Gayrimenkulün 5 yıllık süre geçtikten sonra satılması durumunda elde edilen gelir, vergiye tabi değil. Aynı şey arabalar için de geçerli. Gayrimenkullerin karşılıksız şekilde elde edilmesi ise, değer artışı kazancının konusuna girmiyor.
Araç Alım-Satım Vergisi Nedir? Diğer tüm ticari faaliyetlerde olduğu gibi araç alım ve satım işlemlerinden de belirli oranda KDV alınıyor. Uygulama, halk arasında araç alım-satım vergisi olarak da adlandırılıyor. Yakın zamana kadar araç alım ve satım işlemlerinde %1 KDV uygulaması mevcuttu.
Değer Artış Kazancı Vergisi, gayrimenkulün satıcısından tahsil edilen bir vergi türüdür. Bir gayrimenkul, alınış tarihinden sonra 5 yıl içerisinde değer artışı gösterebilir. Örneğin, bir konutun tapuda görülen değeri 100.000 TL ise yapılan yeni işlemlerde değeri 150.000 TL'ye yükselebilir.
Araba satışı her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için sınırlandırılmıştır. Yıl içerisinde bir kişi üzerine kayıtlı olan sadece 3 aracı satabilmektedir. Daha fazla araç satışı yapılması kanunlarca sınırlandırılmıştır. Tabi ki bu durum herhangi bir işletmeye bağlı olmaması durumunda geçerlidir.
Değer artış kazancı vergisi hesaplama işlemi sonucunda ortaya çıkan tutarı, 5 yıllık yasal süreç içerisinde gayrimenkulü satan kişiler öder.
İlgili 24 soru bulundu
Yurttaşların, satın aldıkları gayrimenkulü 5 yıl içinde elden çıkarmaları halinde, oluşan değer artış kazancı için gelir vergisi ödemesi gerekiyor. Bu konuda yeterli bilgiye sahip olmayan veya beyanı unutan bir çok yurttaş, vergi cezasıyla karşı karşıya kalıyor.
Değer artış payı alacağının talep edilebilmesi için eşlerin gerçekleştirdikleri katkının mal rejiminin devamı sırasında yapılması şarttır.
Yetki belgesi olmayan ve bir takvim yılı içerisinde 3'ten fazla araç satan kişilere, tebligatlar gönderilmeye başlandı. Yaptığı izahat yeterli bulunmayanlar için cezalar yolda. Sadece vergi cezası bile satıştan elde edilen karın yüzde 40'ına kadar kesilebilecek.
Araç, alıcı adına tescil edilir ve noter devri gerçekleşir. 932,65 TL'lik (2023 fiyatıdır) noter ücretini alıcının ödemesi gerekir. Satıcı adına olan ruhsat iptal edilir ve yeni tescil belgesi hazırlandıktan sonra satış belgesi sunulur.
İkinci el araç satışlarına yönelik 6 ay ve 6 bin kilometre şartı getirildi. Bu kararla birlikte sıfır alınan araçlar 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden satılamayacak. İkinci el otomobil satışında 6 ay ve 6 bin kilometre şartı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Değer artış kazancı dışındaki kazanç ve iratlar için endeksleme uygulaması söz konusu değildir. Örneğin, bir gayrimenkulün elden çıkarılması GVK'nın mükerrer 80/1-6'ncı maddesi uyarınca değer artış kazancının kapsamına girmektedir.
Gayrimenkul alım satımının devamlı olarak, ticari organizasyon dahilinde yapılması halinde oluşan kazanç ticari kazanç olarak değerlendirilir. Ancak gayrimenkul alım satımında ticari bir amaç yoksa şahsi ihtiyacın karşılanması amacıyla yapılıyorsa, elde edilen kazanç değer artışı kazancı olarak değerlendirilir.
Peki Arabanızı Satarken Katma Değer Vergisi olacak mı ? Şirketinize ait bir aracınız var ise satarken % 1 katma değer vergisi hesaplayarak fatura kesmeniz gerekmektedir. ( Binek araçlar için ) Ama kurumlar vergisi/Gelir vergisinde vergi ödememe imkanınız var.
Konuya ilişkin açıklamaların yer aldığı, 60 No.lu KDV Sirkülerinin “5.10.1” bölümünde, binek otomobil kapsamında bulunan araçların satışında %1 oranında, bunlar dışındaki ticari araçların satışında ise %18 oranında KDV hesaplanması gerektiği ifade edilmiştir.
Önceden satış bedeli üzerinden hesaplanan ikinci el araç satım vergisi, artık alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden hesaplanıyor. Yani artık ikinci el araç satımında KDV, satış fiyatı değil alım ve satış arasındaki fark temel alınarak belirleniyor.
Araç Alırken Noter Ücretini Kim Öder? Araç alım satımı sırasında noter satışı için 932,65 TL'yi (2023 yılı itibarıyla) yanınızda bulundurmayı unutmayın. Ödeme alıcı tarafından yapılır.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan taslağa göre, araç alım - satımında ek vergi sorumluluğu, kanunun yürürlük tarihine göre belirleniyor. Kanunun yürürlüğe girdiği 15 Temmuz'dan önce yapılan devir işlemleri için aracı alan, sonrasında yapılan satışlar için aracı satan sorumlu olacak.
Maliye Bakanlığı ek bilgilerle araç alım satım işleminin kar amaçlı olduğunu tespit ederse ticari kazanç olayı devreye girdiği için bunun üzerinden devlete vergi ödenmesi gerekir. Ticari yetkisi olmayan kişiler 1 yıl içerisinde en fazla 3 araç satılı yapabilir.
"Bu düzenlemeye göre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle satış yapanların yanı sıra bir takvim yılı içinde yetki belgesiz 3 ve üzeri ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek ve tüzel kişilerin '6 ay-6 bin kilometre düzenlemesine' aykırı satışları noterlikler nezdinde engellenmektedir.
Arabayı sıfırdan almışsanız ve 1 yıl içinde satmayı hedefliyorsanız, büyük maddi zarar göreceğinizi bilmelisiniz çünkü sıfır arabalar ilk yıl ortalama %20 oranında değer kaybeder, ilerleyen zamanlarda bu değer kaybı %3 ila %5 seviyelerine iner, bu durumda 1 yıl daha beklerseniz %4 kaybınız olacak ancak aracı 2 yıl ...
Değer artış payı alacağı, evlenmenin ve mal rejiminin sadece boşanma ile sonlandığı hallerde değil, diğer sona erme hallerinin (ölüm, gaiplik, iptal, butlan) varlığı halinde ve mal ayrılığına hükmolunması, başka bir mal rejimi seçilmesi durumlarında da talep edilebilir.
Örnek Durumun Vergisini Hesaplayalım:
200.000 TL * (2.026,08/316,48) = 1.280.384 TL. 2- Daha sonra alış fiyatının bugünkü değeri satış fiyatından çıkartılarak satıcının elde ettiği reel kâr hesaplanır. Bunun vergi jargonundaki ismi ise istisna öncesi değer artış kazancı olarak geçiyor.
Değer artış payının talep edilebilmesi için, diğer eşe ait malın edinilmesi, iyileştirilmesi veya korunması için para ile ölçülebilen maddi bir yardımın veya hizmetin bulunması gereklidir. Bu davada, katkıda bulunulan mal ile ilgili ayni hak talebinde bulunulamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri