Araç sahibinin muayeneye gelmesi şart mı? İstasyonlarımızda araç muayenesi yapılırken, ruhsat sahibi olması şartı aranmamaktadır. Aracınızı siz ya da farklı bir kişi istasyonlarımıza getirerek muayene ettirebilir.
Eğer aracınızı sizin adınıza başka bir kişi muayeneye götürecekse onun nüfus cüzdanı yanında olmalıdır. Ancak bir kişi, ayda yalnızca bir kere kendisine ait olmayan bir aracı vekaletnamesiz muayene ettirebilir. İlk araç dışındakiler için ise araç sahiplerinden vekaletname alınması gerekmektedir.
Mevcutta gerçek kişilere ait tek aracın muayenesi yapılmakta,ikinci gerçek kişinin aracı için noter onaylı vekaletname gerekmektedir. Vekâletname dahilinde ilgili araç ya da araçların farklı türden muayeneleri yaptırılabilir.
Araç Sahibinden Başkası Muayene Yaptırabilir mi? Taşıt muayene işlemlerini araç sahibi adına başka bir kişinin yaptırması mümkündür. Araç muayenesini yaptıran kişinin T.C. kimlik numarasının yer aldığı nüfus cüzdanı, pasaportu veya ehliyeti yanında olmalıdır.
Muayene sırasında istenen evrakların başında araç ruhsatı gelir. Satış ve devir durumlarıyla birlikte yeni ruhsat olmaması halinde noter tarafından verilen EK-44 Geçici Belge ile de işlemler yapılabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Araç sahibinin muayeneye gelmesi şart mı? İstasyonlarımızda araç muayenesi yapılırken, ruhsat sahibi olması şartı aranmamaktadır. Aracınızı siz ya da farklı bir kişi istasyonlarımıza getirerek muayene ettirebilir.
Yukarıda anılan kanun hükmü gereğince muayene ücreti, muayene süresi aşılan araçlardan geçirilen her ay için, muayene süresi tespit edilemeyen araçlardan ise Kanunun yürürlüğe girdiği 01.01.2005 tarihinden itibaren her ay için %5 fazlasıyla tahsil edilerek tamamı hazine payı olarak aktarılmaktadır.
Aracın Vergi Veya Ceza Borcunun Olmaması
Aracınızın vergi borcu, trafik cezası ve OGS geçiş borcu var ise, TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında aracınızın muayenesi yapılamamaktadır. Bu nedenle muayeneye gitmeden önce aracınızın vergi ve ceza borcu olup olmadığını sorgulamalı, varsa bu borçları kapatmalısınız.
Muayenesiz araç satışı zaten yapılmıyor, borcu varken de muayene yapılmıyor ama bu borç araca değil başka bir şahsa yazıldıysa satışa ve muayeneye engel olmaz.
Ruhsat. (Trafik Tescil Belgesi)
Aracınızın ruhsatı muayene sırasında mutlaka yanınızda olmalıdır. sırasında yanınızda olmalıdır.
Muayene için vekalet gerekmiyor , vekaleti sen alırsan arabayı üzerine alamazsın. +1 Eğer arabayı kendi üzerine alacaksan vekaleti başka birinin üzerine versin, vekil ettiği kişi sana satış yapabilir. Vekil ediceği kişinin TC Kimlik ve Adı Soyadı yetiyor vekalet vermesi için.
Ruhsat, trafik sigortası poliçesi, egzoz gazı ölçüm muayene belgesi ve muayeneye getirilen aracın ruhsattaki sahibi başka bir gerçek kişi ise aracı getiren kişinin T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu nüfus cüzdanı, pasaport ya da ehliyet gibi belgelerden birisi bulundurulması gereken belgelerdir.
Muayenesi olmayan araba satışı yapılamaz.
Satış işleminin gerçekleşmesi için öncelikle aracın muayenesinin yapılması gerekir. Bu işlem için ülkemizde ki tek yetkili kurum TUVTÜRK'tür.
Muayene tarihinden önce araç muayenesi yapılabilir mi? Evet. Randevu alarak son günü beklemeden de aracınızın muayenesini yaptırabilirsiniz. Bir sonraki muayene tarihi bu tarih üzerinden hesaplanacaktır.
Muayenesiz araç satışı yapılabilmesi için aracın çekme belgesine sahip olması gerekir. Trafikte çekilen araçların satışı noter eşliğinde gerçekleşebilir. Aracın satıştan sonra tekrar trafiğe girebilmesi için muayeneye girmesi zorunludur. Aksi takdirde yeni araç sahibi muayenesiz araç kullanma cezasına tabi olur.
İlk muayenesiz araç kullanmada yakalanmanız durumunda ödemeniz gereken meblağ 951 TL iken bu miktar muayenesiz araç 2 kez yakalanırsa ya da muayenesiz araç 3 kez yakalanırsa artmaktadır. Aynı şekilde muayenesiz araç kullanma ceza puanı olarak da ehliyetinize 10 puan ceza işlenmektedir.
Araç muayene cezası, muayenenin ne kadar süre geciktiği ile orantılı cezalandırılır. Muayene randevusu alınırken aracın son muayene geçerlilik tarihi de girilir. Bu tarih girildiğinde aracın muayene gecikmesinin ne kadar bir süre olduğu otomatik olarak hesaplanır ve gecikme cezası muayene ücretine eklenir.
2023 araç muayene ücreti traktör, motosiklet, motorlu bisikletler için 575,84 TL; otomobil, minibüs, kamyonet, römork, yarı römork, arazi taşıtı için 1130,44 TL; kamyon, tır, çekici, otobüs için ise 1528,10 TL olarak belirlenmiştir.
Periyodik egzoz emisyon ölçümü araç sahipleri için oldukça önemlidir. Ancak bazı durumlarda tahmin edilemeyecek sebeplerden dolayı muayene günü geçirilebilir. Bu durumda, araç sahipleri muayene günü 1 gün geçerse dahi mutlaka gecikmiş egzoz muayenesi cezası ödemek zorunda kalırlar.
Trafik Cezalı Araba Muayeneden Geçer mi? Üzerinde herhangi bir trafik cezası olan araçlara randevu verilmiyor. Dolayısıyla araç muayeneye gidemiyor. Bu nedenle aracınızın üzerinde trafik cezası borcu olup olmadığını öğrenmek için e-Devlet'in “Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme” hizmetini kullanmanız gerekiyor.
Muayene süresi geçirilen her ay ve kesri için tahsil edilmesi gereken yaklaşık %5 gecikme bedeli yerine ise; Kanunun yayımlanmış olduğu tarihten itibaren (yayımlandığı ay da dahil olmak üzere) araç muayenesinin yapılmış olduğu tarihe kadar; aylık %0,75 oranında esas alınır.
Esasında aracın muayeneden geçebilmesi için stepne şarttır; üstelik stepne olmayışı “ağır kusur” kapsamındadır ve yeniden vize işlemi gerekir. Ancak, yukarıda da açıkladığımız gibi artık otomobil üreticileri araçları stepne ile teslim etmek yerine, lastik tamir kiti ile teslim etmeyi tercih etmektedir.
Nitekim araçlarda yangın tüpünün olmaması araçların muayeneden geçişini engellememekte olup aynı zamanda da sorun çıkarmamaktadır. Kişiler bu tür zorunluluğu olmasa, hafif kusur sayılsa dahi yine de yangın tüplerine yer vermelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri