Bilimsel gözlem, canlı veya cansız varlıkları herhangi bir bilgiye ulaşmak amacıyla, belirli takip metotları ve kayıt yöntemlerini kullanarak, çeşitli araçlarla veya çıplak gözle dikkatle izleme. Bilimsel bir araştırma metodu olan gözlemin astronomiden doğa tarihine kadar çok geniş bir kullanım alanı vardır.
Araştırılmak istenen inceleme elemanı ya da birimini oluşturan nesne, olay ya da durum gibi canlı veya cansız varlıkların, araştırma amacına uygun bir biçimde sistematik olarak izlenmesi ve bu yolla ulaşılmak istenen verilerin elde edilmesi işlemidir.
Gözlem sürecinin planlanmasında ilk olarak gözlenecek kişi, olay ya da durumun belirlenmesi gerekir. Gözlem yapılacak olgu önce genel şekilde daha sonra ayrıntılı olarak betimlenir. Gözlem sırasında dikkat edilmesi geren ilkeler göz önünde bulundurularak neyin gözleneceği yani gözlemin amacı belirlenmelidir.
Yapılandırılmış gözlem: Araştırmacı sahada veya laboratuarda dışarıdan gözlemcidir. Açık gözlem (kimliğini açıklama, araştırmadan bahsetme…) Gizli gözlem (kimliği açıklamama…) Tarihçiler, arkeologlar, antropologlar, sosyologlar, psikologlar, dilbilimcileri kull.
Gözleme Dayalı Teknikler I
Gözlem başkaları hakkında bir görüş edinmek, onları tanımak ve değerlendirmek için kullanılan ve sıklıkla başvurulan bir tekniktir. Bireylerin değişik ortamlarda, çeşitli davranışları hakkında onları gözetleme yolu ile bilgi toplama tekniğidir (Kepçeoğlu, 1994).
İlgili 32 soru bulundu
Gözlemsel yöntemler, katılımcı gözlem ve gözlemci gözlem olmak üzere ikiye ayrılır. Katılımcı gözlem, araştırmacının sürece dahil olup, bu süreçte elde ettiği bilgilerle araştırmayı yürüttüğü yöntemdir.
Gözleme dayalı çalışmada kullanılan kontroller birkaç önemli değişkenle eşleşmesine rağmen hayatta kalmak için önemli olan bazı yollar bakımından tedaviye giren hastalardan farklı olduğu açık ve seçiktir. Deney ile gözleme dayalı çalışma arasındaki önemli fark deneyde tedaviye rastgele atamaların olmasıdır.
Gözlem belirli bir amaç için, bir nesne, olay ya da ilişkinin sistematik olarak incelenmesi süreci olarak tanımlanmaktadır. Bu süreç doğal koşullarda, olayın kendiliğinden belirdiği sırada ya da bilinçli ve planlı olarak hazırlanan deney koşullarında olabilmektedir (Özgüven, 2002).
Gözlem, a) açıkça belirlenmiş bir araştırma amacına hizmet ettiği, b) ayrıntılı bir şekilde planlandığı, c) sistematik bir biçimde kaydedildiği ve d) güvenirliği ve geçerliği denetime konu olduğu zaman, bir araştırma aracı olur.
Birçok biçimde gözlem yapılabilir; doğrudan ya da dolaylı olarak, sistemli ya da rastlantısal, açık ya da gizli, katılarak ya da katılmayarak.
Bandura'ya göre gözlem yoluyla öğrenme, sadece bir kişinin diğer kişilerin davranışlarını basit olarak taklit etmesi değil, çevredeki olayları bilişsel olarak işlemesiyle kazanılan bilgidir. Bandura'ya göre gözlem yoluyla öğrenme ile taklit yoluyla öğrenme birbirlerinin yerine kullanılabilecek iki kavram değildir.
1-Doğrudan doğruya gözlem: Duyu organlarımızla yapılan gözlemdir. 2-Araçla yapılan gözlem: Belli gözlemsel araçlar kullanılarak yapılan gözlemdir. biçimidir.
Gözlem, bir nesneyi, durumu veya olayı maksatlı olarak inceleme anlamını ima ediyor olsa da gözlem ile görmenin birbirilerinin yerine geçecek şekilde kullanılması yaygındır. Dolayısıyla gözlem, denildiğinde bizdeki çağrışımı biyolojik olarak görme fiili olmaktadır.
Gelişim gözlem formları, bebeklerin/çocukların hangi ayda hangi gelişim alanında hangi becerileri göstermesini beklediğimizi içeren ve eğitimciyi bilgilendirmeyi sağlayan araçlardır.
Gözlem Listeleri
Gözlemcinin dikkatini gözlenebilir, belirli kişilik özelliklerine ve davranışlara yöneltmek amacıyla hazırlanmış olan, gözlemlerin kaydedilmesinde kullanılan araçlardır.
Dikkat Edilecek Noktalar:
-Sistematik olmalı ve bir formatı (gözlem formu ve fişi) olmalıdır. Gözleme başlamadan önce hedefler önceden belirlenmelidir. Öğrencilere gözlenecek durum ya da olay ile ilgili önceden bilgi verilmelidir. -Farklı öğrenciler aynı durum ya da olayı gözlemeli sonuçlar karşılaştırılmalıdır.
a) Gözlem: Olay, durum ve nesnelerin ya doğal ortamlarında, ya da laboratuar ortamında izlenmesidir. -- Bilimsel araştırmalarda bazen veri elde etmek için insanları, olayları ve nesneleri izlemek gerekebilir.
İçgözlem veya içebakış, psikolojide bir uyarıcı karşısında kişinin deneyimlediği algı, duyum, düşünce ve duygularındaki gözlem ve çıkarımlarını ifade etmesini içeren bir metottur. Bu metot: "Bir deneyimi onu yaşayan kişiden başkası gözlemleyemez." varsayımına dayanmaktadır. Yani gözleyen ve gözlenen aynı kişidir.
Gözlem; yargısızca, anı hissederek her geleni kabul ederek kişinin kendini gözlemesidir. Gözlem kişinin kendisini ve çevresini sakin ve sabırlı bir şekilde, duyumsayarak, serbest bırakarak ve şimdiki anı olduğu gibi algılamasıdır. Gözlem o anı, kendisini ve çevresini deneyimlemektir.
GERÇEKÇİLİK AKIMININ YÖNTEMİ
Gözlem gerçeğe ulaşmak için yöntem olarak kullanılırken, bu yöntem içinde gerçek önyargısız ve abartısız şekilde olduğu gibi tasvir edilir. Doğa bilimleri içindeki pozitivist tavrın sanatta soluğunu bu akım içinde hissettirdiğini söylemek mümkündür.
Dışarıdan gözlem: Rehberlik ve psikolojik çalışmaların yürütüldüğü, bir yüzü aynalı olan camla çevrilmiş deney odaları. Tek yönlü aynalar, dürbün, fotoğraf makinesi ve gizli teypler gibi araçlar kullanarak deneği onun haberi olmadan gözlemlemektir.
Pasif katılımcı gözlemi
Araştırmacılar, deneklerinin davranışlarını onlarla hiçbir şekilde konuşmadan veya etkileşime girmeden kendi ortamlarında gözlemler ve kaydederler.
Örneğin, çocukların bayramlarda NELER yaptıklarını gözlemek isteyen araştırmacı yapılandırılmış bir doğal gözlem yapmaktadır ama gözlemeyi planladığı davranış biçimleri olmadığından bu, aynı zamanda planlanmamış doğal gözlemdir.
Gözleme dayanan çizim, beynin görsel gelişiminin okuma yazmasıdır. Beynin görsel gelişimi, hayal etme becerisinin ve yaratıcı olmanın temelidir. Bu nedenle, gözlemlemeyi ve çizimi öğretmek yaratıcılığı öğretmenin temelidir. Ve çizim düzenli pratik ile öğrenilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri