Yumurtanın hem kalitesini ve sayısını artırmak için öncelikle sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekir. Özellikle içerdikleri kolin, inositol, folik asit, omega 3, A ile D vitamini ve aminoasitler sayesinde yumurta kalitesini artıran faydalı besinleri düzenli olarak tüketmek çok önemli.
Sağlıklı beslenme, düzenli spor, protein ağırlıklı beslenmek, sigara içmemek, özellikle 40 yaşından sonra hekim önerisiyle bazı antioksidan ilaçların kullanılması yumurta rezervinde elde edeceğimiz yumurta kalitesine mutlaka olumlu etkisi olacaktır.
Yumurta kalitesini artırmak için; mercimek, bezelye, fasulye, ceviz, fındık, muz ve yeşil yapraklı sebzeler gibi magnezyum bakımından zengin besinler tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Ayrıca doğal maden suları da magnezyum bakımından zengin bir içecektir. Günde bir su bardağı doğal maden suyu tüketebilirsiniz.
Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, pazı ve diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler içerdikleri zengin folik asit sayesinde yumurta kalitesini artırıyorlar. Ayrıca genetik anormalliklere bağlı düşük riskini de azaltıyorlar. Brokoli: Yumurtlama için hayati önem taşıyan C vitamini ve folik asit açısından zengin bir besin.
Yumurtaların tembelliği için doğal olarak tüketebileceğiniz yeşil sebzeler Ispanak, karalahana, brüksel lahanası, kuşkonmaz ile marul gibi yeşil sebzeler folik asit ve demir içerikleriyle yumurta kalitesinin artmasına yardımcı olabiliyor. Soğan kürü de bu doğal tedaviler arasında tercih edilebilir.
İlgili 19 soru bulundu
A vitamini ve C vitamininden zengin yiyecekler kadınlarda yumurta kalitesini artıran besinler olarak kabul edilmektedir. Bol miktarda D vitamini ve E vitamini içeren besinler yumurta rezervi ve kalitesini artırmak için diyette mutlaka yer alması gereken vitaminlerdir.
Yumurta tembelliği, yani diğer bir değişle yumurtalık rezervinde azalma, yumurtalık dokusu içerisinde kalan yumurta sayısının azalması anlamına gelir. Her kadın, daha anne karnında iken yumurtalığına yerleşmiş olan yumurtaları üreme dönemi boyunca kullanır ve yaşamın hiçbir döneminde yeni yumurta üretme şansı yoktur.
Folik asit, yalnızca hamile kalmaya çalışılan dönemde değil, hamileliğin ilk üç ayında da alınması tavsiye edilen bir vitamindir. Folik asit hamile kalma şansını artırdığı gibi, hamilelik esnasında da bebeğin omurilik gelişimi bakımından büyük önem taşır.
Hamile kalma sürecini kolaylaştırmak ya da hızlandırmak için ilk yapılması gereken cinsel ilişki zamanını doğru ayarlamaktır. Kadının yumurtlama dönemi hesaplanarak yumurtlama dönemine yakın ya da tam yumurtlama döneminde cinsel ilişkiye girmek hamile kalma şansını arttıracaktır.
Yumurtalık rezervi konusunda azalma yaşayan kadınların genel olarak kullandığı bitkisel formüllerin başında soğan kürü yer almaktadır. Soğan kürü aynı zamanda yumurtalıklarda bulunan çikolata kistlerinin de parçalanarak yok olmasına katkı sağlar.
Yağlı süt, yağlı yoğurt, kaymak, peynir ve özellikle kefir rahim sağlığını koruyan ve özellikle kemikleri güçlendirdiği için anne olmak isteyen her kadın için tavsiye edilmektedir. Kalsiyum bilindiği gibi yeşil olan sebzelerde de bulunmaktadır. Kalsiyumu sebzelerden de alabilirsiniz.
Sperm, cinsel ilişki sırasında vajinaya boşaltıldığında, kadının üreme sistemi boyunca ilerler ve yumurtlama gerçekleştiğinde yumurtayı döllemek için hazır olur. Yumurtlama döneminde cinsel ilişkiye girmek, spermlerin yumurtaya ulaşma olasılığını artırır.
Kadınlarda insülin direncini azaltarak doğurganlığın artırılmasına katkıda bulunur. İncir: İncirin içerisindeki A vitamini, C vitamini ve B vitamini yumurta kalitesini artırmada etkilidir.
Dengeli ve düzenli beslenme en önemli faktördür. Yaşam tarzının değiştirmeli, daha sağlıklı bir yaşam tarzı edinilmelidir. Doktor kontrolü altında mineral ve vitamin takviyesi almak yumurtalıkların hızlı çalışması için oldukça önemlidir.
Yumurta Çatlaması Belirtileri
Memelerde hassasiyet ve ağrı görülür. Karın bölgesinde şişlik meydana gelir. Yumurta çatlaması ile tat ve koku hassasiyeti artar. Mide bulantısı yoğun olarak hissedilir.
Hamilelik dönemine hazırlanırken tüketimini kısıtlamamız gereken bazı besinler de söz konusudur. Bunlar; konserve yiyecekler, tuz oranı yüksek yiyecekler, sakatatlar, şarküteri ürünleri, çok yağlı besinler ve kızartmalardır. Özellikle tuz oranı yüksek olan besinler vücutta su tutarak ödem oluşumuna neden olurlar.
DÖLLENME NE ZAMAN GERÇEKLEŞİR? Cinsel birleşmeden sonraki ilk birkaç saat içinde döllenme gerçekleşebilir. Döllenmeyi hızlandırmak içinbazı yerlerde kalçanızın altına yastık koyarak 20-30 dakika yatmanız ve yerçekiminden faydalanarak spermlerin yumurtaya ulaşmasını kolaylaştırmanız gibi öneriler okuyabilirsiniz.
Muz. Muz, B6 vitamini açısından oldukça zengindir. Testesteron seviyesini azaltarak hamile kalma ihtimalini artırır.
D Vitamini Eksikliği Doğurganlığı Azaltıyor.
Yumurtlama olmayanlara bunlara yumurtlamayı sağlayıcı ilaçlar verilir. En basiti klomifen sitrat denen ağızdan alınan haplardır. Büyük çoğunluğunda klomifen sitrat ile yumurtlama sağlanabilir. Sağlanamayınca Gonadotropin hormon içeriği olan iğneler kullanılır.
Folik asit saat kaçta içilmeli, diye de merak edebilirsin. Folik asit tabletlerini belirli bir saat olmadan, sabah veya akşam saatlerinde almak tavsiye ediliyor.
Yumurtalık Tembelliği Tedavisi
Bu konuda hamile kalmayı istemeyen kadınlar için doğum kontrol hapı ya da adet hapları kullanılmaktadır. Genellikle 6 ile 8 ay arasında devam ettirilen tedavi doğru bir şekilde uygulandığı takdirde kesin olarak yumurtalık tembelliğinden kurtulunabilmektedir.
Yumurta kalitesinin bozulmasında en önemli sebeplerden biri kromozomal bozukluklardır. Yaş, stres, sebze ve meyvelerde kullanılan tarım ilaçları ve diğer çevresel toksinler özellikle yumurtlamadan hemen önceki dönemde kromozomal bozukluklara sebep olur.
Ultrasonda antral folikül (yumurta) sayılması: Adetin 2-3. günü yapılan transvajinal ultrasonografide her iki yumurtalıkta toplam 7-10 tane antral follikül(yumurta) (2-9 mm arasındaki foliküller) olması yumurtalık rezervinin iyi olduğunu gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri