Doğduğu ilk andan itibaren bebeğinizle ten teması kurmak onu sakinleştirebileceğiniz en iyi yoldur. Annesinin sıcaklığını ve kokusunu hisseden bir bebeğin huysuzluğu azalacak, daha huzurlu ve sakin bir hale gelecektir. Yavrunuz kucağa alınmak istediğinde onu kaldırmadan yanına uzanıp temas kurabilirsiniz.
1-2 aylık bebekte kucak alışkanlığı
Yani bebek için annesi ve kendisi bir bütündür. Anne ve bebek arasındaki bu iç içe olma hali, bebeğin temel güven duygusunun gelişimi için çok önemlidir. Bu dönemde annenin bebeğin bu ihtiyacının bilincinde olması ve bebekten uzun süre ayrı kalmaması gerekir.
Bebekler neden kucakta olmak ister? Dokuz ay boyunca annesinin karnında olan bebek, gözünü açtığı yeni dünyaya alışmaya çalışır. Her bebek için tabii ki en güvenli yer annesinin kucağıdır. Anneyle fiziksel temas kuran bebek bu sayede kendini güvende hisseder.
Sürekli kucak isteyen çocuğun davranışlarının arkasında; anneden ayrılma korkusu, güvensizlik duygusu, ilgi ve sevgi ihtiyacı, anne-babanın tensel sıcaklığını hissetmek gibi gereksinimler bulunabilir. Özellikle 2-4 yaş arasındaki çocukların bu ihtiyaçlarına göre ailenin daha duyarlı davranması önemlidir.
Başlangıç dönemde onu rahatsız edecek derecede kucakta sıkmak yerine besleme ve alt değişimi sonrası yatağında keyif yapmasına izin vermeli. Ama eğer artık çok geçse ve bebeğiniz kucakta uyuyorsa elbette denenecekler var. Başlangıçta yatağa yatırıp yanına uzanmayı deneyin. Şş pat uygulamasıyla uyutmayı deneyin.
İlgili 20 soru bulundu
Uyku vakti geldiğinde uyku rutininizi uygulayıp bebeğinizi kucağınızda biraz sakinleştirin ve ardından hemen yatağına bırakın. Ağladığında sadece susturmak için kucağınıza alın ve susunca tekrar yerine koyun. Bu sayede miniğinize kendi kendine uyumasını öğretmiş ve kucak bağımlılığını azaltmış olacaksınız.
Tracy Hogg Yöntemi
'Yatır Kaldır' olarak bilinen bu yöntem 'şşş-pat' olarak uygulanan bir ilk adıma sahiptir. Öncelikle bebek, uyku rutini ardından yatağına yatırılır ve kulağına şşş denirken sırtına pat pat şeklinde hafifçe vurularak okşanır. Bu aşama faydalı olmadığında yatır-kaldıra geçilir.
Çocuklar bağırma eylemi ile karşılaştıklarında üzgün, incinmiş ve korkmuş hissederler. Hakareti de içeren sürekli azarlama hali, sözel bir istismardır ve bu durum çocukların psikolojik sorunlar yaşamalarına yol açar. Bunun yanı sıra bu sorunlar depresyon ve anksiyete gibi problemler yaratabilir.
Yatağa aktarın. İlk günler bol temas ve sesinizle sakinleştirip uykuya geçirmeye çalışın. Uyumazsa yeniden kucağınıza alarak aynı işlemi tekrarlayın. Bu bir süreçtir, bir günde sonuç beklemeden sabırla sonuca ulaşabilirsiniz.
Çocuk kendini sürekli mutsuz hissediyor olabilir, hiçbir şey yapmayı istemiyor olabilir, alınganlaşabilir, gözleri çok sık doluyor ağlıyor olabilir. Bunu yanında kilo alma ya da kilo verme durumu görülebilir ve uykusu bozulabilir, tüm bunlar çocuğunuzda depresyon geliştiğinin habercisidir.
Bu, dokunma esnasında oksitosin denilen gevşeme hormonunun salgılanmaya başlaması ile ilgildir. Bu sebeple bebekler özellikle anneleri tarafından kucağa alındığında ağlamayı keser. Güven duygusundan ileri gelen kucak isteği bu nedenle oldukça normal bir durumdur.
Bebeğin sürekli olarak aç olması, altının ıslak kalması, sıkılması da nedenlerden bazılarıdır. Duygusal, fiziksel ve cinsel istismar, sarsılmış bebek sendromu gibi travma yaratan çocuk ihmali ve istismarı durumlarında da huzursuz bebek sendromu belirtileri ortaya çıkabilir.
Bebeğin yaşına göre de kucağa alınma ihtiyacı değişkenlik gösterir. Özellikle yenidoğan bebekler anne karnından yeni çıkmış, dış dünyaya ve yeni hayatına uyum sağlamaya çalıştığından daha sık temas isterler. Annenin kokusunu almak ister. Bu şekilde kendini güvende hisseder.
Bebekler özellikle ilk aylarda her ağladığında özellikle kucağa alınmalıdır. Çocuk ne kadar kucakta tutulursa ne kadar okşanırsa bundan o kadar iyi cevap alınır; çünkü bebeğe dokunmak son derece önemli. Çocuğu sakinleştirdiği gibi çocuğun öz güvenini arttırdığı artık kabul edilmiş bir durumdur.
Kundaklama Nasıl Bırakılmalıdır? Kundaklı uyumaya alışan bebeğin birdenbire kundaktan vazgeçmesi kolay değildir. Bu nedenle kundaklama yavaş yavaş bebeği alıştırarak bırakılmalı. Bebeğin önce bir kolunu serbest bırakarak, bir süre sonra iki kolu serbest bırakarak kundağı yavaş yavaş bırakmak gerekir.
Gaz sancısı olarak da tanımlanabilen kolik bebek tanısının koyulabilmesi için 3 ya da 4 aydan küçük bebekte, haftada en az 3 gün boyunca ve gün içinde yaklaşık 3 saat süren huzursuzluk, kasılma ve ağlama nöbetleri görülmesi gerekir. Kolik bebek varlığında ağlama, normal ağlamalardan farklıdır.
Banyo yapmak, hikaye okumak, ninni veya şarkı söylemek, sallamak ya da sarılmak gibi üç ya da dört sakin etkinlik içeren gece ritüeli ile ona uyku zamanı olduğunu bildirin. Bebeğinizi uykuluyken onu yatırın. Uykusu varken onu yatırmaya çalışmak, siz olmadan da uyuyakalmasına yardımcı olur.
Sırtüstü Pozisyonu
Amerikan Pediatri Akademisi ve UNICEF, sırtüstü yatmayı en ideal bebek uyku pozisyonu olarak belirtir. 1 yaşına kadar, gündüz ve gece uykularında ilgili yöntemin tercih edilmesini söyler.
Anne-baba çocuğa bağırdıktan sonra kısa ve net bir biçimde, yumuşak bir ses tonu ile az önce biraz fazla ileri gittiğini ve bu nedenle özür dilemek istediğini çocuğuna söyleyebilir. Herkesin hata yapabileceği, anne-babaların da bazen uygunsuz davranışlarda bulunabileceği mesajını da böylelikle çocuğa vermiş oluruz.
Bağırmaktan kaçının: İster ara sıra bağıran, isterseniz bağırmaya yatkın olan bir kişi olun. Çocuklarınızın bağırmasını engellemek için, bağırma olayını evinizden çıkarın. Bunu yapmanın iyi bir yolu var. Bağırmak nasıl dikkat çekmeyi amaçlıyorsa, bunun tam tersi fısıldamak da çocuğunuz üzerinde etkili olacaktır.
Araştırmaların ispatladığı sonuçlar şunlardır: * Akıl sağlığına zarar verir, özgüveni düşük, kendini sevmeyen, değersiz, yetersiz, güçsüz, çaresiz hisseden kişiler olmalarına neden olur. * Kalıcı fiziksel zararlar verir ve hatta ölümle sonuçlanabilir. * Suça yönelik davranışı artırır.
Beşikten alınıp tekrar yatırılma bebek tamamen uykuya dalana kadar sürebilmektedir (Holvoet, 2018). Hogg'un “E.A.S.Y. ” adını verdiği programlı bir metodu da vardır: “E” Eating (Yemek), “A” Activity (Aktivite), “S” Sleep (Uyku), “Y” You (Sen). Her gün bu 4 başlık sırayla uygulanmaktadır.
✨Öncelikle ilk 2-3 gün bebeğinizi sallamanın hızını düşürerek sallamaya başlayın. Daha sonraki 2-3 gün 3dk sallayıp 1 dk durabilirsiniz. Ya da sallarken içinizden 10a kadar sayıp, durduğunuzda da yine 10a kadar sayabilirsiniz. Zamanla salladığınız sürelerin durduğunuz sürelerden daha az olmasına dikkat etmelisiniz.
Tracy HOGG Yatır Kaldır Yöntemi Ne Kadar Süre Uygulanmalıdır? Yeni bir düzen için hem bebeğinize hem de kendinize en az 15 gün süre verin. Kucağa alma sürelerini her geçen gün uzun tutarak, alınmadan uykuya geçişi sağladığınızda, ilerleme kaydetmeye başlarsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri