Tarih Bölümü mezunları; özel alanlarda (kütüphane, arşiv, müze, vb.) araştırmacı sıfatıyla memur olabilecekleri gibi, formasyonlarını tamamladıkları takdirde öğretmenlik de yapabilmektedirler.
Kütüphane personeli olmak isteyenler üniversitelerin Fen Edebiyat Fakülteleri bünyesinde bulunan Bilgi ve Belge Yönetimi veya Dokümantasyon ve Enformasyon bölümlerinde eğitim alabilirler.
Yükseköğretim kurumlarının lisans düzeyinde eğitim veren; bilgi ve belge yönetimi, kütüphanecilik, arşivcilik, dokümantasyon ve enformasyon programlarının herhangi birinden ya da bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulunca kabul edilen yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olmaları gerekmektedir.
Tarih mezunları birçok memuriyete başvurabilirler. Bunları sıralarsak Türk tarih kurumu, TBMM, Türk silahlı kuvvetleri, devlet arşivleri, müzeler, bakanlıklar ve üniversitedeki memuriyetlere başvurabilirler.
Özellikle, tarih öğretmenliği, araştırmacılık, müzecilik, turizm, medya ve yayıncılık alanlarında çalışabilirler. Tarih öğretmenleri, liselerde ve üniversitelerde tarih dersleri verirler. Araştırmacılar, tarih alanında araştırma ve inceleme yaparak, bilgi ve veri toplarlar.
İlgili 31 soru bulundu
Türkiye'de tarihçi maaşı, çalışılan kuruma, deneyime, unvana ve bölgeye göre değişkenlik göstermektedir. Ancak genel olarak, başlangıç seviyesindeki bir tarihçinin aylık brüt maaşı 27.000 TL ile 38.000 TL arasında olabilir. Daha deneyimli bir tarihçinin maaşı ise 47.000 TL'ye kadar çıkabilir.
Tarih Bölümü, 4 yıllık lisans programıdır. Tarih mezunlarına “tarihçi” unvanı verilir.
Tarih mezunlarının çalışabileceği devlet kurumları arasında Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Türk Silahlı Kuvvetleri, Bakanlıklar, Arşivler, Müzeler, Üniversiteler, Türk Tarih Kurumu bulunmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulunun 29 Haziran 2020 tarih ve 12 sayılı Kararı ile yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon sertifika eğitiminin geçerliliğini yitirmesine karar verilmiştir.
Tarih Bölümü mezunları; özel alanlarda (kütüphane, arşiv, müze, vb.) araştırmacı sıfatıyla memur olabilecekleri gibi, formasyonlarını tamamladıkları takdirde öğretmenlik de yapabilmektedirler.
Kütüphaneci, üniversitelerin bilgi ve belge yönetimi bölümünden mezun olup kütüphanelerde çalışan personellerdir. "Bilgi uzmanı", "bilgi profesyoneli", "kütüphane personeli", "kütüphane uzmanı", "kütüphane öğretmeni" ve "bilgi yöneticisi" gibi unvanlarla da adlandırılır.
-Kütüphaneci pozisyonuna atanabilmek için; a) Bilgi ve Belge Yönetimi, Dokümantasyon ve Enformasyon, Arşivcilik, Kütüphanecilik, Kütüphanecilik ve Bilgi Çalışmaları lisans programlarının birinden mezun olmak. b) 2022 yılı KPSS P3 puan türünden geçerli en az 60 puanı olmak.
Öncelikle, üniversite öğrencilerinin genellikle tercih ettiği bir alan olan kütüphanelerde çalışma imkanı bulunmaktadır.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ
Metin yazarlığı ve editörlük yapabilirler. Ayrıca özel alanlarda (kütüphane, arşiv, müze vb.) araştırmacı sıfatıyla memur olabilecekleri gibi formasyonlarını tamamladıkları takdirde öğretmenlik de yapabilmektedirler.
Kültür Bakanlığı personel alımı başvuru sayfası açıldı! Lise mezunu olmak yeterli.
“Tarih öğretmeni nasıl olunur?” sorusunun bir diğer cevabı da pedagojik formasyon eğitimi almaktır. Tarih bölümü mezunları Pedagojik Formasyon Sertifika sahibi olduğu zaman öğretmen olarak görev yapmaya hak kazanır.
(2) Pedagojik formasyon eğitimi sertifika programının süresi en az iki yarıyıldır. Dersler, iki yarıyıla bölünerek ve bir öğretim yılında tamamlanabilecek şekilde Ek 1'deki ders programına göre yürütülür. Programda Ek 1'de yer almayan bir ders açılamaz.
Tarih bölümü mezunu olan kişiler öğretim görevlisi veya araştırma görevlisi olarak çalışabilirler. Tabi bunun için öğrencinin çok başarılı olması şarttır. Bunun yanında öğretmenlik şansıda vardır. Tarih bölümünden öğretmen olarak çıkmak isteyen kişilerin pedagojik formasyon alması gerekmektedir.
Üniversitelerin sosyal bilimler, mühendislik fakülteleri ile tarih bölümlerinde en az dört yıllık lisans eğitimi yapan ve uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi, hukuk ve iktisat alanlarında lisansüstü eğitim yapanlar da sınava başvurabilecek.
Arkeoloji bölümü, mezunlarına “arkeolog” unvanı verilir. Bu unvana sahip olmanız için üniversitelerde Fen-Edebiyat Fakülteleri kapsamında yer alan 4 yıllık Arkeoloji lisans bölümünden mezun olmanız gerekir.
An itibari ile Türkiye'de en zor meslek dalının sanat ve hizmet sektörü olduğuna karar verdim. Koronavirüsün hayatımızı etkilemeye başladığı ilk günden bugüne baktığımızda bu durumdan en çok etkilenen müzisyenler, şarkıcılar, oyuncular ve arkalarındaki koca ekiplerin olduğunu bilmenizi isterim.
Verilere göre dünya genelinde pilotluk ilk sırada yer alırken Türkiye'de en çok oyuncu olmanın hayali kuruluyor.
Çok daha eski dönemlerde çakmaktaşı ve demirin çıkarılması ile başlayan madencilik bakırın avantajları keşfedilip çıkarılmaya başlanması ile bundan yaklaşık 12 bin yıl öncesinden itibaren ilk 'meslek' olarak tarihte yerini aldı...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri