Kanun maddeleri incelendiğinde yönetici veya yönetim kuruluna ya da kat malikleri genel kuruluna ortak kullanılan şeylerden yoksun bırakma, ortak abonelikteki suyu ya da elektriği kesme, ısınma sistemini kapatma gibi bir yetki kesinlikle tanınmamıştır.
Aidatınızı ödemediğinizde site yönetimi sadece sizi icraya verebilir. Elektriğinizi veya suyunuzu kesemez. Hatta elektriğinizi veya suyunuzu kesmesi halinde yetkisiz müdahale de bulunduğu için dağıtım firması tarafından ceza dahi alabilir.
Hangi durumlarda apartman aidatı ödenmez? Aidatlar yönetim tarafından üstlenilen hizmetlerin yerine getirilmediği takdirde ödenmez. ... Hizmet alamadıkları konuları tek tek tespit eden malikler konuyu yönetime bildirmelerine rağmen aidat alınmaya devam ediyorsa, Cimer ve tüketici hakem heyetine de başvurabilirler.
Aidat bedelinin ödenmemesi halinde ödemeyen kişiye karşı icra takibi başlatılabileceği gibi dava da açılabilmektedir. Aynı şekilde intifa hakkı sahipleri de dava açma ve takip başlatma yetkisine sahiptir. Ödenmeyen aidatlar için geciken günler için Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince aylık %5 gecikme tazminatı işleyecektir.
Yani 1 ay ödenmese dahi söz konusu aidat borcu icra takibine konu edilebilir.
İlgili 15 soru bulundu
AİDAT ÖDEMEME HAKKI SUÇ TEŞKİL EDER Mİ? Aidat ödemesi gerçekleştirilmemesi halinde şayet kiracı hali hazırda oturuyorsa konut sahibi kiracının ödemediği aidattan da sorumlu olur. Kiracı aidat borcu bırakıp evden çıkarsa bu borcun bütününden ev sahibi sorumlu olacaktır.
Elbette var. Kiracı da kiracı olarak evde oturduğu sürece aidat ödemekten ev sahibi ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ev sahibinden alınamayan aidat borcu kiracıdan istenir.
Site ve apartman ilan panolarına daire adı, isim ve miktar belirtilerek, aidat borç listesi asılıyor. Yöneticiler dikkat edin. Çünkü, bu şekilde aidat borçlusu ilanı suç sayılıyor. Hürriyet yazarı Oya Armutçu, bugünkü köşesinde, "Aidat borçlu listesini kapıya asmayın" başlıklı dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.
Ancak yukarıda açıkladığımız üzere aidat alacaklarının tahsili için ihtarname, uyarı mektubu ve benzeri bir belge gönderilmesi yasal bir zorunluluk değildir.
Kiracıya bu borcu ödemesi için 30 gün süre verilmesi akabinde, süre dolduğunda hâlâ kira borcunun ödenmemesi halinde kiraya verenin icra hukuk mahkemesinde tahliye davası açma hakkı doğar.
"Bu sorunlardan birincisi, yöneticiler tarafından genel kurul yapılmadan aidat artışı gerçekleştirilmesi. Yöneticiler bunu yapamazlar, hukuka aykırıdır.
Ev sahibi dairesini kullanmıyor ya da kiraya vermiyor. Bu durumda boş daireden aidat alınır mı sorusu akıllara geliyor. Söz konusu bu evlerden de aidat alınır. Apartmanda yer alan bir dairenin boş ya da dolu olması aidat ödeyip ödememe durumunu etkilemiyor.
Aidat ödediği halde tam olarak hizmet alamayan kişiler, Sulh Hukuk Mahkemesi'ne giderek itiraz edebilir ve bu noktada dava açabilirler. Buna göre ilgili dava için bir dilekçe hazırlanmalıdır.
Kanun maddeleri incelendiğinde yönetici veya yönetim kuruluna ya da kat malikleri genel kuruluna ortak kullanılan şeylerden yoksun bırakma, ortak abonelikteki suyu ya da elektriği kesme, ısınma sistemini kapatma gibi bir yetki kesinlikle tanınmamıştır.
Kat malikleri ya da kiracıların aidat borcunu zamanında ödememeleri halinde veya kısmen ödemeleri halinde aylık %5 oranında gecikme tazminatı söz konusu olacaktır. Aidat borcunun ne zaman ödeneceği kat malikleri genel kurulu tarafından kararlaştırılmaktadır.
Bu işlemler genellikle noter veya icra yoluyla yapılır ve kiracıya ihtarname gönderilir. Kiracı, ihtarname tarihinden itibaren belirli bir süre içinde ödeme yapmazsa, ev sahibi kira sözleşmesini feshedebilir ve kiracının tahliyesi dava dilekçesi örneği ile tahliye davası açabilir.
Bu durumda kira veya aidat borcunun sözleşmeye göre kararlaştırılan zamanda ödemeyen kiracı aleyhine kiraya veren konut sahibi kiracıya 30 gün ödeme süreli bir ihtarname gönderecektir. İhtarnamenin kiracıya tebliğinden itibaren kiracı borcunu 30 gün içinde ödemezse kiraya veren kiracıyı tahliye edebilecektir.
Aidat Ödemeyen Kat Malikine Ne Yapılabilir? Aidatını ödemeyen kat maliki hakkında diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından dava açılabilir ve icra takibi yapılabilir. Alacağa aylık yüzde beş oranında faiz dahi istenebilir.
'AİDAT BORCUNUN BİRİNCİ DERECE SORUMLUSU...'
Avukat Oğuz Kara, ortak gider ve aidat borcundan ev sahibinin sorumlu olduğunu belirterek, "Kiracı ise kat maliki ile birlikte söz konusu borçlardan her ay kira miktarı kadar kat maliki ile birlikte müteselsilen sorumlu olacaktır.
Almaya mecbur oldukları fatura ve gider pusulası ve müstahsil makbuzlarını tarih sırası ile tanzim tarihlerini takip eden takvim yılından başlayarak beş yıl süre ile muhafaza etmeye mecburdurlar.
Bina yönetim planınızda aksine düzenleme yoksa yada kat malikleri kurulu farklı bir karar almamışlarsa yöneticinin elden para toplaması yasaldır. Ancak aksine bir düzenleme yada karar varsa bu durumda yöneticinin belirlenen yönteme göre aidat toplaması hususunda uyarılmasını kat malikleri kuruluna iletmelisiniz.
Evet alınır. Yani evin boş ya da dolu olması aidat ödeyip ödememeyi etkilemiyor. Ev kullanılsa da kullanılmasa da ev sahibinin sitenin giderlerine ortak olması gerekiyor.
Aidatlardan karşılanması gereken rutin giderler için ekstra ücret talep edilmesi yasal değil. Ancak acil ve olağan dışı durumlarda, site sakinlerine gerekli bilgilendirmeler yapılarak ücret alınabilir.
Yeni mülk sahibi, apartmanın eski gider borcunu ödemekle mükellef değildir. Ev satın alındıktan sonra kat maliklerinden beklenen giderlerden ise sorumludur. Apartman yönetimi, bu konuda ödenmeyen aidat ya da ortak giderler ile ilgili icra takibi başlatabilir.
AİDATLARA İTİRAZ EDİLEBİLİR Mİ? Apartman veya site aidatlarına itiraz ancak kat malikleri genel kuruluna katılım ile mümkün. Kurula ev sahipleri katılırken kiracılar sadece ev sahibinin vekaleti olması halinde katılabiliyor. Kurulda kararlar (yönetici seçimi haric) yüzde 51 oy ile alınıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri