevcut hızı sağlamak için sarfedilen gücün takriben üçte biri kadar bir frenleme gücü oluşur.
Fren zayıflaması, frenleme yüzeylerinde biriken ısıdan ve fren sistemi bileşenlerinde meydana gelen değişiklik ve reaksiyonlardan kaynaklanır ve hem kampanalı frenlerde hem de disk frenlerde meydana gelebilir. Durdurma gücü kaybı veya zayıflaması, sürtünme kaybı, mekanik zayıflama veya sıvı kaybından kaynaklanabilir.
Araç tambur üzerine yerleştirilir ve çalışır halde iken araç fren yaptığında boşta sürtüne gibi fren değerleri incelenir. Fren testi makinası, tekerler asfalt zeminin üzerinde iken frenin kuvvetinin ölçülmesini sağlar ve elde edilen veriler grafik ekranına yansıtılır.
Bir motorlu taşıtta el freni ve ayak freni olmak üzere iki adet fren bulunur. Hareket halindeki aracın yavaşlaması veya durması için ayak freni yani fren pedalı kullanılır. Duran aracın sabitlenmesi için de el freni kullanılır.
Saatteki hızınızı 35 km'den 70km'ye çıkarırsanız, 70 km'deki fren mesafesi, 35 km'dekine göre dört misli artar. Hızınızı saatte 35 km'den 105 km.'ye, yani üç katına çıkarırsanız, fren mesafesi bu defa dokuz kat artar. Bu tamamen, biraz daha önce bahsedilen “Hareket Enerjisi” prensipleri ile doğru orantılıdır.
El Freni Yavaş İşlem Yapıyor: Hafif Kusurlu Sayılır. Fren Uygunsuz Monte Edilmiş: Hafif Kusurlu Sayılır.
Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, araç muayenesindeki kusurların derecelendirilmesi ile ilgili tekrar bir çalışma yaptıklarını ve uzun farlardaki kusurların ağır kusur olmaktan çıkartılarak hafif kusur kapsamına alındığını söyledi.
Örnek vermek gerekirse ilk zamanlarda hangi otomobil giderse gitsin far ayarından dolayı muayeneden geçemiyor ve ağır kusur alıyordu. Şimdi ise far ayarı hafif kusur olarak değerlendiriliyor. Araca sonradan takılan trafikte görüşü engelleyen veya tehlike oluşturan tüm malzemeler muayeneden geçememenize neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri