Eğer aracınıza çarpıp kaçan kişiyi biliyorsanız aracın plakasını, modelini ve rengini en yakın polis ya da jandarmaya bildirmeniz gerekir. Zabıt tutulduktan sonra en geç beş gün içinde bağlı bulunduğunuz sigorta şirketine hasar bildiriminde bulunmalısınız.
Kazanın meydana geldiği yerde kamera, Mobese vs kayıt alan cihaz varsa o görüntüleri toplayın. Bu işlemlerden sonra çarpıp kaçan araç sürücüsü hakkında Asliye Hukuk Mahkemesi üzerinden dava açabilirsiniz.
Yanlış yere park eden araca çarpma durumunda çarpan kişinin sorumluluğu azalmaz ancak taraflar arasında anlaşmazlık olması durumunda trafik polisine haber verilmesi ve kazaya ilişkin tutanak tutulması gerekir. Tutanak hazırlandıktan sonra sigorta şirketine gönderilir ve sigorta kapsamında hasar onarılır.
Trafikte kaza yapıp olay yerini terk etmenin cezası ? Olay yerini terk etmek başlı başına hapis cezasına sebep olmaz ancak Karayolları Trafik Kanunu'na göre idari para cezası düzenlenir. Kaza olduğunu, şahsın vurup kaçtığını ispat ettiğinizde emniyet müdürlüğü gerekli cezayı keser.
Park Halindeki Araca Çarpıp Kaçma
Sürücüler, bu tür durumlarda hem idari para cezalarıyla karşılaşabilirler hem de hukuki işlemlere tabi tutulabilirler. Yasalar uyarınca, bir kaza durumunda sürücünün olay yerinde durması, kaza hakkında ilgili mercilere bildirim yapması ve gerektiğinde yardım sağlaması gerekir.
İlgili 40 soru bulundu
TCK 85. maddeye göre; Taksirle adam öldürme suçunun cezası; 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıdır. Bu suç, birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte, bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuş ise, kişinin hapis cezası; iki yıldan on beş yıla kadar artar.
Arabaya Vurup Kaçmanın Cezası Nedir? 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 81/1-a numaralı maddesine göre, trafik kazalarına karışanların, kaza mahallinde durmaması ve kaza mahallinde trafik güvenliği için gerekli tedbirleri almaması durumunda 2023 yılı için 951 TL ceza ödemesi gerekir.
Park halindeki araca çarpma kanun maddesine göre kurallara aykırı bir park eylemi gerçekleştirmeyen araçlara çarpılması durumunda çarpan kişi aynı şekilde %100 kusurlu bulunur. Hatalı park halindeki araca çarpma durumunda çarpan kişinin sorumluluğu devam eder.
Olay yerinde mutlaka kazanın hasarının gösterildiği farklı açılardan fotoğraflar çekilmeli ve bunlar da tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.
Eğer kazada herhangi bir ölüm veya yaralanma yoksa kaza “Maddi Hasarlı Trafik Kazası” statüsünde kabul edilir. Bu noktada kazaya karışan sürücülerin kaza tespit tutanağını doldurmaları gerekir. Trafik kazası sonrası, kaza anında tutulan hasar tutanağının 5 iş günü içinde sigorta şirketine iletilmesi gerekir.
A aracı arkadan çarptığı için %100 (K.Y.T.K. 56/1-c ve Yön:107) kusurlu olup B aracında kusur bulunmamaktadır. Tek aracın geçebileceği kadar dar yollarda karşılaşma halinde, B aracı, A aracına geçiş hakkı vermesi gerekirken vermediği için %100 (K.Y.T.K.56/e ve Yön:106/c) kusurludur.
Örneğin en çok merak edilenlerden biri yandan vuran araç suçlu mudur sorusu olacaktır. Yandan vuran ve arkadan vuran araçların yol açtığı trafik kazalarında yandan ve ya arkadan vuran araçlar takip mesafelerini korumadıkları için kusurlu bulunmaktadır.
Kamera Görüntüleri
Kaza süreçlerinde özellikle KGYS (eski adı ile MOBESE) kayıtlarının ilgili Emniyet Müdürlüğü'nden celbi talep edilebilir.
Trafik kazasında şikayetçi olmak; kaza tarihinden itibaren 6 aylık süreçte zarara uğrayan kazazede olay hakkında ifade vermeli ve şikayetçi olmalıdır.
Yapılan bu davranış yasaktır. Bu trafik kuralına uymayan sürücülere 81/3 trafik cezası tatbik edilir. 81/3 Trafik Cezası Ne Kadar? 81/3 trafik cezası 2020 yılında yapılan zam ile 598 TL olarak belirlenmiştir.
Kusursuz ya da daha az kusurlu olan tarafın değer kaybı, diğer tarafın trafik sigortasından karşılanır. Tabii yaşanan kaza sonucunda tarafların ikisinde de büyük ya da küçük hasarlar olabilir. Bu noktada “Kusurlu tarafın hasarını kim karşılar?” diye soruyor olabilirsin.
Mutlaka kaza yerinin ve kazaya karışan araçların fotoğrafları çekilmelidir. Arabada bir fotoğraf makinesi ya da fotoğraf çekebilme özelliği olan cep telefonu bulundurulması gerekmektedir. Kaza yapıldığında aracın boş alana çekilmeden farklı açılardan fotoğrafları çekilmelidir.
Sigorta şirketlerinin; kaza sonrasında oluşan hasarları tespit edebilmeleri ve hasarı karşılayabilmeleri için kaza tespit tutanağının olması şarttır. Kazadan sonra tutanak tutulmazsa, kaza dolayısıyla meydana gelen hasarı sigorta şirketi karşılamaz ve ödemeyi kendi cebinizden yapmak zorunda kalırsınız.
Çalışanların özlük dosyasında bulunan tutanak için İşyerinde Tutulan Tutanak Sicile İşler mi? Diye sormasına gerek yoktur. Çünkü bu tutanakların sicile işlenmesi söz konusu olamaz. Çalışanların siciline tutanak değil tutanak sonucu yapılacak incelemede veya soruşturmada alacağı ceza işler.
Bu durum sadece maddi hasarlı trafik kazaları için geçerli. Yaralamalı ve ölümlü trafik kazaları ile maddi hasarlı da olsa resmi kurumların araçları trafik kazasına karıştıysa zorunlu olarak trafik polisi çağırmaları gerekiyor.
Söz konusu trafik kazasında zarar uğrayan kişi, sigorta şirketine kazaya ait bilgileri ilettiği andan itibaren 8 gün içerisinde tazminat ödemesi yapar. Şirket, bunun yanında kazada meydana gelen yaralama sonucu oluşacak sağlık masraflarını, ölüm sonucu oluşacak defin vs. masraflarını da tazmin etmek yükümlüdür.
Yanan Arabayı Trafik Sigorta Karşılar mı? Araçlarda farklı nedenlerden dolayı yanma durumu oluşabilmektedir. Zorunlu trafik sigortası, karşı tarafta meydana gelen hasarları teminat altına almaktadır. Bu nedenle araçta oluşan yangın, zorunlu trafik sigortası kapsamında değerlendirilmemektedir.
Bu çevirmeler genelde ihbar üzerine olmaktadır. Eğer araç kullanırken karşımıza bir çevirme çıkarsa ve polis dur ihtarı yaparsa muhakkak durmamız gerek. Eğer durmazsak trafik çevirmesinden kaçarsak hakkımızda yasal işlemler başlatılır. Trafik çevirmesinden kaçmanın cezası ise 243 TL'dir.
Benzer bir şekilde geçiş yollarını kapatacak şekilde durmak, fabrika gibi alanların giriş çıkışını engellemek de trafik kuralı ihlalleri arasındadır. Yanlış yere araç park etmek veya yanlış yerde araçla duraklamanın cezası ise 873 TL'dir.
Sigortanız olsa ancak kaza sırasında aktif olmasa bile, sigortanın teminat sağlamayacağını unutmamak önemlidir. Bu durumda, hala sigortasız bir sürücü olarak kabul edilirsiniz. Bir kazaya karışırsanız ve sigorta belgeniz yoksa polis size ceza kesebilir ve hatta sizi tutuklayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri