Aracınızı muayeneye götürmeden birkaç gün önce araç muayene randevusu almanız gerekir.
Muayene yaptıracak olan kişi 30 gün içinde birden fazla aracın muayenesini yaptıracaksa, ruhsat sahibinden vekalet alması gerekir. 30 günlük süreç geçtikten sonra bir başkasının aracını muayene ettirmekte bir sıkıntı yaşanmaz.
Genel olarak muayenesi yapılan bir aracın muayeneden geçememesi ardından bir sonraki muayene için bir aylık süre tanınmaktadır. Bu süreden sonra yüzde beşlik gecikme bedeli her ay için uygulanmaya başlar.
Aracınızın bir sonraki muayene tarihi, muayeneye gelmiş olduğunuz tarih üzerinden hesaplanmakta ve ruhsatınıza işlenmekte. Eğer isterseniz, aracınızın son muayene geçerlilik tarihi gelmeden de TÜVTÜRK istasyonlarından randevu alarak araç muayene işlemlerinizi yaptırabiliyorsunuz.
bulunduğunuz yerdeki istasyonun yoğunluğuna göre değişiyor sanırım. İşi garantiye almak için muayene tarihinden 1 hafta önce randevu almanızı öneririm. bulunduğunuz yerdeki istasyonun yoğunluğuna göre değişiyor sanırım.
İlgili 41 soru bulundu
Araç Muayene Günü Geçerse Ne Olur? Araç muayene günü geçmesi durumunda aracınıza muayene randevusu aldığınız esnada gecikilen her ay için muayene ücretine yüzde 5 ceza uygulanır. Peki, araç muayenesi 1 gün gecikirse ne olur? Bu durumda da yine bir aylık gecikme cezası uygulanır.
Traktörler, motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 1 adet. Motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 2 adet.
Artış ile birlikte traktör, motosiklet ve motorlu bisiklet için muayene ücreti 575,84 TL, otomobil, minibüs, kamyonet, özel taşıt, arazi taşıtı, römork, yarı römork muayene ücreti 1.130,44 TL ve otobüs, kamyon, çekici, tanker muayene ücreti ise 1.528,10 TL olarak belirlenmiştir.
Muayene süresi geçen araçlardan muayene geçerlilik tarihinden itibaren gecikme bedeli alınmakta olduğunu önemle hatırlatmak isteriz. Gecikme bedeli muayene süresi geçirilen her ay için muayene ücretinin %5'i olup, bu tutarlar Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanlığı'na aktarılmaktadır.
Muayene tekrarı süresi ne zamana kadar geçerlidir? Muayenesi yapılan araçlar muayeneden geçemedikleri takdirde kendilerine 1 aylık süre tanınmaktadır. Aracın 1 aylık süre içerisinde eksikliklerini tamamlayıp gelmesi gerekmektedir.
Yorum Yap. Aracınızın bir sonraki araç muayenesinin tarihini kayıt belgesi Bölüm 1'de bulabilirsiniz. Buna ek olarak, bir sonraki muayene tarihi plakanızdaki muayene etiketinde açıkça görülebilir.
Yasal düzenleme, araç muayene gecikme ücretleri için yürürlüğe girdiği tarih olan 12.03.2023 tarihinden itibaren 30/09/2023 günü mesai bitimine kadar geçerli olacaktır. Kanun çıktıktan sonra muayene süresi dolan araçlar, geciktikleri takdirde, her ay için yüzde 5 ceza ödemeye devam edecektir.
e-Devlet'ten Araç Muayenesi Randevusu Nasıl Oluşturulur? “TÜVTÜRK Muayene Randevu Kayıt” sayfasına gidin ve e-Devlet'in sizden istediği bilgileri girerek kimliğinizi doğrulayın. Açılan sayfada gerekli bilgileri ve seçimleri yaparak periyodik araç muayenesi için randevu alabilirsiniz.
Borç Durumu. Aşağıda listelenen istasyonlar için Minibüs randevusu almak isteyen müşterilerimiz TÜVTÜRK Çağrı Merkezini arayarak randevularını oluşturabilirler. Bilgi ve randevu almak için bize 0850 222 88 88 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.
Araç Muayene Periyotları
Resmi/ hususi araçlar: İlk üç yaş ve sonrası için her iki yılda bir muayene edilmelilerdir. Lastik tekerlekli araçlar: İlk üç yaş ve sonrası için her 3 yılda bir muayene edilmelilerdir. Diğer motorlu araçlar: İlk bir yaş ve sonrası için her yıl muayene edilmelilerdir (kamyon, taksi, otobüs vb.)
Muayene tekrarı, muayenenin yapıldığı aynı gün veya muayenenin yapıldığı tarihten itibaren bir aylık süre içerisinde bir defaya mahsus olmak üzere muayenenin yapıldığı araç muayene istasyonunda veya başka bir araç muayene istasyonunda yapılır.”
Muayene raporu onaylanmaz ve bu araçlar için muayene tekrarı, bir ay içinde Türkiye genelinde aynı araç grubuna hizmet veren tüm istasyonlarda ücretsiz olarak yaptırabilir. Muayene tekrarında kusuru giderilmediği tespit edilen ya da bir ay içinde muayene tekrarına gelmeyen araçlardan muayene ücreti tam olarak alınır.
Muayene sırasında araçta yedek lastik bulunmaması ağır kusur olarak kabul edilmektedir. Dolayısıyla araç muayeneden geçemez.
Nitekim araçlarda yangın tüpünün olmaması araçların muayeneden geçişini engellememekte olup aynı zamanda da sorun çıkarmamaktadır.
Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir. Aynı şekilde yangın tüpü ve reflektörün bulundurulmaması da “hafif kusur”dur.
TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarından vize alacak araçların öncesinde egzoz muayenesi yaptırması gerekir. 2022 yılında muayene ücretleri 110 TL iken 2023 egzoz muayene ücreti 180 TL olarak belirlenmiştir.
Egzoz Emisyon Ölçüm Bedeli Ne Kadar? 2023 yılı için egzoz emisyon ölçüm bedeli KDV dahil 183,05 TL'dir. İstasyon tarafından farklı bir ücret talep edilmesi durumunda; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne şikâyette bulunabilirsiniz.
Araç muayenesi, aracın 3 yaşını doldurduktan sonra belirli periyotlarda durumunun kontrol edilmesi işlemidir. Muayene, aracın şasisinin, motorunun, hava yastıklarının, frenlerinin, süspansiyonunun, lastiklerinin ve diğer birçok parçasının kontrol edilmesini içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri