Ama kumaş ilk ölçülerine dönemez. Su, yüksek ısı, çalkalama, sıkma ve deterjan; hepsi birden kumaşın çekmesini kolaylaştırırlar. Kumaş bir kere yıkandıktan sonra ölçüleri dengeye ulaşır ve bundan sonra ne kadar yıkanırsa yıkansın boyca kısalmaz.
Örneğin 30 ile 40 derecede çoğu kumaşın çekmediğini belirtmek gerek. -Sıcaklık: Sıcaklığın fazla olması da kıyafetlerin çekmesine neden olur. Çekmemesi için el yıkaması önerilebilir. El yıkaması ılık ve de soğuk su ile gerçekleşir.
Giysilerinizin çoğu ılık suda yıkanabilir. 40 derece üzerinde gerçekleşen yıkamalarda kıyafetlerinizin çekme olasılığı diğer derecelere oran ile çok daha yükselir.
Yüzde 60 – 70 yün içeren kıyafetler normal programda yıkandığında çeker. Yün lifleri pürüzsüz değil ve ıslandığında şişiyor. Yıkanma esnasında da hacimleri küçülüyor birbirlerine yaklaşıp yapışıp kitleniyorlar. Bu sebeple de yıkandıktan sonra çekme oluyor.
Kıyafet neden çeker
Kıyafetleriniz kumaştan dolayı ya da yanlış yıkamadan dolayı çekip daralabilir. Çamaşırları yüksek ısıda yıkadığınız ya da yüksek ısıda kuruttuğunuz takdirde makineden çıkan kıyafetlerinizin çektiğine şahit olabilir ve hüsrana uğrayabilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Karbonat ve Sirke
Bir litre suya 2 yemek kaşığı kadar karbonat ekleyin. Daha sonra hazırladığınız karışımın içerisine daralan kıyafetinizi bırakın. Kıyafetinizi nazik hareketlerle çekerek genişlemesine yardım edin. Bir saat kadar suda beklettikten sonra bir miktar beyaz sirke karıştırdığınız bir litre su ile durulayın.
Aktif Üye. Bazı kumaşlar normal yıkamada küçülüyor.40 da yıkayıp deneyin olmazsa bir çözüm bulursunuz. Ama 90 da küçülme dışında kırışma çok olabilir.O riske girmeyin derim.
Çekip küçülen giysileri eski haline getirmek için bir yöntem var ama her kumaş ve her giysi türünde işe yaramayabilir. Yine de denemeye değer! Bir kabı ılık su ile doldurun, içine de bir kapak saç kremi ekleyin. Sonra çeken giysinizi bu suya bastırın ve 1 – 2 saat beklemeye bırakın.
Çamaşır makinesini temizlemek için bulaşık makinesi tableti
Sonra başka kuru bir havlu üzerine kıyafeti tekrar yerleştirin. Kıyafetin eski formuna gelmesi için kenarlardan hafifçe gerin. Kıyafeti kuruyana kadar bu şekilde bekletin.
Pamuklu beyaz çamaşırlar en az 50 en fazla 70 derecede, pamuklu programda yıkanmalıdır. Beyaz iç çamaşırları ise yine en az 50 derece olmak üzere 90 dereceye kadar yüksek ısılarda yıkanabilir. Yünlü ve ipek kumaşlar beyaz dahi olsa yüksek ısıda yıkanmamalıdır, çünkü küçülüp çekebilirler.
Çünkü sıcaklıktan ziyade deterjan türü leke çıkarmada etkilidir. Genelde 60 derecede yıkanan beyaz çamaşırlar her beyazın 60 derecede yıkanması doğru olmaz. 60 hatta bazen 90 derecede yıkanan çamaşır çekilme, büzüşme, yıpranma gibi olayları yaşar.
Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama sıcaklığı genellikle 40 derece oluyor; ipekli ve narin giysilerde ise maksimum 30 dereceye kadar çıkmak gerekiyor. Sentetik kumaşlar kaç derecede yıkanır derseniz de eğer ön yıkama işlemi de olacaksa 50-60 derecede yıkama yapabilirsiniz.
Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir.
Hem yıkamanın hem durulamanın sıcak suda olmasını sağla çünkü polyester giysileri küçültmekte sıcak su, soğuk sudan çok daha etkilidir. Çamaşır makinesine deterjan eklemene gerek yok ama küçültme işlemini engellemeyecektir.
Yumuşatıcı Kullanmayın: Yumuşatıcı kullanmak, kumaşın liflerini daha fazla gevşeterek çekme olasılığını artırabilir. Yumuşatıcı kullanmak yerine, doğal bir alternatif olarak beyaz sirke veya kurutma tozu ekleyebilirsiniz. Aşırı Döndürmeyin: Yıkama işlemi tamamlandıktan sonra çamaşır makinesini aşırı döndürmeyin.
Hassas kumaşlar nasıl yıkanır ? Hassas kumaşlar şunlar olabilir: Suni ipek, kupramonyum ipeği, keten, yün veya ipek üstler, tişört ve bluzlar; poliamid, polyester ve Likralı iç çamaşırları, külotlu çorap ve mayolar. Çamaşırları dikkatli bir biçimde açık ve koyu renkler olarak ayırın. Beyaz çamaşırlar ayrı yıkanmalıdır!
Bu sayede de kıyafetlerinizi yıkayabilir ve çekme durumu ile karşı karşıya kalmazsınız. Pamuk, keten, ipek ve yünden yapılmış olan kıyafetlerin çekmesi oldukça normal. Ancak sentetik kumaşlarda ya da polyester gibi doğal olmayan kumaşlarda çekme durumu gözlemlenmez.
Karbonat ve Sirke
2 yemek kaşığı karbonat eklendikten sonra daralan kıyafet içine bırakılmalıdır. Elbiseler bundan sonra nazik şekilde çekerek genişletilmelidir. Böylece 1 saat kadar suda kalmalıdır. Ardından da beyaz sirke ile karıştırılan bir litre su ile durulanmalıdır.
Giysinin makinede yıkanabilir olduğundan emin olun, ardından çamaşır makinesinde bulunan en sıcak ayara koyarak daralma işlemine başlayın. Kurutma işlemi sırasında giysiyi düzenli aralıklarla kontrol edin. Öğeniz yeterince küçüldüğünde, kurutucu sıcaklığını düşürün veya öğeyi açık havada kurumaya çıkarın.
KARBONAT VE SİRKE
Karbonatı bir litre suya ekleyin ve çözülmesini bekleyin. Bundan sonra eski boyutuna gelmesini istediğiniz giysiyi bu karışıma batırın. Giysiyi yavaşça esnetin ve bir saat suda bekletin. Bundan sonra, bir litre suya beyaz sirke ekleyip durulayın.
Elbiseler: 1-3 kullanımdan sonra; elbise resmiyse eğer her kullanımdan sonra. Frak gömlekleri: Atletle giyildiğinde 1-2 kullanımdan, atletsiz tek kullanımdan sonra. Bluzlar: 1-2 kullanımdan sonra. Şortlar: 2-3 kullanımdan sonra.
Vakumlu torbalar ve çöp poşetleri kullanın!
Vakumlu torbalar, çok yer kaplayan kazak, palto gibi giysileri taşımak için idealdir. İster katlanmış halde, isterse düz şekilde kıyafetlerinizi böyle bir torbaya yerleştirdikten sonra elektrikli süpürge yardımıyla havasını alarak yerden inanılmaz tasarruf edebilirsiniz.
Kıyafet Küçültmek İçin Kaç Derecede Yıkanmalı? Çamaşır makinesinde yıkanabilen kıyafetleri, çamaşır makinesindeki en sıcak ayarda yıkayın. Ardından kıyafetler istediğiniz boyuta geldikten sonra çamaşır kurutma makinesine atın. Eğer hala kıyafetlerinizi küçültmek istiyorsanız kurutucuda yüksek ısıda kurutun.
Pamuklu kumaşlarda yüksek ısı ile yıkandığında veya kurutma makinelerinde kurutulduğunda %20'lik bir çekme görülebilir. %100 pamuklu kumaş eğer ön işlemden geçmiş ise çekmeyecektir.
Doğal malzemeler (yün, angora, ipek, keten, kaşmir vb.) her zaman elde ve soğuk suda yıkanmalıdır. Sentetik malzemeler (naylon, likra, dralon, coolmax elyafı, gore-tex kumaşı vb.), streç malzeme içermedikleri sürece çamaşır makinesinde yıkanabilir ve kurutma makinesinde kurutulabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri