Bu tür durumlarda araca kimin çarptığı bilinemediği için kaza tespit tutanağı, polis tarafından tutulmaktadır. Bunun yanı sıra park halindeki aracına çarpan kişinin olay yerinde bulunmaması durumunda en yakın karakola gidilerek zabıt tutturması gerekmektedir.
Eğer aracınıza çarpıp kaçan kişiyi biliyorsanız aracın plakasını, modelini ve rengini en yakın polis ya da jandarmaya bildirmeniz gerekir. Zabıt tutulduktan sonra en geç beş gün içinde bağlı bulunduğunuz sigorta şirketine hasar bildiriminde bulunmalısınız.
Park halindeki araca çarpma kanun maddesine göre kurallara aykırı bir park eylemi gerçekleştirmeyen araçlara çarpılması durumunda çarpan kişi aynı şekilde %100 kusurlu bulunur. Hatalı park halindeki araca çarpma durumunda çarpan kişinin sorumluluğu devam eder.
Trafikte kaza yapıp olay yerini terk etmenin cezası ? Olay yerini terk etmek başlı başına hapis cezasına sebep olmaz ancak Karayolları Trafik Kanunu'na göre idari para cezası düzenlenir. Kaza olduğunu, şahsın vurup kaçtığını ispat ettiğinizde emniyet müdürlüğü gerekli cezayı keser.
Olay yerinde mutlaka kazanın hasarının gösterildiği farklı açılardan fotoğraflar çekilmeli ve bunlar da tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.
İlgili 36 soru bulundu
Sigorta şirketlerinin; kaza sonrasında oluşan hasarları tespit edebilmeleri ve hasarı karşılayabilmeleri için kaza tespit tutanağının olması şarttır. Kazadan sonra tutanak tutulmazsa, kaza dolayısıyla meydana gelen hasarı sigorta şirketi karşılamaz ve ödemeyi kendi cebinizden yapmak zorunda kalırsınız.
Yani şikayetçi olmak, kazaya sebebiyet veren şahsın Türk Ceza Kanunu hükümleri gereğince ceza alması içindir. Dolayısıyla; trafik kazaları sonrasında şikayetçi olmanın gerek sigorta, gerekse şahıstan talep edilen tazminatlar bağlamında etkisi ve ilgisi yoktur.
Yanlış yere park eden araca çarpma durumunda çarpan kişinin sorumluluğu azalmaz ancak taraflar arasında anlaşmazlık olması durumunda trafik polisine haber verilmesi ve kazaya ilişkin tutanak tutulması gerekir. Tutanak hazırlandıktan sonra sigorta şirketine gönderilir ve sigorta kapsamında hasar onarılır.
2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 81/3 maddesine göre aracınıza vurup kaçıldığında kaza yerinden ayrılırsanız para cezası alırsınız. Bu cezanın 2021 yılındaki tutarı 551 TL'dir ve yine 15 gün içinde ödenirse yüzde 25 indirimden faydalanılabilir. Bu ceza da ehliyete 20 ceza puanı olarak yansır.
Arabaya Vurup Kaçmanın Cezası Nedir? 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 81/1-a numaralı maddesine göre, trafik kazalarına karışanların, kaza mahallinde durmaması ve kaza mahallinde trafik güvenliği için gerekli tedbirleri almaması durumunda 2023 yılı için 951 TL ceza ödemesi gerekir.
Bu durum sadece maddi hasarlı trafik kazaları için geçerli. Yaralamalı ve ölümlü trafik kazaları ile maddi hasarlı da olsa resmi kurumların araçları trafik kazasına karıştıysa zorunlu olarak trafik polisi çağırmaları gerekiyor.
A aracı arkadan çarptığı için %100 (K.Y.T.K. 56/1-c ve Yön:107) kusurlu olup B aracında kusur bulunmamaktadır. Tek aracın geçebileceği kadar dar yollarda karşılaşma halinde, B aracı, A aracına geçiş hakkı vermesi gerekirken vermediği için %100 (K.Y.T.K.56/e ve Yön:106/c) kusurludur.
Söz konusu trafik kazasında zarar uğrayan kişi, sigorta şirketine kazaya ait bilgileri ilettiği andan itibaren 8 gün içerisinde tazminat ödemesi yapar. Şirket, bunun yanında kazada meydana gelen yaralama sonucu oluşacak sağlık masraflarını, ölüm sonucu oluşacak defin vs. masraflarını da tazmin etmek yükümlüdür.
Trafik sigortası hasar bedeli ödeme süresi 8 iş günüdür. Sigorta şirketleri, belgelerin tesliminde herhangi bir eksik olmaması durumunda tazminat ödemesini bu süre içinde gerçekleştirir. Tazminatın yanı sıra, varsa yaralanma ve ölüm durumlarında tüm tedavi ve hastane masrafları da karşılanır.
Trafik Sigortası Hasar Bedeli Ödeme Süresi
Sigortacı; kaza ve zararın tespit edilmesini sağlayan gerekli belgelerin sigortacıya iletildiği tarihten sonra 8 iş günü içinde hak sahibine tazminat, hastane ve tedavi giderlerini öder.
Kazaya ilişkin farklı etmenler ve mahkeme yoğunluğuna göre davaların sonuçlanması 4 yılı bulabilir. Trafik kazası tazminatı, zarar görenin zararı öğrendiği tarihten itibaren 2 yıl sonra veya kaza gününden başlayarak 10 yıl sonra zaman aşımına uğrar.
Önemli Not: Trafik kazası geçiren bir kişiye, iç kanama riski nedeniyle su içirilmez. Ancak, kendine gelmesi için yüzüne hafif su sürülebilir.
Yandan vuran ve arkadan vuran araçların yol açtığı trafik kazalarında yandan ve ya arkadan vuran araçlar takip mesafelerini korumadıkları için kusurlu bulunmaktadır. Gerçekleşen bu kaza da kusurun tamamı yandan vuran araca verilmesi halinde tazminat alma hakkı bulunmamaktadır.
Trafik kazasında kusurlar iki şekilde olur. Birisi asli kusurdur, diğer ise tali kusurdur. Asli kusur motorlu taşıta arkadan vuran kişiye denir. Tali kusur da ise sürücünün kusuruna göre ceza olur.
Kusursuz ya da daha az kusurlu olan tarafın değer kaybı, diğer tarafın trafik sigortasından karşılanır. Tabii yaşanan kaza sonucunda tarafların ikisinde de büyük ya da küçük hasarlar olabilir. Bu noktada “Kusurlu tarafın hasarını kim karşılar?” diye soruyor olabilirsin.
Sigortanız olsa ancak kaza sırasında aktif olmasa bile, sigortanın teminat sağlamayacağını unutmamak önemlidir. Bu durumda, hala sigortasız bir sürücü olarak kabul edilirsiniz. Bir kazaya karışırsanız ve sigorta belgeniz yoksa polis size ceza kesebilir ve hatta sizi tutuklayabilir.
Karakola gitmeniz durumunda şikayetçi olmak istediğinizi söylerseniz ilgili memur ifadenizi alacak ve bunu zapta geçirecektir. Olayı anlatmanızın ardından şikayetçi olduğunuzu ve uzlaşmak istemediğinizi beyan etmenizin ardından emniyetteki süreç tamamlanacak ve ifadeniz cumhuriyet savcılığına gönderilecektir.
TRAMER; Trafik Sigortaları Merkezi'dir. Bu merkezde araçlar için sağlıklı sigorta fiyatları belirlenmesine ilişkin çalışmalar yürütülür ve kazaya karışan araçların kusur oranları belirlenir. Sigorta şirketi ve taraflar TRAMER incelemesine 5 iş günü içinde itiraz etmezse tespit edilen oranlar kabul edilmiş sayılır.
Trafik kazasının ardından yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir: Kazayı polise bildirmek, kaza yerinde tutanak düzenlemek, kaza anına ait fotoğraflar çekmek ve tüm tarafların bilgilerini toplamak. Polis çağırmanın maliyeti, kazanın ciddiyetine ve durumuna bağlı olarak değişebilir.
Mutlaka kaza yerinin ve kazaya karışan araçların fotoğrafları çekilmelidir. Arabada bir fotoğraf makinesi ya da fotoğraf çekebilme özelliği olan cep telefonu bulundurulması gerekmektedir. Kaza yapıldığında aracın boş alana çekilmeden farklı açılardan fotoğrafları çekilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri