Araç Satışı Sonrası Sigorta Yaptırma Her iki durumda da belirlenen sürelerde, araç sahibinin aracını sattığı zaman noterde düzenlenen tarihi baz alınır. Sigortalının değiştiği her durumda mevcut sözleşme, değişim tarihi itibarıyla kendiliğinden sona erer ve ilgiliye gün esasına göre prim iadesi yapılır.
Yeni Alınan Aracın Trafik Sigortası Kaç Gün İçinde Yapılmalı? Araç satın almayı düşünen kişilerin yanıt aradıkları sorular arasında “Yeni alınan aracın sigorta süresi nedir?” bulunmaktadır. Yeni alınan araç sigorta süresi 15 gündür. İkinci el aracın el değiştirdiği tarihten itibaren 15 gün süresi bulunmaktadır.
Sürücülerin prim iadesi alabilmesi için sigorta şirketine, araç satışının gerçekleştiği tarihi takip eden 10 gün içinde bildirimde bulunması gerekir. Ayrıca sürücülerin prim ödemesi alabilmesi için araçlarını sattıktan sonra noter satış sözleşmesi ile zorunlu trafik sigorta poliçelerini iptal ettirmesi gerekir.
İşe başlamayan işçinin işe giriş bildirgesi çalışmaya başlamaları gereken günü takip eden ilk iş günü içinde e-Sigorta kanalıyla iptal edilebiliyor.
Trafik sigortası iptali şartlarını karşılayan sigortalılar poliçe iptalleri için sigorta şirketine başvuruda bulunmalıdır. 1 yıllık düzenlenen trafik sigortası poliçesinde kullanılan gün 1 yıl üzerinden düşer ve kalan günler geri ödeme iadesi olarak sigortalıya iade edilir.
İlgili 40 soru bulundu
Yeni trafik sigortası genel şartları gereğince araç sahibinin, aracı satıldıktan sonra noter satış sözleşmesi ile poliçesini iptal ettirmesi gerekiyor. Eğer poliçeni iptal edilmesini talep edersen sigorta şirketi kalan günlerin prim tutarını sana iade etmekle yükümlüdür. Yeni araç için ise yeni poliçe düzenlenmelidir.
İptal talebi için poliçe satın alınan sigorta firmasına bir ön yazıyla birlikte, araç satış belgesi ve sigorta poliçesinin faks veya e-mail yoluyla gönderilmesi gerekir. Talebi ve evrakları teslim alan sigorta şirketi, iptal işlemi için süreci başlatır.
Trafik sigortası günü geçerse cezai yaptırım ile karşılaşılmaktadır. Poliçe yenileme tarihinden 1 gün sonra yapılan yenileme işleminde araç sahipleri %5 oranında ceza ödemekle yükümlü olmaktadırlar. Trafik sigortası gecikme cezası ise her 30 gün için %5 oranında artmaktadır.
Poliçesini iptal eden sigorta sahibine, gün esasına göre prim tutarının iadesi yapılır. Ancak mevcut sözleşme, sigortalının değiştiği tarihten itibaren 15 gün süresince herhangi bir işleme gerek kalmaksızın ve prim ödenmeksizin yeni araç sahibi için sözleşme yapılana kadar geçerli olacaktır.
Sigorta sözleşmesinden herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin 14 gün 2 içinde cayabilirsiniz. Ancak bu durumda sigortanızın sağladığı korumadan yararlanamayacaksınız. Sözleşmeyi aldığınız yöntemden daha ağır koşullar içeren başka bir yöntem ile cayma hakkınızı kullanmanız istenemez.
Trafik sigorta bedeli iadesi için öncelikle araç sahibinin araç satış belgesini ve sigorta poliçesini sigorta şirketine teslim etmesi gerekir. Aynı zamanda noter satış sözleşmesi ile sigorta poliçesi iptal ettirilmelidir. Bu işlemlerin ardından sigorta şirketi poliçenin kalan süresini baz alır ve primleri hesaplar.
Bununla birlikte, sigorta herhangi bir tarihte yapılabilir, sigorta zamanıyla ilgili kriterler sıfır ve 2. el araçlar için farklılık gösterir. Sıfır araçlar için satın alındıkları anda yaptırılması gereken zorunlu trafik sigortası, 2. el araçlarda ise noter satışından sonra 15 gün içinde yaptırılabilir.
Kredi kartı ödemelerinde iade yine kredi kartınıza yansır. Elden ödediğiniz poliçe tutarınız ise yine sigorta şirketiniz tarafından size yapılır. Ayrıca kredi kartı ödemelerinin iadesi her ay taksit tutarı kadar size geri ödenir.
Yenilenmemesi durumunda bazı cezaları bulunuyor. Yenilenmeyen poliçeler için her yenilenmeyen 30 gün, artan şekilde %5 oranında ek prim (sürprim) uygulanır. Yani poliçenin 1 gün yenilenmemesi %5 sürprim anlamına gelirken örneğin 31. gün yenilenmemesi %10, 61. gün yenilenmemesi %15 sürprim anlamını taşır.
Alıcının kusurlu araç iadesini isteme hakkı bulunmaktadır. Bu durumda alıcı ayıplı aracı iade etmeye hazır olduğunu satıcıya bildirerek sözleşmeden dönmelidir. Ayıp oranında bedelde indirim talep edebilir. Aracın satıcı tarafından ücretsiz onarılmasını isteyebilir.
Plaka Çıkmadan Sigorta Yaptırılır mı? Hayır, araç plakası çıkmadan trafik sigortası yapılamaz. Trafik sigortası, aracın trafiğe çıkabilmesi için yasal bir zorunluluktur ve aracın tescil işlemleri tamamlanmadan sigorta yaptırılamaz.
Prim iadesini alabilmek için bir dilekçe hazırlanması ve Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapılması gerekir. Başvurular şahsen ve kuruma gidilerek yapılır. Dijital ortamdan veya e- devlet üzerinden SGK primini geri almak için başvuru yapılmasına izin verilmez.
- 4A(SSK) güvencesi altındaki çalışanlar için 2008 yılından önceki tüm işçi ve işveren primleri geri ödenebiliyor, ancak 2008 yılından sonra ise yalnızca işçi primleri geri ödeniyor. - 4B(BAĞ-KUR) güvencesi altında çalışanlar için ise tarih ayrımı yapılmadan hem işveren hem de işçi primleri geri ödeniyor.
Toptan ödeme kapsamında söz konusu sigortalılara yapılacak prim iadesi oranı, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası adına ödenen %20'dir.
Poliçe yaptırmanız gereken günün ertesi günü trafik sigortası yeniletmeniz durumunda %5 oranında ceza ödemeniz gerekecektir. Geciktirdiğiniz her 30 gün için ise ödeyeceğiniz tutar %5 oranında artar. Ödenecek olan trafik sigortası cezası gecikme zammı %50 oranı ile sınırlandırılmıştır.
Ancak, 2005 yılında yapılan değişiklikle devir zeyli uygulaması sona erdirildi. Mevcut durumda, araç satışı yapıldığı zaman, eski araç sahibinin trafik sigortası sona eriyor ve gün esasına göre ilgili sigorta şirketi tarafından prim iadesi yapılıyor.
Trafikten men cezası; trafik kurallarının hiçe sayılması, gereken belgelerin eksikliği gibi farklı nedenlerle aracın belli bir süre için trafikten alıkonulması işlemine verilen isimdir. Yani trafikten men cezası alan aracın, ceza süresi boyunca trafiğe çıkması yasaktır.
Poliçenizin iptal edildiği durumlarda genel iade süresi 3 ila 5 gün arasında değişmektedir. İade işlemi sizin ödeme şeklinize göre belirlenir. Kredi kartıyla yapılan ödemelerde iade tutarları karta yeniden yatırılır. Elden ödenen poliçelerde ise iade tutarı sigorta şirketiniz tarafından şahsınıza yapılır.
Poliçe değişikliği durumunda düzenlenmesi gereken belge, zeyilname olarak adlandırılmaktadır. Ayrıntılı olarak incelenecek veya tanımlanacak ise tecditler ve poliçe üzerinde ilave, iptal veya değişiklik gibi durumlarda düzenlenen belgelere verilen addır. Yapılan bu işleme de zeyil adı verilmektedir.
Aracın Satılması Halinde Kasko İptali
Araç sahibi, 1 yıl dolmadan kaskolu aracını satmak isterse bu durumunda araç sahibine ait kasko poliçesi iptal edilir. Poliçenin geçerli olduğu 1 yıldan geriye kalan gün sayısının yani sigortanın işlemediği günlerin kasko primi hesaplanır ve kasko sahibine ücret iadesi yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri