Arkadaşlar Noter'de araç satışı 2 aşamadan oluşmaktadır. ilki satış sözleşme imzalanması, ikincisi ise tescil belgesi yanir ruhsatın çıkması. Eğer sözleşme aşamsında ise iptal edilebilir. Fakat tescil olduysa iptali mümkün değildir.
Hayır. Bir alışveriş her zaman yasal olarak bağlayıcıdır. Bir araç açıklamasına uymuyorsa,taraflarca bir çözüm bulmak ve hataların tespiti için gerekli değerlendirmeler yapılır .
Alıcının kusurlu araç iadesini isteme hakkı bulunmaktadır. Bu durumda alıcı ayıplı aracı iade etmeye hazır olduğunu satıcıya bildirerek sözleşmeden dönmelidir. Ayıp oranında bedelde indirim talep edebilir. Aracın satıcı tarafından ücretsiz onarılmasını isteyebilir.
SATIŞ VAADİ SÖZLEŞMESİNİN SONA ERME HALLERİ
Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin geçerliliği noterde düzenlenmiş olmasına bağlı olduğundan sözleşmenin feshi de Noterlik Kanunu'nun 81/2'nci maddesine göre noterde yapılacaktır. Taraflar sözleşmenin feshini noterde usulüne uygun olarak yapacaklardır.
Herhangi bir belgenin yanlış ya da eksik olması durumunda satış gerçekleşmez. Vergi borcu, trafik cezası ya da ipotek gibi araç satışına engel bir durum olup olmadığı kontrol edilir. Satışa engel bir durum bulunmuyorsa satış sözleşmesi, noter görevlileri tarafından hazırlanıp satıcıya ve alıcıya sunulur.
İlgili 22 soru bulundu
İkinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasına 1 Ocak 2024'e kadar kısıtlama getirildi. 15 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan düzenleme, tüm gerçek ve tüzel kişilerin bireysel ve ticari ilanlarını kapsıyor.
Aracın Haciz ya da İpoteği Nasıl Öğrenilir? Aracın üzerinde ipotek varsa bu durumu noter üzerinden satış gerçekleşirken öğrenebilirsiniz. Noter yetkilisi size araç üzerinde ipotek olduğunu ve aracı doğrudan satın alamayacağınızı söyleyecektir.
Tüketici malın teslimi tarihinden itibaren otuz gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici bu durumda bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir.
Tapu Kanunu'nun 26/6'ncı maddesine göre taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin tapuda şerh edilmesinden itibaren beş yıl içerisinde satış, haciz, ipotek işlemleri yapılamaz ve benzer irtifak hakları tapuya tescil edilemez. Tapuya şerh edilen satış vaadi sözleşmesi on sene süre ile hüküm ve sonuç doğurmaya devam edecektir.
Satış vaadi sözleşmesi çerçevesinde belirlenmiş olan satış bedelinin ödemesinin gerçekleştirilmesi ile sözleşmede vaat edilmiş olunan taraf sözleşmeye bağlı olarak tapu iptal ve tescili talebi gerçekleştirebilir.
Araç Satışlarında Cayma Süresi
CAYMA SÜRESİ 30 GÜNDÜR. Bu sürede ihtarnamenin verilmiş olması gerekmektedir. Tabi bu sürede ihtarname yolu ile seçimlik hakkı tercih edilerek sorun kısa sürede çözülebilir. Ancak satıcının böyle bir anlaşmayı kabul etmemesi durumunda dava açmanız daha doğru olacaktır.
Ödemenin eksik yapılması ya da eski borçların yeni alıcı üzerine aktarılması gibi problemleri en aza indirgeyerek hem satıcının hem alıcının haklarını korur. Noterde tasdik edilmeyen araç satış sözleşmeleri geçerli sayılmaz mahkemede delil olarak kullanılabilen sözleşmeler ancak noter tarafından tasdik edilmelidir.
Başka bir ifade ile, satıcı, araçtaki ayıplara kendisi sebebiyet vermemiş olsa bile alıcıya karşı sorumludur. Bu konuda olmak üzere, bir Yüksek Mahkeme kararında, satıcının kendisinin sebep olmadığı ayıplardan dahi alıcıya karşı sorumlu olduğu ifade edilmiştir.
Bu iptalin gerçekleşmesi için notere gidilmesi gereklidir. Vekaletin iptali için ilk olarak vekaletin düzenlendiği notere gidilmesi gerekir. Noterden azilname ya da iptal, fesh belgesi alınmalıdır. Noterden alınan azilname ise vekalet veren kişiye gönderilmelidir.
Aracın ruhsatı, alıcı ve satıcı bulunduktan sonra istediğiniz ilde alışveriş yapabilirsiniz. Yani alıcı ve satıcı aynı noterde olmak zorunda.
Davanın olağan süresi ortalama 1 yılı bulabilmektedir. Bu sürelerin avukat vasıtasıyla kısaltılabilmesi pek mümkün olmamakla birlikte mahkemenin dosya yoğunluğu, davalının cevap verme süresi, bilirkişinin rapor hazırlama süresi gibi kıstaslar ayıplı araç davalarında süreleri etkileyebilecek hususlardandır.
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 231.maddesine göre: Satıcı daha uzun bir süre için üstlenmiş olmadıkça, satılanın ayıbından doğan sorumluluğa ilişkin her türlü dava, satılandaki ayıp daha sonra ortaya çıksa bile, satılanın alıcıya devrinden başlayarak iki yıl geçmekle zamanaşımına uğrar.
Kanunda aksi belirtilmedikçe sözleşme noter onayı olmadan da geçerlidir ancak noter onayı olmazsa imzaya itiraz edilebilir. Noter onaylı sözleşmenin avantajı imzaya itiraz etme durumunu ortadan kaldırmaktır.
Satış vaadi sözleşmesi tek taraflı olarak veya iki taraflı şekilde feshedilebilir. Tarafların anlaşarak yapacakları yeni sözleşme ile daha önce yaptıkları vaad sözleşmesini feshedebilirler.
Tüketici ayıplı mal ile karşılaştığında derhal malın ayıpsız yenisi ile değiştirme hakkını, ayıplı malı iade ile parasını iade hakkını ve yine isterse tamir hakkını kullanmakta tamamen serbesttir. Ayıplı mal satan firma ile müteselsil sorumlu olan ithalatçı-imalatçı firma bu talebi derhal yerine getirmekle yükümlüdür.
(4) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Cayma hakkının kullanıldığına dair bildirimin bu süre içinde satıcı veya sağlayıcıya yöneltilmiş olması yeterlidir.
6502 sayılı yasanın 11. maddesinde, malın ayıplı olması durumda tüketicinin seçimlik hakları düzenlenmiştir. Bu seçimlik haklarda tüketici; bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misliyle değiştirilmesi veya ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım isteme haklarına sahiptir.
Araba satışı her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için sınırlandırılmıştır. Yıl içerisinde bir kişi üzerine kayıtlı olan sadece 3 aracı satabilmektedir. Daha fazla araç satışı yapılması kanunlarca sınırlandırılmıştır. Tabi ki bu durum herhangi bir işletmeye bağlı olmaması durumunda geçerlidir.
Hem sıfır km araçlar hem de ikinci el otomobil kredisi kullanılarak satın alınan araçlar, taşıt kredisi vadesi dolmadan önce satılabilir. Bunu engelleyen herhangi yasa yoktur.
Artık herhangi bir işletmeye bağlı olmayan kişilerin, yıl içerisinde en fazla üç araç satış hakkı bulunuyor. Araç alımı ile ilgili olaraksa yeni düzenlemede herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Yani vergi mükellefi olmayan kişiler, ekonomik durumları ölçüsünde diledikleri kadar araç alabilme özgürlüğüne sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri