Nöropazarlama nedir? Nöropazarlama, tüketicinin pazarlama uyaranlarına verdiği beyin tepkilerini anlamak için sinirbilimsel teknikleri kullanan yeni bir pazarlama alanıdır. Bu bilgiler daha sonra pazarlama stratejilerini ve kampanyaları geliştirmek için kullanılabilir.
Nöropazarlama beyinde ki satın alma düğmesine giden yolu bulmaktır. Nöropazarlama ile tüketicinin satın alma kararını neye göre verdiği değil de gerçek hayatta tüketicinin satın alma kararını nasıl aldığı anlamaya çalışılır (Ural, 2008:421).
Nöropazarlamada kullanılan teknikler; fMRI (Fonksiyonel Manyetik Görüntüleme), EEG (ElektroEnsefaloGrafi), Eye Tracking (Göz İzleme), FACS (Yüz İfade Tanımlama), ECG (Kalp Ritmi), GSR (Galvanik Deri İletkenliği) gibi beynin tepkilerini ölçümleme yöntemleridir.
EEG yönteminde kişinin kafasına elektrotlar yerleştirilerek beyin dalgaları ölçülür. Araştırma yapılan insanlarda heyecan, mutluluk, üzüntü, öfke gibi duygular elektrotlar aracılığı ile izlenerek bu duyguların nedenleri çözümlenmeye çalışılır. Diğer yöntemde yani fMRI'da ise beyindeki kan akışı takip edilir.
Nöropazarlama, reklamcılık alanında etkili bir şekilde kullanılır. Göz takibi teknolojisi ve EEG gibi yöntemler reklamların tüketicilerin dikkatini nasıl çektiğini ve duygusal tepkilerini nasıl etkilediğini analiz etmek için kullanılabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Zorunlu ve seçmeli derslerini ve tez savunmasından başarılı olan öğrenciler mezun edilir. İlgili program Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde/binasında yürütülecek olup, fakültenin mevcut olanakları ve fiziki alanları, yapısı, donanımı kullanılacaktır.
Nöroekonomi, ekonomi ve psikoloji disiplinlerinden yola çıkarak insan beyninin karar alma süreçlerini inceleyen bir bilim dalıdır. Nöropazarlama ise pazarlama dünyasının bu bilimsel verileri kullanarak tüketici davranışlarını ve satın alma kararlarını anlamaya yönelik çalışmalar yapmasıdır.
Nöropazarlama faaliyetlerinde iki teknik kullanılmaktadır. Bunlardan ilki Elektroensefalografi (EEG), diğeri de Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme (fMRI) yöntemidir. EEG tekniğinde kişinin başına elektrotlar yerleştirilir ve beyin dalgaları izlenir.
Yeşil pazarlama, şirketlerin daha fazla kar elde etmesine ve daha sadık tüketiciler kazanmasına yol açmaz. Aynı zamanda asıl amacı olarak dünyamızın korunmasına da yardımcı olur. Sözlerini yerine getiren şirketler, iklim değişikliğini önemli ölçüde yavaşlatmaya ve çevreyi korumaya yardımcı olabilir.
Yeşil pazarlama; kirlilik, enerji tüketimi ve tükenebilir kaynakların tüketiminin olumlu ve olumsuz yanlarını inceleyen toplumun ve tüketicilerin ihtiyacını tatmin etmede sorumluluk anlayışı içerisinde uzun vadeli karlılığı hedefleyen bir iş stratejisidir.
Nöro-yönetim kavramı bir şirkette yönetim süreçlerini yönlendiren beyin süreçlerine bakmaktadır. Bu, kişisel düzeyden personel düzeyine geçmekte ve çeşitli yöntemlerin, araçların ve süreçlerin başarısını tanımlayan temel süreçlerin tanımlanmasına yardımcı olmaktadır.
Katılımcılara göre, nöropazarlama bir araç olarak görülmekte ve amacı kar elde etmek olan bir firma için veriler sunmaktadır. Özellikle ürün geliştirme kısmında tüketicinin istediği, ona gerçekten faydalı olabilecek ürünü keşfetmek için nöropazarlama uygulamalarını kullanmak etik açıdan bir sorun oluşturmamaktadır.
Nöropazarlama, nörobilim ve pazarlama ana bilim dallarındaki yöntem ve uygulamaların disiplinlerarası bir yaklaşımla pazarlama alanında kullanılmasını ifade etmektedir.
Nöropazarlama, 1990 yılının ikinci yarısında, ilk kez Harvard Üniversitesi'nden Prof. Gerry Zaltman'ın işlevsel manyetik tınlaşım (rezonans) cihazını (fMRI) pazarlama araştırmalarında kullandığını duyurmasıyla gündeme gelmiştir.
Etnik pazarlama, pazarlama çalışmalarında kültürel ve bölgesel farklılıkları ve bu farklılıklardan doğan tüketim alışkanlıklarını ele alarak yapılan faaliyetler olarak tanımlanabilir. Firmaların, potansiyel müşterilerine daha hızlı ulaşımı için özellikle kültürel değerler ve dil etkin rol oynuyor.
Brown (2001b) Retro pazarlamayı, “Bir önceki tarihsel döneme ait ürün veya hizmetin canlanması veya yeniden başlatılmasıdır” olarak tanımlamaktadır (Brown, 2001b:6). Retro pazarlama, geçmiş döneme ait çağrışımlarla (müzik, koku, filmler, kitaplar vb.) farklı bir pazarlama yaklaşımını ortaya koymaktadır.
Üretim, kullanım ya da atık yönetiminde dünyayı kirletmeyen veya doğal kaynaklara olumsuz etkisi olmayan ve dönüştürülebilen ya da muhafaza edilebilen ürüne yeşil ürün denir. Yeşil ürün, ister somut isterse soyut bir ürün olsun, tüm yaşam döngüsü boyunca doğrudan ya da dolaylı çevresel etkisini en aza indiren üründür.
Bir ürünün düşük emisyon yapılarak üretilmesi, ürün ambalajının geri dönüştürülebilir malzemelerden yapılması içerikli reklamları yeşil pazarlamaya örnek olarak verebiliriz. Bazı şirketler satış gelirlerinin bir kısmını ağaç dikmek gibi çevresel fayda sağlayan işlere de bağışlıyor.
4.4 Yeşil Tutundurma
İşletmeler tüketicilere, çevreyi ve doğal kaynakları koruma konusundaki duyarlılıklarını ve yeşil pazarlama faaliyetlerini bu tutundurma araçlarıyla aktarmalıdır. Bu süreçte bir sivil toplum kuruluşu ile ilerlemeleri tüketici algısında daha etkili olacaktır.
Nöropazarlamanın avantajlarına karşı yöneltilen eleştiriler, etik konular, kısıtları, deneklerin özellikleri, tüketici davranışlarını tahmin etme yeteneği, yetersiz literatür ve maliyetler noktalarına odaklanmaktadır (Ustaahmetoğlu, 2015: 161-162).
Literatürde nöro- ekonomi kavramı; ''Ekonomik ortamlarda insan kararlarının biyolojik temel- lerini anlamak için bir araya gelmiş inter disipliner çalışma alanı ''şeklinde tanımlanmaktadır (http: //www.noroekonomi.com/).
İşte nöroiktisat neo-klasik iktisat tarafından homo economicus olarak adlandırılan insanın, iktisadi tercihlerini nöro bilim tekniklerini kullanarak inceleyen ve homo economicus varsayımını bu sayede sorgulayan bir disiplindir.
Dijital pazarlama, web siteleri, sosyal medya, arama motorları ve çeşitli mobil uygulamalar üzerinden ürün ve hizmet reklamı yaparak satış yapılmasını sağlayan dijital platform hizmetidir. Dijital pazarlama, elektronik cihazlar üzerinden sunulan etkin pazarlama yöntemidir.
Nöro Eğitim Nedir? Nöro eğitim, öğrenme deneyimini en iyi hale getirmek hedefiyle nörobilim ve pedagojinin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Bu disiplin, beyin işlevlerini (beynimizin bilgiyi nasıl özümsediği, kodladığı ya da hatırladığını) anlamayı ve bunları eğitimde uygulamayı amaçlar.
Neuro-mar'ın kurucusu, nöropazarlama danışmanı ve dünyaca ünlü nöropazarlama şirketi Neurons Inc'in Türkiye ve Ortadoğu temsilcisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri