Satış tutundurma etkinlikleri çok çeşitlidir ve yöneltildiği hedef kitlelere göre farklılık gös- terir. Üretici işletmeler aracılara yönelik olarak; satış noktası malzemeleri, hediyeler, yarış- malar, bayi toplantıları gibi etkinlikler gerçekleştirirler.
Tüketicilere Yönelik Satış Tutundurma Araçları
Tüketiciye yönelik satış tutundurma araçları arasında örnek ürün dağıtımı (numuneler), kuponlar, para iadeleri, fiyat indirimleri, yarışmalar ve çekilişler, satış noktası teşhirleri ve reklam ürünleri sayılabilir.
Bir işletmenin mal veya hizmetinin satışını kolaylaştırmak amacıyla üretici-pazarlamacı işletmenin denetimi altında yürütülen, müşteriyi ikna etme amacına yönelik, bilinçli, programlanmış ve eşgüdümlü faaliyetlerden oluşan bir iletişim sürecidir.
Kişisel satış, halkla ilişkiler ve reklam dışında, tüketicileri harekete geçirmeye ve •aracıların etkinliğini artırmaya, •özendirmeye yönelik yapılan, •süreklilik göstermeyen, •kısa dönemde satın almayı teşvik edici •kendine özgü tutundurma ve satış çabalarına satış geliştirme denmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Bir işletme ürün ya da hizmet pazarlamasında tutundurma karması elemanları olarak; reklam, halkla ilişkiler, kişisel satış, satış geliştirme ve doğrudan pazarlama unsurlarını kullanmaktadır.
Satış tutundurma, bir hizmet veya ürünün satın alınmasını teşvik etmek için kullanılan ve genellikle de kısa dönemli satış çabaları olarak tanımlanır. Satış tutundurmanın amacı ürün veya hizmetin tüketici tarafından satın alınmasını özendirmektir.
İşletmeler tutundurma faaliyetleriyle tüketicilerde düşünce ve davranış değişikliği yaratmayı ya da tüketicilerin var olan tutum ve davranışlarını pekiştirmeyi amaçlar. Tüketicileri bilgilendirme, etkileme, ikna ve teşvik etme amacıyla oluşturulan iletişim yöntemlerini tutundurma olarak adlandırmak mümkündür.
Satış geliştirme; kişisel satış, reklam, halkla ilişkiler ve doğrudan pazarlama çabaları dışında kalan, genellikle sürekli olarak yürütülmeyen, fuarlara katılma, teşhirler, sergiler vb. devamlılığı olmayan diğer satış çabalarıdır (8).
TUTUNDURMA, “bir işletmenin ürünlerinin satışını kolaylaştırmak amacıyla üretici ya da pazarlamacı işletmenin denetimi altında yürütülen, müşteriyi ikna etme amacına yönelik; bilinçli, programlanmış ve eşgüdümlü faaliyetlerden oluşan bir iletişim sürecidir”.
Online Tutundurma, internet kanalı aracılığıyla İşletme Web Sitesine trafik oluşturmaya ve etkileşim sağlamaya yönelik stratejilerden oluşur. Online Tutundurma Stratejileri Online Reklamlar, e-posta pazarlaması, ürün katalog bültenleri, arama motorlarının kullanımı gibi çeşitli online faaliyetlerden oluşur.
Tüketici yönlü satış özendirme teknikleri; örnek (eşantiyon) verme, kuponlar, hediyeler, fiyat indirimleri, para iadeleri, sık kullanıcı programları, çekilişler, yarışmalar şeklinde gruplanırken, ticari yönlü satış özendirme teknikleri ise; indirimler, P.O.P.
Tutundurma; reklam, satış teşvik, kişisel satış, halkla ilişkiler ve doğrudan pazarlama gibi unsurlardan oluşmaktadır. Bu unsurların, eş zamanlı olarak sistematize edilmesi; söz konusu firmanın kalıcı müşteri kitlesine ulaşmasına yardımcı olmaktadır.
Pazarlama iletişimi, hedeflenen pazarda marka ve ürüne yönelik bir talep yaratmak amacıyla, farklı kanallarda yapılan pazarlama çalışmalarının tümüne verilen isimdir. Pazarlama çalışmalarının genelini kapsar.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
Özellikle satış stratejileri, satış teknikleri, müşteri ilişkileri yönetimi, satış performansı ölçümü ve analizi, satış ekibi yönetimi ve eğitimi gibi konulara odaklanır.
Kişisel satış, satış geliştirme, reklam, halkla ilişkiler ve klasik tutundurma karması elemanları olarak kabul edilebilir.
Tutundurma da ilk amaç marka değerini arttırmaktır. Pazarlama ve reklam alanında çalışmalar, tüketicilerin satın alma davranışlarını etkilediği takdirde çok daha fazla satış yapmak mümkün hale gelir. Tutundurma Neden Önemlidir? Serbest piyasa koşullarında rekabet her geçen gün biraz daha artmaktadır.
Promosyon (tutundurma) kavramını daha geniş anlamda tanımlayacak olursak, işletme tarafından hedef pazara gönderilen ve alıcılarla iletişim kurmak, mal ve hizmetlerle ilgili bilgi vererek, işletme yararına gerekli diğer değişiklikleri sağlamaya yönelik mesajların iletilmesine ilişkin pazarlama çabalarıdır.
McCarthy tarafından 1960'lı yıllarda ortaya atılmış olan pazarlama karması elemanları, ürün (product), fiyat (price), tutundurma (promotion), dağıtım (place), işletmeler tarafından bir silah olarak kullanılmıştır.
Pazarlama iletişimi amaçlarını gerçekleştirmek ise çeşitli kitle iletişim araçlarıyla sağlanır. Tercih edebileceğiniz araçlar arasında televizyon, radyo, internet siteleri, sosyal medya kanalları, basılı yayınlar ve billboardlar sayılabilir.
İşletmelerin pazarlamasında, pazarlama karması elemanları içerisinde karşımıza çıkan tutundurma faaliyetleri altında reklam, halkla ilişkiler, kişisel satış ve satış teşvik bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri