Araçların komple boyalı olmasının iki sebebi olabilir. Bunlardan biri kaza yapması sebebi ile diğeri ise belli yaştaki araçlarda oluşacak boya yanması ve boya dökülmelerinden dolayı temizlik için yapılan boyadır. Kaza yapan araçlarda eğer araç komple boyalı ise mutlaka tavan kısmından da darbe almıştır.
Küçük kazalara bağlı olarak veya deforme olmuş boyanın yenilenmesi amacıyla boyanan arabaları almanın hiç bir mahsuru yoktur. Aracı satacak kişinin durumu açık ve net bir şekilde anlatması ve sizin yaptıracağınız kontrollerde söylenenlerden emin olmanız durumunda boyalı arabaları gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.
Eğer fiyatı emsallerine göre çok fazla düşükse, riskleri bilerek komple boyalı araba alınabilir. Bir diğer durum ise, arabada çok fazla hasar olmamasına rağmen arabanın dış görünüşünün güzel olması için yapılan komple boyama işlemidir. Böyle durumlarda arabanın değeri emsallerine göre yine de düşük olacaktır.
Komple araç boyama işlemi bittikten sonra, aracın değerinin düşmediğini tam aksine oldukça iyi bir seviyeye geldiğini görebilirsiniz. Eğer aracı satacaksanız, bunun maddi olarak avantajı ortaya çıkacaktır. Eğer aracı kullanacaksanız, uzun yıllar hiçbir sorun yaşamadan aracınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.
Genelde anlatılmak istenen araçların yere yakın kısımlarında sürtmelerden, taş atmasından oluşan kötü görünümün giderilmesi için boyanmasıdır. Buralarda çizik, çürük, ezilme gibi farklı sorunlar olabilir. Tabi bu olması gerekendir. Bazen aracın tamamını boyatıp, araca temizlik boyası attırdım diyenlerde olabilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
150 mikron-180 mikron çıkıyorsa ince boya atıldığı anlaşılır. Buna sanayi tabiriyle mikronlama denilmektedir.
Araçtaki boyalı bölge eğer özensiz ve kötü bir işçilikle boyanmışsa ilk bakışta hemen fark edilebilir. Ortaya çıkan ton farkları iyi bir ışığın altında çok rahat bir biçimde seçilebilir. Eğer iyi boyandıysa, birleşme noktalarından anlaşılabilir. Boya kalıntıları görüyorsanız bilin ki aracın o parçası boyanmıştır.
Boyalı arabaların aslında ucuz gitmesinin nedeni aslında boya değildir. Sonradan arababının tümü en kaliteli 50 yıl garantili boyansa ne önemi var. Eğer kaza yapıp komple boyanacak kadar hasar olduysa o arabanın motor, yürüyen aksam ve elektronik sistemleri çok hasar görmüştür.
Selüloz bazlı tiner, plastik, araç boyası, kumaş, lastik, pvc gibi yüzeylerde erime, büzüşme, solma ya da boya kalkması ortaya çıkarır. Sentetik tiner, selüloz bazlı tinerlere nazaran çok daha zayıf bir tinerdir. Bu durumdan dolayı hassas yüzeylere zarar vere ihtimali çok daha düşüktür.
Güneşe bağlı olarak solmalar ve deformasyonlar olan araçların eğer, bilindik yerlerde ve kaliteli bir fırınlı boya işlemi geçirmiş ise alınmasında bir sakınca yoktur.
Cif ile Çizik Giderme ve Arabaya Cif ile Pasta Cila
Oto pastalarına alternatif olarak tercih edilen bu kimyasallar çizik giderme için değil, hijyen sağlama ve temizleme amacı ile üretilmiştir. İçeriğindeki amonyak türevi yüzey aktif kimyasallar otomobilin boyasını ağartabilir ve verniğine ağır hasarlar verebilir.
"Değişen" veya "boyalı" ibareleri arabanın kaportası için kullanılır. Değişen parça var demek genellikle tamiri mümkün olmayan bir kaza olmuş ve o parça yenisiyle değişmiş anlamına gelir. Örnek: "sağ ön kapı değişen, sol arka kapı boyalı." Boyalı da hasar almış ancak düzeltilip boyanmış anlamına gelir.
Ön kaput değişimi çıtı bir kazadan olmaz. Kaput değişecek kadar darbe almışsa yürür aksam ve soğutma sistemi de zarar görmüş demektir. Alınabilir ama pazarlık konusu yapılmalıdır,İleride yaşanacak küçük arızalar için.
Özellikle Bulaşık deterjanları fosfat içerdiğinden ve yüksek PH değerli her kimyasal boyaya zarar verir. Bu kimyasallarla yapılan yıkamalar aracın üzerindeki verniği aşındırmakta bir süre sonrada araç boyasının matlaşmasına sebep olmaktadır.
Yeni nesil motorlu araçlarda 100 bin kilometreler çok da büyük rakamlar değil. Yani bakımları zamanında ve yerinde yapılmış araçların motorlarının yapmış olduğu kilometre çok önemli değildir, alırken kaportası daha önemlidir” değerlendirmesinde bulundu.
Eğer yapacak servisin elinde iş yoksa direk sizin araca başlayacaklarsa 7-8 günde komple kazınıp boyanması mümkün. Ancak havaların soğuk olması nedeniyle astar ve macunların kuruması açısından 5-10 gün kurumaya bırakılmasında fayda var.
Araç folyo kaplama malzemesinin ömrü yapısına ve kullanım şekline göre minimum 2-3 yıl arasındadır. Bu süre zarfında estetik görüntüsünü korur. Dayanıklılığını ve dolayısıyla folyonun ömrünü etkileyen konulardan bir diğeri de hava koşulları, güneş ve dış etmenlerdir.
Araç kaplama ömrü ne kadar en fazla merak edilen konular arasında yer alır. Araç boya renginden memnun olmayan ya da boyanın zarar görmesinin önüne geçmek isteyen kişiler folyo kaplama yaptırmalıdırlar. Siz de bu işlemi aracınıza yaptırmak istediğinizde ömrünün oldukça uzun olduğunu bilmeniz gerekir.
Kontrol edilen alanda civata ve menteşe renginde herhangi bir farklılık söz konusuysa parçanın sök-tak yapıldığı anlaşılır. Ayrıca sök-tak yapılan parça ön bölümde ise hava yastıklarını ya da aracın şasisini kontrol ettirmenizde fayda var.
Sök – tak, araç parçalarının gerekli durumlarda değiştirilmesine verilen isimdir.
Aracın plakası ya da şasi numarası ile kullanabileceğiniz hizmet, hasar kayıtlarına sigorta şirketinin verdiği bilgiler üzerinden ulaştığı için, size en doğru bilgiyi sunar. Yetkili servis üzerinden servis kaydı sorgulama da araçta değişen parça sorgulama işlemi için kullanılan bir yöntemdir.
PPG Otomotiv Tamir Boyaları Türkiye ve Ortadoğu İş Geliştirme ve İş Çözümleri Müdürü Serdar Gürses, ”boyatılan aracın değeri düşer” kanısının kullanıcılar arasında oldukça yaygın olmasına karşın yanlış olduğunu belirtirken, tam tersine değerini artırdığını belirtiyor.
Boya ölçümü için test edilen parlaklık ölçüsü, foto-elektrik cihazlar sayesinde yapılır. Boya ölçümü için kullanılan cihaz, parlaklığı ölçülmek istenen yüzeye farklı açılardan ışın düşürür. Duvarlarını boyarken satın aldığın boyalarda yazan “son kat dekoratif boya” gibi cümleler, bu ölçüm sayesinde belirlenir.
Boyaya girer elbette. Marşpiyel kısmı sac oluyor çoğu zaman, tampon gibi plastik olmuyor. Haliyle işlem-boya varsa ekspertizde çıkacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri