Aracınız boyasız onarıldığından, orijinali halini korur, değer kaybetmez. Boyanararak veya parça değişimi ile 3-4 günde onarılan dolu hasarı, boyasız göçük düzeltme ile ortalama 1 gün gibi kısa bir sürede halledilir.
Boyasız Göçük Onarımının Avantajları Nelerdir? Otomobilin orjinalliği korunur, ikinci elde değer kaybı engellenir. Boyanarak 3-4 günde onarılan bir hasar, boyasız göçük düzeltme ile ortalama 1 gün gibi kısa bir sürede halledilir. Klasik yöntemlere göre çok daha düşük maliyetli ve kısa süren bir onarımdır.
Boyasız Göçük Düzeltme Ne kadar Sürer? Göçük düzeltme, günlerce süren bir işlem değildir. Bu işlem ile ortalama 2 ile 3 gün arasında aracın durumu düzeltilmektedir. Ancak aracın göçük boyutuna göre bu sürelerde değişmeler yaşanmaktadır.
Onarım esnası arasında yapılan düzeltme işlemi çok hassas bir biçimde uygulanmalıdır aksi halde iz kalabilir veya onarım sonucunda olumu sonuç alınamaz.
Göçük düzeltme çalışmaları ve son yıllarda kullanılan teknolojiler, bu konuda aracın prestijine büyük değer katmaktadır. Manyetik ve vakumlu teknoloji ile yapılan uygulamalarda, herhangi bir iz kalmadan sorunların çözümü mümkün olmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Boyasız Kaporta Göçük Düzeltme tekniğinin uygulanmasında aracın orjinalliği bozulmaz ve otomobilin ikinci el satışında değer kaybı gerçekleşmez.
Trafikte, küçük dikkatsizliklerden dolayı yaşanan göçüklerin düzeltilmesi işleminde kasko poliçeniz size teminat vermektedir. Mini onarım kapsamında yer alan boyasız göçük düzeltme işlemi sayesinde hiçbir ücret vermenden aracınız tamir edilebilmektedir.
alınmaz. Boyasız düzeltme ilk çıktığında arkadan matkapla delik açarlardı. Bu tür müdahale yoksa alınabilir.
çiziklere pasta cila attırırsınız, göçük olan yerleri boyasız göçük düzeltme yerlerinde 200-300 liraya düzeltirseniz fiyattan bişey düşmenize gerek kalmaz. boya orjinal olduktan sonra 2. el araba da hafif çizik var şu kadar fiyat düş diyene de satmayın.
Göçük oluşan kısma silikon yardımı ile yapıştırma işlemi yapılır ve birkaç defa hafif hafif çekmenin ardından hızla çekilir. Hatta bazı yöntemlerde arabanın göçük kısmına sıcak su dökerek vakum ile çekilir. Buda başarılı bir yöntem olarak bilinir. Bu şekilde kesinlikle arabanın boyasına zarar gelmez.
Çatlamış boya, bir göçüğün çok derin olduğunun bir göstergesidir. Göçükte en sık karşılaşılan göçük bir bozuk para büyüklüğündedir. %95 küçük göçükler tamir edilebilirken. Küçük göçüklerin %5'i derinlik veya yer nedeniyle düzeltilemez.
Göçük düzeltmede aracın orijinal biçimine sadık kalınır. Eğer aracın boyasında bir zarar meydana gelmemişse boyama işlemine ihtiyaç duyulmadan özel aletler ile onarma işlemi gerçekleştirilir. Göçük düzeltme işlemi her türlü araca uygulanabilir ve bu teknik ile aracın değeri kaybolmadan sorunlar giderilir.
- Hasarlı parçanın içinde bulunan taşıyıcı metal iskeleti (kaput ve bagaj kapağı içinde bulunan iskelet) zarar görmüş ise bu işlem yapılamaz. Bu şartları taşımayan hasar ve göçükler mecburen düzeltme ve boya işlemine maruz kalacaktır ve bundan kaçış yoktur.
Boyasız Göçük Düzeltmenin Avantajları
Boyasız göçük/hasar onarımı sadece işçiliğe dayanan bir uygulama olup yedek parça, boya, sarf malzeme vs gibi onarım maliyetini yükseltecek hususlar içermediği için klasik kaporta boya onarımına göre çok daha çok daha düşük maliyetli bir onarım sistemidir.
Boyasız Göçük Düzeltme İşlemi Nasıl Yapılır? Boyasız kaporta göçük düzeltme işleminde, üzerinde göçük bulunan panelin arkasına; hasarın çap, derinlik ve şekline göre özel aletlerle ulaşılarak dışa doğru masaj yöntemi ile göçük düzeltilir. Dünyada üretilen araçların panel arkalarına ulaşabilme oranı % 85-90'dır.
Ağır hasar kaydı, kaza sonucu aracın değerini en fazla %70 olarak kaybetmesi anlama gelmektedir. Ağır hasar kayıtlı araçların onarılarak eski işlevine dönmesi mümkündür. Aksi halde trafiğe çıkma izinleri bulunmayacaktır.
Dış darbeler sonucunda araç kaporta aksamı üzerinde meydana gelen, boyanın zarar görmediği, 5 cm çapa kadar olan kaporta göçüklerini özel aletlerle, aracın orijinalliği korunacak şekilde ve herhangi bir boyama işlemi yapmadan düzelterek eski haline getirmesi işlemidir.
Araçlar Kaç Yıl Sonra Değer Kaybeder? Araçlar satın alındıkları gün, ikinci el statüsüne geçtikleri için değer kaybederler ve bu süre uzadıkça değer kaybı artar. Üstelik aracın yeni jenerasyonu ya da makyajlanmış versiyonunu çıkarsa değer kaybı büyür. Ortalama araç makyajlama süresi 2-3 yıl arasında değişir.
Mini onarım teminatı kapsamında verilen hizmetler, bazı sigorta şirketlerinde TRAMER'e işlenmez.
Trafik kazaları sonucu hasar gören araçlar, eski halinden farksız olacak şekilde onarılsa dahi TRAMER kayıtlarına hasarlı araç olarak geçecek ve değer kaybı yaşayacaktır.
Kapsamlı Onarım Paketi nedir? Kapsamlı Onarım Paketi aşağıdaki durumlara karşı elektronik cihazını güvence altına alan bir sigorta ürünüdür. - Kaza Sonucu Cihaz Hasarları: Herhangi bir kaza sonucu elektronik cihazın hasar görmesi. - Ekran Kırılması: Elektronik cihazların ekranlarının kaza sonucu kırılması.
Dolu hasarlı araçlar aşırı bir hasar almışsa çabucak anlaşılacaktır. Lakin aşırı şiddeti olmayan bir hasar sonrasında hasar mutlaka olur. Tavan kaput özellik ile ilk hasar alan parçalardır. Küçük küçük gamzeler şeklinde olan bu hasar değer kaybına sebep olur.
Arabanızı güneş ışığı altında bekletin
Dolu yağışının şiddetiyle de bağlı olarak eğer kaportada fazla hasar yoksa otomobilinizi bir süre güneş ışığı altında bekletebilirsiniz. Bu sayede çok geçmeden, kaportadaki göçükler kendiliğinden düzelecektir.
Sigorta şirketi dolu hasarı sonrası araç hasar sigortasının zarar görmeyeceğini beyan eder. Araç sigortanız varsa, dolu hasarı, doğal afet veya dolu durumunda sigortayı bozmaz. Ancak aracınız doğal bir afetle onarılmışsa buna Tramer bilgi kaydında dolu hasarı onarımı denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri