Alt taşeron, işi daha alt işverene taşeron olarak veremez. Ya fatura karşılığı yaptırır, ya da personeli kendi dosyasında sigortalı yaptırması gerekir.
Taşeron işçi; bir işin yapılması için asıl işverenin ilişkisi bulunan alt işveren adına çalışan işçileri ifade eder. Taşeron işçiler hak ve sorumluluklarıyla ilgili olarak alt işverene karşı yükümlüdür. Ancak işçiye karşı yükümlülüklerde asıl işveren ve alt işveren aynı anda sorumlu kabul edilir.
Alt işverenlerin işçisi olarak çalışırken asıl işverenin kadrosuna geçerek aynı işyerinde çalışmaya devam eden işçiye işyeri devri kuralları uygulanmalıdır. Ancak, işyeri devrinden söz edilebilmesi için işçinin çalışmalarının kesintisiz olması gerekir.
Yani asıl işin bir bölümü alt işverene (taşerona) verilebilmektedir. Ancak önemle belirtilmelidir ki, işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işler dışında asıl iş bölünerek alt işverenlere (taşeronlara) verilemez.
Alt işverenlik, “işyerinde yürütülen asıl işin” gerçekleşmesine yardımcı olan işler kapsamında olmalıdır. Bu ifade sınırlayıcı bir ifadedir ve herhangi bir yardımcı işi değil, sadece o işyerinde yürütülen mal ve hizmet üretimine yardımcı işi kapsamaktadır (Mollamahmutoğlu, 2004).
İlgili 33 soru bulundu
Bunlar; Anonim şirket, limited şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket sermaye şirketleridir. Sermaye şirketlerinde ortaklar yalnızca taahhüt etmiş oldukları sermaye ile şirkete karşı sorumludur. Adi komandit şirket ve kollektif şirket ise şahıs şirketleridir.
AŞ'ler, tek ortak ile dahi kurulabilmekte olup, ortak sayısı konusunda herhangi bir sınırlama mevcut değildir. LTD Şirketler, tek ortak ile dahi kurulabilmekte olup, en fazla 50 ortaklı olabilmektedirler. AŞ'lerin kurulabilmesi için asgari sermaye miktarı 50.000.TL'dir.
Kamu kurumlarında yapılmakta olan hizmet alım ihalelerini kazanan özel sektör deki şirketlerin bünyesinde istihdam edilen, ancak fiili olarak kamu kurumuna ait işyerinde çalışan ve kamu hizmeti yapmakta olan işçi sınıfında çalışan kişilere taşeron işçi denir.
Taşeron işçiler, sendikalı ve kadrolu işçilerden farklı olarak, alt işveren tarafından istihdam edilmekte ve genellikle çok daha ağır işleri yapmak zorunda kalmaktadır. Taşeron işçiler genellikle kısa süreli sözleşmeli, asgari ücretli ve sosyal güvencesiz olarak istihdam edilmektedir.
Taşeron işçilerin kadroya girebilmesi için 1 Kasım 2015'ten önce işe girmiş ve halen çalışıyor olması gerekecek. 1 Kasım 2015'ten sonra işe giren taşeron işçiler kadrodan yararlanamayacak. Mevcut ücreti üzerinden maaş almaya devam edecek.
Alt işveren tescilleri, asıl işveren numaraları üzerinden yapılmaktadır. Asıl işveren numarasının sonuna 3 rakam ilave edilerek alt işverenlerin tescili oluşturulur. Alt işverenlerin kendi adlarına tescil işlemi yapılmayacağından alt işveren konumunda olanlar SGK' ya işyeri bildirgesi vermezler.
90 BİN TAŞERON İŞÇİ KİMLERİ KAPSIYOR? 696 sayılı KHK kapsamı dışında bırakılan alt işveren işçileri genel olarak; KİT'ler, HBYS çalışanları, Çağrı Hizmetleri Çalışanları, Personel gideri yüzde 70'in altında kalan hizmet alımlarında çalışanlar, yemekhane hizmetleri ve araçlı hizmet alımlarında çalışanlardan oluşuyor.
Taşeron işçi olarak çalışan arkadaşlarımızın karşılaştıkları sorunlar ve ihtiyaç duydukları konulara ilişkin soru-cevap dosyası oluşturulmuştur. 28 soru ve cevaptan oluşan dosya aşağıdadır. 1) Ücretlerimiz şirket tarafından geç ödeniyor.
4857 sayılı İş Kanunu'nda taşeron ilişkisi “asıl işveren-alt işveren” kavramlarıyla düzenlendiğinden, 4857 sayılı Kanun açısından taşeron meselesinin kategorik olarak “alt işveren” başlığı altında ele alınması doğ- ru olacaktır.
Yani taşeron işçilerin geriye dönük hakları etkin bir dava yolu ile sağlanabilir. Bu haklara; fazla mesai, ücret alacağı, kıdem – ihbar tazminatı, agi alacağı, prim vs. ödenmemiş her türlü yasal hakkı sayabiliriz.
TAŞERON İŞÇİLERİNİN ÜCRETİ 2021'E GÖRE 4'E KATLANDI
Önceki gün imzalanan toplu iş sözleşmesiyle, 2021 ocak ayında 4.592 TL olan kamuda en düşük brüt çıplak işçi ücreti bu yılın ocak ayından geçerli olmak üzere 21.750 TL'ye çıkartıldı.
Öz. Çalışma yaşamındaki taşeron uygulaması, işlerin veya hizmetlerin asıl işveren adına yapılması anlamına gelir. Taşeron uygulamasına bağlı olarak ortaya çıkan taşeron işçilik, günümüz Türkiye'sinin kamu sektöründe oldukça yaygınlık kazanan bir istihdam biçimidir.
1- Kamuda çalışan taşeron işçilere, işçilerin beklediği şekilde bir kadro verilmeyecektir. 2- Bu işçiler, ne memur statüsüne alınacak ne de kadrolu işçi olarak çalıştırılacaktır.
1- KAMU HİZMETLERİNDE ÇALIŞTIĞI İÇİN TAŞERON ŞİRKET İŞÇİSİ KAMU İŞÇİSİDİR! 2- KAMU HİZMETİ SÜREKLİ OLDUĞU İÇİN KAMU İŞLERİ DAİMİ İŞLERDİR! 3- DAİMİ NİTELİKTEKİ KAMU HİZMETLERİNDE İHALE OLMAZ!
Taşeron, bir işverenin, belirli bir hizmeti veya işi yürütmek üzere bir diğer işverenle yaptığı bir sözleşme doğrultusunda çalışan kişileri ifade eder. Taşeron işçileri, genellikle ana işverenin kontrolü altında olmayan, farklı işlerde çalışan kişilerdir.
Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor.
Netice itibariyle hizmet alımı kapsamında çalışan taşeron işçileri, kıdem tazminatı dahil işçilik alacaklarının tahsili için tercihlerine göre İdare'ye veya taşerona, isterse her ikisine de başvurabilir. İşçi karşısında hem İdare hem de yüklenici, borcun tamamı ödeninceye kadar birlikte sorumludur.
Ancak şirket kuruluş maliyetleri şirket sermayesine ve şirket ana sözleşmesinin amaç, konu, harf ve kelime sayısına göre değişebilmektedir. Anonim şirketlerde ortaklık sayısında 500 kişilik bir limit belirlenmişken limited şirketlerde sınır 50 kişidir.
Tasfiyeli olarak şirket kapatmak çok kolaydır. Limited ve anonim şirketler, mevzuata uygun olarak ve şirket ana sözleşmesindeki kararlar doğrultusunda kapatılır. Şirketlerini kapatmak isteyen yetkili kişilerin bağlı oldukları vergi dairesine ve ticaret sicil müdürlüğüne bilgilendirme yapmaları gerekmektedir.
Limited şirket- te ortakların sayısı en az bir, en fazla elli olmalıdır (TTK m. 573-574). TTK m. 573/I gereğince, limited şirket ancak “bir veya daha çok” gerçek veya tüzel kişi tarafından kurulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri