TÜVTÜRK Kamu Kuruluşu Mu? Başlarda ülkemizde devlet tarafından ücretsiz yapılan araç muayene hizmeti, 2009 yılından itibaren TÜVTÜRK ortak şirketi tarafından belirli bir ücret karşılığında yapılıyor. Ayrıca TÜVTÜRK, Alman Tüv Süd, Doğuş Holding ve Akfen'in ortak girişimi olarak 2007 yılında kuruldu.
Doğuş Bilgi İşlem ve Teknoloji Hizmetleri A.Ş.
Ücretsiz muayene tekrarları ve tespitlerle birlikte muayene sayısı 17 milyona erişmektedir. TÜVTÜRK'ün tüm faaliyet alanı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından düzenlenmekte ve operasyonları yine aynı Bakanlığın denetiminde yürütülmektedir.
Araç muayene istasyonlarının devriyle 2007 yılı özelleştirme işlemleri tutarı 4 milyar 28 milyon 557 bin 299 dolara yükseldi. 1986'dan bu yana gerçekleştirilen özelleştirmelerin toplam tutarı da 29 milyar 809 milyon 670 bin 504 dolara çıktı.
İmtiyaz sözleşmesi imzalanması gerektiği ve sözleşme Danıştay oluruna tabi olduğu için süreç ancak 2.5 yılda tamamlanabildi. ARAÇ muayene istasyonlarını devralan Doğuş Otomotiv-Akfen-TÜV SÜD konsorsiyumu tarafından kurulan TÜVTURK, 227 yeni istasyon kuracağını bildirdi.
İlgili 25 soru bulundu
Tüvtürk Sahibi Kim? İlk başlarda devlet tarafından ücretsiz olarak yapılan muayene 2004 yılından beri Tüvtürk şirketi adı altında ücret karşılığında yapılmaktadır. Tüvtürk, Doğuş Grubu ve Alman Tüv Süd Grubu'nun ortak şirketidir.
Geçen yıl yapılan araç muayene istasyonları özelleştirme ihalesini Doğuş OtomotivAkfen ve TÜV SÜD ortaklığı olarak TÜVTURK kazandı ve istasyonların yapım ve işletim hakkı bu kuruluşa devredildi.
Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römorklar için daha önce 342,2 TL olan muayene ücreti KDV dahil 372,88 TL'ye yükseldi. Vatandaş, traktör (römorklu ve römorksuz), motosiklet ve motorlu bisikletler için ise KDV dahil 189,98 TL ödeyecek.
MADDE 19 – (1) Araç muayene istasyonlarının denetimi 2918 sayılı Kanun ile bu Yönetmelik kapsamında Bakanlık tarafından yapılır.
Yasal düzenleme, araç muayene gecikme ücretleri için yürürlüğe girdiği tarih olan 12.03.2023 tarihinden itibaren 30/09/2023 günü mesai bitimine kadar geçerli olacaktır.
Bir kişi aynı takvim ayı içinde vekâlet veya yetki belgesi olmaksızın 4 adet araç hakkını, 4 adet şahıs veya 4 adet tüzel kişilik aracını muayeneye getirerek kullanamaz. 4 adetlik hak, aynı takvim ayı içinde 2 şahıs ve 2 tüzel kişilik aracı için ayrı ayrı kullanılabilir.
Sözleşmenin 2027 yılına dek süreceğini dile getiren Özdağ, sözleşmeye göre şirketin, ilk 3 yıl yüzde 30, sonraki 7 yıl yüzde 40 ve 10 yıl için ise hasılatının (KDV hariç) %50'sini hazineye aktardığını belirterek, “Devlet açıkça zorunlu bir uygulamadan vergi alıyor.
Araç muayene uzmanının taşıtları muayene etmesindeki temel amaç; araçların yasal düzenlemelere ve güvenlik standartlarına uygun olup olmadığını test etmektir. İşletmenin genel prensiplerine uygun olarak çalışmalar yürüten, araç ve gereçleri etkin bir şekilde kullanan kişiler araç muayene uzmanı olarak görev alırlar.
tescile bağlı araçların muayenelerini yapmak ve yaptırmak, muayene istasyonlarını denetlemek” Ulaştırma Bakanlığı'nın görev ve yetkisi altında bırakılmaktadır.
Araç Muayene Ücretleri Neye Göre Belirleniyor? Araç muayene fiyat listesi, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından belirleniyor. Ödenmesi gereken tutar ise araç tiplerine göre farklılık gösteriyor.
20 yıllık işletme süresi boyunca araçların muayene edilmesinden elde edilecek gelirden yaklaşık 7.3 milyar doları Hazine payı olarak, 2.7 milyar doları KDV olarak Maliye Bakanlığı'na aktaracağız" diye konuştu. TÜVTÜRK'ün böylece devlete 20 yıl sonunda 10 milyar dolarlık kaynak aktaracak.
Muayene tekrarı için randevu alınır fakat yeniden ücret ödenmez. Eğer gerekli tamirat yapılmamışsa ücret tekrar alınır. Verilen süre olan bir ayı geçilmişse muayene ücreti alınır.
Artış ile birlikte traktör, motosiklet ve motorlu bisiklet için muayene ücreti 575,84 TL, otomobil, minibüs, kamyonet, özel taşıt, arazi taşıtı, römork, yarı römork muayene ücreti 1.130,44 TL ve otobüs, kamyon, çekici, tanker muayene ücreti ise 1.528,10 TL olarak belirlenmiştir.
TÜV (Technischer Überwachungs – Verein) Almanca'da Teknik Gözetim Kurumu'nun kısaltmasıdır, ve ismini bu üç kelimenin baş harflerinden alır.
Türkiye genelinde 210 sabit, 74 seyyar, 13 seyyar traktör ve 5 motosiklet istasyonu olmak üzere toplam 302 muayene istasyonuyla hizmet veriliyor. Söz konusu istasyonlarda bu yıl 9 milyon 415 bin araç muayeneye tabi tutuldu.
2023 araç muayene ücreti traktör, motosiklet, motorlu bisikletler için 575,84 TL; otomobil, minibüs, kamyonet, römork, yarı römork, arazi taşıtı için 1130,44 TL; kamyon, tır, çekici, otobüs için ise 1528,10 TL olarak belirlenmiştir.
Araç muayene teknisyeni olmak için, Endüstri Meslek Liselerinin, Motor, Tesviye, Makine bölümleri ile Teknik Liselerin ilgili bölümlerinden mezun olma şartı bulunmaktadır. İki yıllık eğitim veren Meslek Yüksek Okullarının Otomotiv Teknolojisi ve Makine bölümlerinden mezun olarak da mesleğe adım atmak mümkündür.
TÜVTÜRK, hafta içi olduğu gibi hafta sonu Cumartesi günleri de dahil olmak üzere haftanın yedi günü 08.30- 17.30 saatleri arasında hizmet veriyor. TÜVTÜRK Pazar günleri ise kapalıdır.
eleman.net verilerine göre, Araç Muayene İstasyon Amiri 2023 yılında ortalama 23.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Araç Muayene İstasyon Amiri , Temmuz 2023 yılında ortalama 23.300 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 18.040 TL maaş alıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri