Ülkemizde GDO'lu patates yok. Biz de bu konuda ve özellikle melezleme ile ilgili birçok soru alıyoruz. Türkiye'de geliştirilen yerli ve milli patates çeşitleri klasik ıslah yoluyla elde edilmektedir.
Birçok meyve ve sebze yetiştiği ortama bağlı olarak çeşitli doku izleri taşır. Bu iz böcek ısırığı, güneş ve iklim koşulları nedeniyle oluşabilmektedir. Ancak GDO'lu ürünler çoğunlukla yarasız, izsiz ve pürüzsüz olur.
GDO'lu ürünlerin yüzde 99'u soya, mısır, pamuk ve kanoladan oluşmaktadır. Bunların dışında domates, patates, pirinç, buğday, bal kabağı, ayçiçeği, tütün ve şeker pancarı gibi bitkiler de GDO'lu olarak üretilmektedir. Ahududu, karpuz, biber, kavun, ananas gibi ürünlerde ise çalışmalar devam etmektedir.
Doğada kendi başına gerçekleşmeyen, sadece laboratuvar ortamında genetik değişiklik sonucu üretilen organizmalara "Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO)" denir. Örneğin, mısıra bir bakteriden alınan genin yerleştirilmesi ancak laboratuvar ortamında ve insan eliyle gerçekleşir.
Ülkemizde tarımsal üretimde genetiği değiştirilmiş tohum kullanımı yasaktır.
İlgili 44 soru bulundu
1. gezen tavuk yumurtası : gdo ve başka hormon kısıtlaması yoktur. sadece tavuklar etrafta gezinir. 2. kümes yumurtası : bunda da gdo ve başka hormon kısıtlaması yoktur.
Beyaz et üretiminde hayvanlara verilen soya ve mısır yeminde genetiği değiştirilmiş olanlarının kullanımına yönelik karar Resmi Gazete'de yayımlandı.
Dünyada farklı ülkelerdeki bitkilerde Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) uygulaması olduğunun altını çizen Köksal, şunları kaydetti: "Mısır ve soya gibi bazı ürünlerde GDO var ama buğdayda yok. Çünkü buğday genetik yapısı gereği kendine özgü bir bitkidir.
Genetiğiyle oynanmış gıdalar arasında, en çok tüketilen mısır, patates, domates, pirinç, soya, buğday, kabak, balkabağı, ayçiçeği, yerfıstığı, bazı balık türleri, kolza gibi gıdaların olduğunu belirten Şule Çınar, muz, ahududu, çilek, kiraz, ananas, biber, kavun, karpuz ve kanola üzerindeki genetik değiştirme ...
''Soya GDOludur!''
GDO genetiği değiştirilmiş organizmalardır ve insanların tüketimi açısından büyük tehlike oluşturmaktadır ancak GDO çoğu Avrupa ülkesinde yasaklanmıştır(1).
İZMİR- Adana'da ekmek üreten fırınlara katkı maddesi satan bir firmanın ürününde Genetiği Değiştirilmiş Organizma'lı (GDO) soya tespit edilmesi üzerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı harekete geçti. Bakanlığın yaptığı incelemeden sonra ekmekte GDO olmadığının tespit edildiği açıklandı.
GDO'ların bugün için alerji dışında kanıtlanmış bir yan etkisi bulunmadığı gibi yine yaygın inancın aksine, bu ürünlerin kanser yaptığını gösteren herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.
Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO), modern biyoteknolojik yöntemler kullanılarak yapıları iyileştirilip geliştirilen ürünler için kullanılan bir deyimdir. GDO'nun zararı ise tozlaşma yoluyla biyoçeşitliliğe zarar vermek. Ayrıca zehir salgılayan Gdo'lar böceklerede zarar verebilir.
Tersine limit aşıldığı ve aşırı şekilde tüketilmediği müddetçe patates kilo aldırmaz. Tersine diyetlerde çok faydalı ve tercih edilebilecek bir besindir.
Günümüzde GDO analizlerinde en yaygın kullanılan yöntem Real-Time PCR sistemleridir. Bu sistemlerin temelinde, DNA ekstraksiyonu yapılarak Real-Time PCR cihazları ile DNA'nın çoğaltılması ve uygun dalga boyunda tespit edilmesi yatmaktadır.
Baş parmağınızla hafif baskı yaptığınızda kabuk kolayca soyuluyorsa, rengi de sarıysa bu patatesin taze, lezzetli ve sağlıklı olduğunu gösterir. Aşırı gübrelenmiş patateslerin iç kısımları kararır ve şekilleri bozuktur. Ayrıca patateslerin filizlenmemiş olmaları da oldukça önemlidir.
Etikette açıklanmadığı taktirde mısır, soya yağı, pamuk tohumu ve kanola yağı büyük ihtimalle GDO içerir. Saf zeytin, Hindistan cevizi, susam, ayçiçeği, badem, üzüm çekirdeği ve yer fıstığı yağı tercih edin. Mısır şurubu ile üretilmiş reçel, tatlı ve diğer ürünlerden uzak durun.
Tabii ki bu durum önlerinde bir engel oluşturmamış olsa gerek ki, Herbert Boyer'in kurduğu bir şirkette Paul Berg'in yöntemleriyle GDO çalışmalarına başlanılmıştır. 1983 yılından 1995'e kadar çalışmalarını sürdüren şirket 1995 yılında genetiği değiştirilmiş mısır ekimi yapmıştır. 1998 yılında ise GDO'lu ürünler ile ...
Üç harf "GDO", "genetiği değiştirilmiş organizmalar" anlamına gelir. Kikkoman sadece "GDO'suz" veya "gen teknolojisi uygulanmamış" soya fasulyesi kullanır. Bu, net bir kalite özelliğidir. Doğrudan GDO bitkilerinden üretilen tüm gıda, malzemeler ve katkı maddeleri AB dahilinde etiketlemeye tabidir.
GDO üretimi, dayanıklı böcek ve yabani bitki türleri yaratır. Bu türlerin varlığı ekosisteme ve tarıma büyük tehdit oluşturur. GDO'lar tozlaşma yoluyla doğal türlere bulaşarak biyoçeşitliliğe zarar verir. Zehir salgılayan GDO'lar, kelebekler gibi zararsız canlıların ölümüne neden olur.
GDO'nun zararları
Alerjik hastalıkları olan kişiler üzerinde öldürücü etkileri bile görülmektedir. İnsanlarda hormonal sistemi bozmaktadır. Bazı hayvanlar üzerindeki olumsuz etkisi ekosisteme zarar vermektedir. Antibiyotik kullanımı sırasında antibiyotiklerin etkisinin görülmesini azaltmaktadır.
Yumurta yemi zararlıdır: Bu yemlere çeşitli kimyasallar (adına hormon denmeyen ama aslında hormon maddeleri) katılıyor. Böylece tavuk bünyesi yıpranmışlıkların farkına varamıyor. Biyoritm devre dışı kalıyor. Devamlı bu tür yemlerle beslenen tavukların ömrü kısalır.
Antibiyotik İçermez
Konvansiyonel üretim yapan yumurta çiftliklerinde hasta olan tavuklara antibiyotik verilebilir. Ayrıca, bu tavuklara çoğunlukla hastalık önleyici antibiyotikler de enjekte edilir. Ancak antibiyotik tavuktan yumurtaya geçer.
Mısır Şurubu GDO' lu maddeler içerir.
Dört büyüklere dikkat etmek gerekir. Mısır, Soya Fasulyesi, Kanola, Pamuk ve bunların bulunduğu gıda ürünleridir. GDO' suz etiketi taşımadığı sürece dört büyüklerden herhangi birini içeren dondurulmuş gıdalardan uzak durmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri