Kanaat, verilene razı olmak ve elde olanla yetinmek demektir. Bu tanım-lamadan, kanaatin, çalışmayıp tembellik yapmak olduğu anlamı çıkartılmama-lıdır. Kanaat, çalışıp gayret göstermeyi, fakat neticede az da olsa ele geçen rızka razı olmayı gerektirir.
Kanaatkârlık, razı olmak manasındadır. Dini manada kanaat, Allah'ın verdiğine razı olmak anlamına gelir. Bu bakımdan Mümin'in çok önemli bir vasfıdır. Cenab-ı Hakk'ın kendisine verdiğine razı olmak anlamına gelen bir kelime.
Kanaat, verilene razı olmak ve elde olanla yetinmek demektir. Kanaat sahibi, çalışmayan ve tembellik gösteren bir kimse olarak da algılanmamalıdır. O, çalışan, gayret eden, fakat neticede eline geçen rızka razı olan, çoğa sevinip aza üzülmeyen, her iki durumda da mutlu olan kimsedir.
Başkasının daha çok kazandığını görünce, onu kıskanmamak, onun gibi çok çalışmak demektir. Kanaat demek, ihtiyacından fazla kalan kazancını bir yere yığmayıp, İslamiyet'in emrettiği hayırlı yerlere vermek; fakirlere, kimsesizlere, hastalara; cihad edenlere yardım etmek demektir.
Elinde bulunanla yetinme, dünya nimetlerinden kısmetine razı olma. İsraf, ihtiras tama' ve israftan kaçınma. Kişinin Allah'ın kendisine dünya nimeti olarak verdiği paya rıza göstermesi.
İlgili 26 soru bulundu
Elindekine razı olma, azla yetinme anlamında ahlâk terimi.
Yunanca "kanaat" anlamına gelen doxa, Parmenides'in felsefesinde gerçekliğin bir bölümüne veya genel olarak varlığa dair çarpık ve yanlış kanaat demektir. Bu anlamda yine Yunanca "bilgi" anlamına gelen episteme kavramıyla zıt bir diyalektik içinde düşünülür.
"büyük şeyleri elde edebilmek için önce küçük şeylerle yetinmek gerekir" anlamında kullanılan bir söz.
Bu kelime genellikle kanağat şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kanaat şeklinde olmalıdır.
(Albayrak 2009: 139). Deyimimizi, kanaatimce; “1. Bir kişinin gönülsüz olarak düşüncelerini öğrenmek, bir yere davet etmek, 2. Bir kişiden eğitim almak, onun düşün- celerini, görüşlerini benimsemek” anlamlarıyla deyim sözlüklerimize alma- mız gerekir.
"Aza kanaat etmeyen çoğu hiç bulamaz " Atasözünün Anlamı: Kendi sahip olduklarına değer vermeyen ve sürekli daha fazlasını isteyen kişi, sonunda elindekini de kaybedebilir.
kanaat - Nişanyan Sözlük. Arapça ḳnˁ kökünden gelen ḳanāˁa(t) قناعة “yetinme, doygunluk” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ḳaniˁa قَنِعَ “yetindi, doydu” fiilinin faˁāla(t) vezninde masdarıdır.
ilk ve orta dereceli okullarda eğitim yarı yılına verilen isim.
ādāb) Toplum töresine uygun davranma veya İyi ahlak, incelik, terbiye olarak tanımlanır. İslam'da, hayatın her yönünü kapsayan görgü ve ahlak kurallarıdır. Edep, davranış bağlamında, öngörülen İslami görgü kurallarını ifade eder: "incelik, görgü, ahlak, terbiye, nezaket, sevecenlik".
sıf. (Söz, yazı ve konuşma için) Boş ve anlamsız olmayan, fikir yönünden zengin ve doyurucu, anlamlı, özlü.
Sakinlik, durgunluk ya da hareketsizlik sükunet kelimesi ile ifade edilir. Aynı zamanda rahat ve huzur gibi anlamlar üzerinden ele alındığını söylemek mümkün. Sükun kelimesi hakkında merak edilen tüm detaylar. Genel olarak durgunluk, dinginlik ya da erinç gibi anlamlar doğrultusunda sükun kelimesi kullanılır.
Kanaat Gibi Devlet Olmaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: elindekiyle yetinmesini bilen kişi yokluk nedir bilmez.
Kanaat Lideri kavramı, psikolojik bir kavram olup, fertlerin ve toplumların anlama ve kavrama farklılıklarından ötürü, bir gruba veya topluluğa sosyal mesajları veya sosyal olayları, onların anlayacağı ve kavrayacağı dilde anlatan liderdir.
birini korumak, himaye etmek.
Aza kanaat etmeyen çoğu hiç bulamaz atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
Değerli kardeşimiz, Aza kanaat etmeyen çoğu bulamaz, anlamına gelen bir hadis rivayeti bulamadık. Ancak bu söz, bir çok ayet ve hadisin anlamından ilhamen alınmış gibidir. Nitekim, “Eğer şükrederseniz artırırım.” (İbrâhîm, 14/7), ayeti ile “Aza şükretmeyen çoğa da şükretmez.” (Ahmed b.
Sanı, Platon'da bireysel varlıkları konu alan duyu algısına dayalı biliş tarzı olarak geçer. Platon, bireysel varlıklar değiştikleri ve duyular da insanı yanıltabildikleri için, sanı ya da doxanın gerçek bir bilgi olamayacağını ileri sürer.
Dogmatizm, A priori ilkeler, çeşitli öğretiler ve asla değişmeyeceği kabul edilen mutlak değerleri kabul eden, bu bilgilerin mutlak hakikat olduğunu, inceleme, tartışma yahut araştırmaya ihtiyacın olmadığını savunan anlayışa verilen isimdir. Bu tür savlara, öğretilere ve inançlara ise dogma veya nas denir.
Niyette dürüstlük, söz ve davranışların doğru ve gerçeğe uygun olması anlamında bir ahlâk terimi. Doğru sözlü, doğruluktan ayrılmayan, gerçeği tasdik eden anlamında bir Kur'an terimi.
Yeterli bularak daha çoğunu istememek, iktifâ etmek: Binânın içinde zaman zaman çok basit düzenlerle yetinen bu mîmârîye (…)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri