Ek motorlu taşıtlar vergisinde (MTV) ayrıntılar belli oldu. Araç alım-satımında ek vergiyi kimin ödeyeceği, kanunun yürürlük tarihine göre değişecek. 15 Temmuz tarihinden önce yapılan satışlarda aracı alan, sonrasında yapılan satışta için ise aracı satan ödeyecek.
Kanunun yürürlük tarihinden önce yapılan devir işlemleri için aracı alan, kanundan sonra yapılan satışlar için ise aracı satan sorumlu olacak. - Örneğin, kanun çıkmadan 15 Mayıs 2023'te aracını devreden otomobil sahibi değil, aracı alan ek vergiyi ödeyecek.
Satılan araçların ek vergisini kimin ödeyeceği, uygulamanın yürürlüğe girdiği tarihe göre belirleniyor. Kanunun yürürlüğe girmiş olduğu 15 Temmuz 2023 tarihinden sonra satılan araçların ek vergisi, aracı satan kişi tarafından ödenecek. Bu tarihten önce devredilen araçların ek MTV'sinden ise aracı alan kişi sorumlu.
Bandrolü şu an araç kimdeyse o ödeyecek çünkü artık aracın sahiplik durumu söz konusu, kimin adına tescilliyse. Geriye yönelik değil, şu an kimin aracı varsa, kimdeyse ek gelen MTV'den o sorumlu” açıklamasını yaptı.
21 Nisan 2022 tarihinde oranı artırılan alım-satım vergisi kapsamına, yalnızca ikinci el motorlu taşıt ticareti ile uğraşan mükellefler giriyor. Kendilerine tanınan yasal sınır dahilinde satış yapan kişiler ise vergilendirmeden muaf tutuluyor.
İlgili 41 soru bulundu
Şirketinize ait bir aracınız var ise satarken % 1 katma değer vergisi hesaplayarak fatura kesmeniz gerekmektedir. ( Binek araçlar için ) Ama kurumlar vergisi/Gelir vergisinde vergi ödememe imkanınız var.
Önceden satış bedeli üzerinden hesaplanan ikinci el araç satım vergisi, artık alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden hesaplanıyor. Yani artık ikinci el araç satımında KDV, satış fiyatı değil alım ve satış arasındaki fark temel alınarak belirleniyor.
Buna göre, araç alım - satımında ek vergi sorumluluğunun kimde olduğu, kanunun yürürlük tarihine göre değişecek. Devir işlemleri düzenlemenin yürürlüğe girdiği 15 Temmuz tarihinden önce yapılmışsa aracı alan, bu tarihten sonra yapılan satış için ise aracı satan sorumlu olacak.
Aracınız hakkında açıklama yazarken başlıkta aracın markası, modeli ve aracınızı en iyi şekilde tanımlayan, öne çıkan özelliğini kısa bir şekilde yazabilirsiniz. Bu tanımlamanın net olması alıcının size güven duyması ve ilanınızı detaylı bir şekilde incelemesi için ilk adımı oluşturacaktır.
Araç, alıcı adına tescil edilir ve noter devri gerçekleşir. 932,65 TL'lik (2023 fiyatıdır) noter ücretini alıcının ödemesi gerekir.
Düzenleme 15 Temmuz 2023'te yürürlüğe girdi. Ek MTV uygulamasına ilişkin Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre 15 Temmuz'dan önce alınan araçların ek MTV'si araçların yeni sahipleri tarafından ödenir.
Ek MTV'yi ödemeyen, trafikten çekme, hurdaya ve yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kaydı kapatma işlemini gerçekleştiremeyecek.
Çünkü araç sahiplerinin birden fazla araç alım ve satımı yapması artık ticari bir işlem olarak sayılıyor. Son düzenlemeler ile ticari yetkisi olmayan kişiler 1 yıl içerisinde en fazla 3 araç satışı yapabiliyor. 3'ten fazla araç alım – satımı gerçekleştirenler vergiye tabi tutuluyor.
01.04.2022 tarihinden itibaren yürürlüğe giren uygulamaya göre ; – %18 KDV oranı uygulanarak satın araçlar satılırken %18 KDV'ye tabi tutularak satışa konu edilecektir. – Özel matrah uygulanmak suretiyle satılan araçların tesliminde ise özel matraha yani brüt kâra; KDV %1 yerine %18 uygulanacaktır.
Noterde araç devri sırasında satıcının yanında bulundurması gereken evraklar arasında kimlik belgesi, trafik tescil belgesi (ruhsat) ve trafik sigortası poliçesi yer alıyor. Belgeler karşılıklı olarak noter görevlisine teslim edildikten sonra alıcı ve satıcıya satış sözleşmesi sunuluyor.
Muayene Olmadan Araç Satışı Yapılabilir mi? TÜVTÜRK tarafından yapılan ve fenni muayene olarak adlandırılan işlemin yapılmadığı araçların satışı gerçekleştirilemez. Araç ile ilgili devir işlemini başlatmaya çalışsanız bile tamamlamanız mümkün değildir.
Araç satışı sırasında aracın üzerinde vergi borcu olduğu öğrenildiği anda vergi borcunun ödenmesi gerekir.
Oto Ekspertiz Raporu
Ayrıca alıcı ve satıcı arasında farklı bir anlaşma olmadıkça ekspertiz ücretini araç alıcısı öder.
Oto Ekspertiz Zorunluluğu
Bu düzenleme çerçevesinde 8 yaşını geçmemiş ve 160 bin kilometrenin altındaki araçlar için ekspertiz raporu zorunlu hale getirildi. Bu sayede araç sahipleri, araca dair rapor sunmadan araçların satış işlemini gerçekleştiremez.
Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefiyet kaydınızın bulunduğu yetkili vergi dairesi müdürlüklerine giderek ödeme yapabilirsiniz. Çalıştığınız bankanın şubeleri, internet sitesi ya da mobil uygulamasını aracılığıyla MTV ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Sıfır araç alım işlemlerinde ÖTV ve KDV tutarının en fazla 440.000 TL'si gider olarak gösterilebilir. Araç kiralama işlemlerinde aylık ödeme tutarı kaç olursa olsun en fazla 17.000 TL'si üzerinden vergi indirimi yapılabilir. Binek araçlara ait masrafların en fazla %70'i şirket gideri olarak gösterilebilir.
Aracınızın motorlu taşıt vergisi taksit tutarlarını öğrenmek için MTV PLAKANO yazıp 1189'a göndermeniz yeterli. Eğer geçmiş yıllara ait borç bilgisi öğrenmek istiyorsanız, MTV "PLAKANO" "ARAÇ TESCİL TARIHI" "TCKIMLIK NO" yazıp 1189'a göndermelisiniz. Ayrıntı öğrenmek için; MTV AYRINTI yazıp 1189'a gönderebilirsiniz.
Maliye Bakanlığı ek bilgilerle araç alım satım işleminin kar amaçlı olduğunu tespit ederse ticari kazanç olayı devreye girdiği için bunun üzerinden devlete vergi ödenmesi gerekir. Ticari yetkisi olmayan kişiler 1 yıl içerisinde en fazla 3 araç satılı yapabilir.
Konuyu bir örnek ile açıklamak gerekirse, 1600 cc altında motor hacmine sahip ve vergi öncesi 100 bin lira fatura değeri olan bir araç söz konusu olduğunda (100.000 X %50 ÖTV) + %20 KDV şeklinde hesap yapılacak ve sonuç olarak 180 bin liralık satış tutarına ulaşılacaktır.
Bir Kişi Bir Yılda Kaç Tane Araba Satabilir? Araba satışı her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için sınırlandırılmıştır. Yıl içerisinde bir kişi üzerine kayıtlı olan sadece 3 aracı satabilmektedir. Daha fazla araç satışı yapılması kanunlarca sınırlandırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri