Araç sahibinin muayeneye gelmesi şart mı? İstasyonlarımızda araç muayenesi yapılırken, ruhsat sahibi olması şartı aranmamaktadır. Aracınızı siz ya da farklı bir kişi istasyonlarımıza getirerek muayene ettirebilir.
Muayene Olmadan Araç Satışı Yapılabilir mi? TÜVTÜRK tarafından yapılan ve fenni muayene olarak adlandırılan işlemin yapılmadığı araçların satışı gerçekleştirilemez. Araç ile ilgili devir işlemini başlatmaya çalışsanız bile tamamlamanız mümkün değildir.
Vekâletname şirkete ait birden fazla araç için, birden fazla kişi adına düzenlenebilir. Vekâletnamede aracı muayeneye getirecek kişilerin T.C. kimlik numaraları isim ve soy isimleri belirtilmelidir. Vekâletnamede şirket unvanı, vergi dairesi ve numarası açıkça belirtilmelidir.
Bu bakımdan Zorunlu Trafik Sigortası ile ilgili yapmanız gereken şey, poliçe üzerinde yazan tarihleri kontrol etmektir. Nüfus cüzdanınızı yanınızda bulundurmalısınız. Eğer aracınızı sizin adınıza başka bir kişi muayeneye götürecekse onun nüfus cüzdanı yanında olmalıdır.
Satış işlemi gerçekleşmediği için, muayenesiz olarak aracın satışı gerçekleşmemektedir. Aracın muayenesi bittikten sonra da hemen satışı yapılamıyor. Bunun için araç çekme belgesini almanız gerekiyor. Bunu alarak noterden satış yapabilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
Ülkemizde TÜVTÜRK Muayene İstasyonları'nda yapılan fenni muayenelerin, ticari araçlar için; her yıl binek araçlar için ise iki yılda bir tekrarlanması kanunen zorunlu tutulmuştur. Bu doğrultuda muayenesi olmayan araç satışı yapılabilir mi sorusuna verilecek yanıt da olumsuzdur.
Alıcı üzerine tescil edildikten sonra trafik sigortasını yaptırıyor. Varsa araçla alakalı sorunları giderip aracı muayeneye götürüyor. Araç muayene yapıldıktan sonra trafikte dolaşmaya başlayabilir. Bu şekilde muayenesi bitmiş aracın satışını yapabilirsiniz.
Muayene sırasında istenen evrakların başında araç ruhsatı gelir. Satış ve devir durumlarıyla birlikte yeni ruhsat olmaması halinde noter tarafından verilen EK-44 Geçici Belge ile de işlemler yapılabilir.
Muayene için vekalet gerekmiyor , vekaleti sen alırsan arabayı üzerine alamazsın. +1 Eğer arabayı kendi üzerine alacaksan vekaleti başka birinin üzerine versin, vekil ettiği kişi sana satış yapabilir. Vekil ediceği kişinin TC Kimlik ve Adı Soyadı yetiyor vekalet vermesi için.
Muayenesiz araç satışı yapılabilmesi için aracın çekme belgesine sahip olması gerekir. Trafikte çekilen araçların satışı noter eşliğinde gerçekleşebilir. Aracın satıştan sonra tekrar trafiğe girebilmesi için muayeneye girmesi zorunludur. Aksi takdirde yeni araç sahibi muayenesiz araç kullanma cezasına tabi olur.
Araç sahibinin muayeneye gelmesi şart mı? İstasyonlarımızda araç muayenesi yapılırken, ruhsat sahibi olması şartı aranmamaktadır. Aracınızı siz ya da farklı bir kişi istasyonlarımıza getirerek muayene ettirebilir.
Yukarıda anılan kanun hükmü gereğince muayene ücreti, muayene süresi aşılan araçlardan geçirilen her ay için, muayene süresi tespit edilemeyen araçlardan ise Kanunun yürürlüğe girdiği 01.01.2005 tarihinden itibaren her ay için %5 fazlasıyla tahsil edilerek tamamı hazine payı olarak aktarılmaktadır.
Başlarda ülkemizde devlet tarafından ücretsiz yapılan araç muayene hizmeti, 2009 yılından itibaren TÜVTÜRK ortak şirketi tarafından belirli bir ücret karşılığında yapılıyor.
Aracınızı Satmak İçin Teklif Almak İstermisiniz ? Araç satış vekaleti resmi olarak Noter'ler aracılığı ile hazırlanmaktadır. Vekil tayin edilen kişi ruhsat sahibi adına araç satışını başka bir kişiye satma işlemini yapabilmektedir. Araç satış bedelinin tamamını teslim alabilmektedir.
Araç, alıcı adına tescil edilir ve noter devri gerçekleşir. 932,65 TL'lik (2023 fiyatıdır) noter ücretini alıcının ödemesi gerekir. Satıcı adına olan ruhsat iptal edilir ve yeni tescil belgesi hazırlandıktan sonra satış belgesi sunulur. Böylece noter satış işlemleri gerçekleşmiş olur.
Muayene tarihiniz geçtiği halde trafiğe çıkarsanız 951 TL trafik cezası yazılır ve size verilen ek 7 gün içerisinde aracınızı muayene ettirmek durumunda kalırsınız. Aksi takdirde çekici vasıtasıyla muayeneye götürülür ve 1.979 TL ödemek zorunda kalırsınız.
Babanizin size vekalet vermesi gerekiyor, adima araba alabilir diye. Vekalet olmadan islem yapmazlar. Veklaetin tam metnini noterde bulabilirsiniz.
Yetkilendirme ve işlem yapmak için yetki veren kişinin kimlik fotokopisi de kullanılabilir. Dolayısıyla notere gitmeden vekaletname verilebilir mi sorusuna, verilebileceği yanıtını vermek mümkündür. Vekalet Nasıl Verilir?
Ruhsat, trafik sigortası poliçesi, egzoz gazı ölçüm muayene belgesi ve muayeneye getirilen aracın ruhsattaki sahibi başka bir gerçek kişi ise aracı getiren kişinin T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu nüfus cüzdanı, pasaport ya da ehliyet gibi belgelerden birisi bulundurulması gereken belgelerdir.
Borcu olan araçların muayenesi yapılamamaktadır. Bu nedenle, araç sahiplerine randevu alımı sırasında borç durumunu öğrendikten sonra eğer borç varsa mutlaka ödemeleri gerektiğini aksi takdirde randevu da verilemediğini hatırlatırız. Muayeneden önce egzoz emisyon ölçümünüzü kontrol edin!
Bu randevu kapsamında, genel muayene, LPG – tadilat muayenesi ve egzoz muayenesi yapılır. Muayene sonunda edindiğiniz bütün belgelerle en yakın noterden yeni ruhsatınızı alabilirsiniz.
2023 araç muayene ücreti traktör, motosiklet, motorlu bisikletler için 575,84 TL; otomobil, minibüs, kamyonet, römork, yarı römork, arazi taşıtı için 1130,44 TL; kamyon, tır, çekici, otobüs için ise 1528,10 TL olarak belirlenmiştir.
Artış ile birlikte traktör, motosiklet ve motorlu bisiklet için muayene ücreti 575,84 TL, otomobil, minibüs, kamyonet, özel taşıt, arazi taşıtı, römork, yarı römork muayene ücreti 1.130,44 TL ve otobüs, kamyon, çekici, tanker muayene ücreti ise 1.528,10 TL olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri