Pişmiş etli yemekler buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklanabilir.Zeytinyağlı sebzeler buzdolabında 4-7 gün, dondurucu da ise 3-4 ay korunabilirler.
Dilimlenmiş balkabağı; oda sıcaklığında 1 gün, buzdolabında 3 gün, buzlukta 8 ay dayanır. Pişmiş balkabağı; Oda sıcaklığında 1 gün, buzlukta 8-10 ay dayanır.
Sulu yemekler, ağzı kapalı kaplarda buzdolabında 4 güne kadar muhafaza edilebilir.
Tüketeceğiniz kadar alıp yine buzdolabında su değmeyecek şekilde 2 hafta saklayabilirsiniz. Daha uzun süre dayanır, yalnız gün geçtikçe tazeliğini yitirir.
Buzdolabında çok fazla neme maruz kalmayacağı bir çekmeceye koyun. Buzdolaplarında bulunan sebze çekmeceleri bunun için uygundur. Bu çekmece, sebzeleri daha uzun süre taze tutmak için ideal nem seviyesini korur. Kabağı 5-7 gün içinde kullanın.
İlgili 20 soru bulundu
Kabak bozulduğu nasıl anlaşılır? Bildiğiniz gibi balkabağının içi sert bir dokuya sahiptir. Eğer yumuşamış ve dağılıyorsa bu bozulduğu anlamına gelir. Bütün bal kabağında olduğu gibi dilimlenmiş halinde de küflenmiş bal kabağını hemen çöpe atmalıyız.
Buzluk poşeti
İlk olarak kabakları yıkıyoruz ve iyice kuruluyoruz. Sonra alacalı soyuyoruz ve yarım daire biçiminde doğruyoruz. Poşetlere yerleştiriyoruz ve poşetlerin havasını pipet yardımıyla alıp ağzını sıkıca bağlıyoruz.
Fotodegradasyon olarak bilinen bu sürecin ardından sebzelerin dış katmanlarında bozulma başlar. Bozulmaların belirtileri her sebzede aynı olmayabilse de morluklar, lekeler, renk bozulmaları, küf, sümüksü yama, kötü tat ya da kötü koku en bariz belirtilerdir.
Tamamen kuruyan çiğ haldeki bal kabağı dilimlerini buzluğa uygun saklama kaplarına, buzdolabı poşetlerine ya da kilitli torbalara aktarın. Poşetlerin ya da saklama kabının üzerine bu işlemi yazdığınız tarihi de not ederek buzluğa kaldırın.
Rendelenmiş, doğranmış ya da halka halka ya da küp küp dilimlenmiş biçimde taze kabak dondurmak mümkündür.
Doğru şekilde saklanmış yiyeceklerin ne kadar süreyle yenebilecekleri, her kaynakta farklı yazıyor. Uluslararası bildirilerde kullanılan sağlık tavsiyeleri, “En fazla 4 gün yenebilir” diyorlar. Bazı kaynaklar ise bu sürenin, her hangi bozulma belirtisi görülmüyorsa, bir haftaya kadar uzatılabileceğini söylüyor.
Taze sebzeler, yani işlenmemiş ve paketlenmemiş sebzeler buzdolabında saklandığında besin değerlerini hızla kaybederler, bu nedenle ideal olanı onları 2 veya 3 günden fazla buzdolabında saklamamaktır. Püreler, yemekler veya çorbalar genel olarak 3 ila 4 gün saklanabilir.
PİŞMİŞ YEMEK BUZDOLABINDA NE KADAR SÜRE DAYANIR? Pişmiş sebze yemekleri buzdolabında 3-5 gün dayanır. Yemekte çok fazla su bulunuyorsa, o yemeğin bozulma süresi de o kadar hızlanır. Sebze yemeklerini 3-5 günü aştıktan sonra tüketmemelisiniz.
Bütün halde oda sıcaklığında bile 3 ay kadar saklayabilirsiniz. Dolaba sığdırmak zor olsa da yer ayırabilirseniz 5 ay hatta buzlukta 1 yıldan fazla saklayabilirsiniz ama bunu önermeyiz çünkü zaten bir sonraki senenin balkabağı mevsimi başlayacak ve tazesi çıkacaktır.
Kabakta Gün Uzunluğu
Gölgeli ve ağaç altlarında kabak yetiştiriciliği yapılmaz. Gölgeli yerlerde bitki hem narin bir yapı kazanır hem de bitki üzerinde dişi çiçek oluşturma, meyve bağlama oranı azalır ve verim düşer. Kabaklarda vegatasyon süresi yazlık çeşitlerde yaklaşık 100, kışlık çeşitlerde ise 180-200 gündür.
Çiğ Kabak Yenir Mi? Çiğ kabak, genellikle hiç yan etkisi olmadan tüketilebilen bir besindir. Ancak acı çiğ kabaklar, Cucurbitacinlerden gelir. Cucurbitacin içeriği yüksek olan gıdaları tüketmek, sığır ve koyunlarda zehirlenme ve ölümle ilişkilendirilmiştir.
Dondurulmuş Mücverlik Kabak Tarifi Nasıl Yapılır? Kabak soyulup rendelenir ve buzdolabı poşeti yada saklama kabına koyularak istenildiğinde kullanılmak üzere buzlukta saklanır.
Ocağın altı kısık bir şekilde kaynar kaynar kavanozlara doldurulur. Önceden suda kaynatılan kapaklar güzelce kapatılıp ters çevrilir. Bir gece bu şekilde beklenir. Ertesi gün kapaklar kontrol edilip serin bir yerde muhafaza edilir.
Derin bir kaba iki yemek kaşığı kadar sıvı yağ, birer çay kaşığı çay kaşığı kırmızı toz biber, tuz ve kuru nane konur ve dilimlenen kabaklar eklenerek tuz ile birlikte karıştırılarak iyice yağa bulanır. Fırın tepsisine hepsi dizilir. 170 derecede kızarıncaya kadar kontrol edilerek yirmi dakika civarında pişirilir.
Kabak yaz mevsiminin tüm aylarında yenebilecek bir sebzedir. Hazirandan eylül sonlarına kadar doğal yetiştirilen kabakları tüketmeniz mümkündür. Ancak kış aylarında da birçok tezgahta kabak bulabilme imkanı vardır.
- Kabak, - Kayısı gibi besinlerin çok miktarlarda tüketilmesinin yanında bol miktarda su tüketimi, ishal sürecinin hızlanmasına önemli ölçüde etki etmektedir.
3- Kabak bağırsakların çalışmasına yardımcı
İçerdiği su miktarından zengin olması sayesinde bağırsak atılımını yumuşatır ve kabızlık ihtimalini azaltır.
Kabakları soyup dilim dilim kesiyorsunuz. Yemeklik olarak poşetliyip dondurucuya atıyoruz. Ben genelde fazla kalın kabaklar bozulmasın diye atıyorum. Dondurucuya kabak çorbası da yemeklerde kullanacağınız zaman dondurucudan çıkardığım zaman kullanırım ki kabak sulanmasın.
Depolanacak kabakların 2-3 cm kadar sapı olmalıdır. 7 °C ile 10 °C arasında %90-95 bağıl nemde 15-20 gün depolanabilirler. 4 °C'nin altında 6-7 gün içinde soğuk zararlanmasına uğrarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri