Park halindeki araca çarpan araç sürücüsü, olay yerinden kaçtıysa, Trafik Kanunu'nun 79. maddesi uyarınca para cezası veya hapis cezası ile cezalandırılmaktadır. Bu maddeye göre, “Kazadan kaçmak suretiyle yaralı veya ölüme sebebiyet veren sürücü, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Park halinde araca çarpma maddesine göre suçlu bulunan tarafın karşı tarafa tazminat ödemesi yapması gerekmektedir. Arabaya vurup kaçmanın cezası bulunmaktadır. Bu nedenle çarpan tarafın, araç sahibi gelene kadar olay yerinden ayrılmaması gerekmektedir.
Gerekli olan tedbirlerin alınmaması halinde park halindeki araca çarpma cezası bir vur kaç davranışı olarak değerlendirilir. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 81/1-a numaralı maddesi gereğince 314 TL idari para cezası verilmektedir.
Park halinde duran aracınıza çarpıp kaçtıklarında yapmanız gereken bazı şeyler vardır: Eğer aracınıza çarpıp kaçan kişiyi biliyorsanız aracın plakasını, modelini ve rengini en yakın polis ya da jandarmaya bildirmeniz gerekir.
Peki, 2021 yılında “arabaya çarpıp kaçmanın cezası nedir?” Vur kaç davranışı için, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 81/1-a numaralı maddesi uyarınca; “kazadan sonra durmayan ve trafik güvenliği için gerekli tedbirleri almayanlara 314 TL idari para cezası verilir.” Arabaya vurup kaçmanın cezası, 15 gün ...
İlgili 22 soru bulundu
47/1-A cezasının alınması durumunda sürücülerin ödemesi gereken trafik cezası, 951 TL olarak bilinmektedir. Belirlenen rakamın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ise %25 oranında bir indirim uygulanacağını söylemekte mümkün olmaktadır.
Suçun Basit Şeklinin Cezası (TCK m.151)
Mala zarar verme suçu, basit şekliyle işlendiğinde sanığa 4 aydan 3 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası verilir. Suçun basit şeklinde hakim ya hapis cezası ya da adli para cezası verecektir.
Bu işlemlerden sonra çarpıp kaçan araç sürücüsü hakkında Asliye Hukuk Mahkemesi üzerinden dava açabilirsiniz. Bu davada, araca zarar verilmesi sonucu oluşan hasarın ödenmesi talep edilebiliyor. Zorunlu trafik sigortası, vur kaç araç kazalarını ödemekle yükümlü değildir.
Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi trafiğin yoğun olduğu kalabalık şehirlerde park halinde araca çarpma durumu kaza türlerinden yalnızca biridir. Park halindeki bir araca çarpma durumunda meydana gelen zarar, çarpan tarafın trafik sigortası tarafından karşılanır.
Trafik kazaları sonucunda ortaya çıkan şikayetler arasında en sık rastlananları; boyun ağrısı, baş dönmesi, boyun kasılması, baş ağrısı, bel ve sırt ağrısı, kol ağrısı ve uyuşmaları, konsantrasyon bozukluğu, ışığa duyarlılık, unutkanlık ve stres olarak sıralanıyor.
Trafikte kaza yapıp olay yerini terk etmenin cezası ? Olay yerini terk etmek başlı başına hapis cezasına sebep olmaz ancak Karayolları Trafik Kanunu'na göre idari para cezası düzenlenir. Kaza olduğunu, şahsın vurup kaçtığını ispat ettiğinizde emniyet müdürlüğü gerekli cezayı keser.
Yayaya Geçidinde Yaya Çarpmanın Cezası
Örneğin, sürücü yaya geçidinde veya yayaların geçiş önceliği olduğu durumlarda yol verme zorunluluğunu ihlal ederse, 1.979 TL tutarında bir idari para cezasına çarptırılabilir.
Olay yerinde mutlaka kazanın hasarının gösterildiği farklı açılardan fotoğraflar çekilmeli ve bunlar da tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.
Hükümlü veya Tutuklunun Kaçma Suçunun Cezası
Hükümlünün veya tutuklunun kaçması kaçması suçunun cezasının sınırı gereği 1 yıl veya altında hapis cezası verilir ise adli para cezası verilmesi mümkündür. Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı (hagb), 2 yıl veya altında olan cezalar adına verilmektedir.
Bu durum sadece maddi hasarlı trafik kazaları için geçerli. Yaralamalı ve ölümlü trafik kazaları ile maddi hasarlı da olsa resmi kurumların araçları trafik kazasına karıştıysa zorunlu olarak trafik polisi çağırmaları gerekiyor.
Kazaya karışan araç sahiplerinin anlaşması durumunda, taraflar kendi aralarında tutanak tutabilirler. Fakat bazı durumlarda olay yerine jandarma ya da polislerin gelmesi gerekebilir. Yaralanma ya da ölüm gibi sonuçların ortaya çıktığı kazalarda, bu tutanaklar tutulmaz. Bu durumda trafik polisi çağırmanız gerekir.
Trafik kazası sonucunda ölüm, yaralama veya herhangi bir malvarlığı zararı vuk'u bulması halinde aşağıdaki kişi ve kurumlara tazminat davaları açılabilir: Aracın Sürücüsü: TBK m.49 “haksız fiil” sorumluluğu kapsamında kusurlu olan araç sürücüsüne karşı maddi ve manevi tazminat davası açılabilir.
Araç değer kaybı, Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru, icra takibi veya Asliye Ticaret Mahkemelerinde dava yolu ile talep edilebilir. Uygulamada en pratik ve en çok tercih edilen yol, tahkim komisyonuna başvurudur. Sigorta tahkim komisyonu, uyuşmazlığı en fazla 4 ay içerisinde sonuçlandırır.
Kişilerde meydana gelen yaralanmalar trafik sigortasının teminatı altındadır. Yaralılara yapılacak ilk yardım hizmetleri, muayeneler, tedaviler, ilaçlar gibi masraflar da trafik sigortası tarafından karşılanır.
Trafik sigortam kendi aracıma gelen hasarı karşılar mı? Hayır. Trafik Sigortası, sadece aracınız ile başkalarına vermiş olduğunuz zararı karşılar. Kendi aracınızla ilgili hasarlar, başka bir sigorta sözleşmesinin konusunu oluşturan kasko sigortasından karşılanır.
Araç trafikten men edilir mi? Araçlara logo ya da yazı yapıştırmak yasak mı? Araçların camlarına ya da kaportasına logo ya da yazı yapıştırmak yasaktır. Araç ruhsatına (tescil belgesine) işletilebilen logo ya da yazı yapıştırılabilir.
Mala Zarar Verme Suçunun Temel Cezası TCK 151.
Başkasının taşınır veya taşınmaz malını kısmen veya tamamen yıkan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanılamaz hale getiren veya kirleten kişi, mağdurun şikayeti üzerine, dört aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Kendi kendine hareket gücü olmayan römork ve benzeri arızalı araçlar ile başka bir araçla çekilemeyecek durumda olan arızalı araçlar, yalnız oto çekici araçlarla çekilecektir.
Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse, cezaya %5 oranında faiz uygulanır. Faiz ödenmeyen her ay için aynı oranda uygulanır. Bununla birlikte taksitlendirme durumu ortadan kalkar.
Araç sürücüleri, trafik cezalarının kaç gün içerisinde sisteme düştüğünü merak etmektedirler. 3 iş günü içerisinde bilgiler, e-Devlet sistemine düşmektedir. Trafik cezası tebligatı ise cezanın kesinleşmesinden sonra 10 iş günü içerisinde gelmektedir. Trafik cezası fiyatları suç durumuna göre değişebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri