Ses sinyalleri ile çalışan radarlar, araçlara sinyal gönderir ve iletilen sinyalin geri gelmesi ile aracın hızını ölçer.
Radar, radyo dalgalarının yansıması yardımıyla uzaktaki nesneleri ve bu nesnelerin hız, kerteriz ve mesafesini tespit eden cihazdır. Radar, RAdio Detection And Ranging (radyo ile tespit etme ve menzil tayini) sözcüklerinin akronimidir.
Merak edilen radar kaç metreden algılar sorusunun cevabı ise; zira radarlar kendilerinde bulunan teknolojinin kalitesine göre 50 ile 1000 metrelik mesafe arasında hız tespiti yapmaktadır.
“Hız Koridoru” olarakta adlandırılan bu sistemler, karayolları üzerinde belirlenen iki nokta arasında araçların ortalama hızlarını hesaplayarak kural ihlali yapan araçları tespit ederek trafik güvenliğine katkı sağlamaktadır (ISSD, 2019; Kapsch, 2019; TDS, 2019; ISBAK, 2019; Platar, 2019; Vendeka, 2019).
Bu verileri Karayolları Genel Müdürlüğü Emniyet Genel Müdürlüğü ile paylaşıyor ve hesap edilen ortalama hız araç için izin verilen hızdan yüksek ise Emniyet Genel Müdürlüğü de plakaya trafik cezasını kesiyor.
İlgili 43 soru bulundu
Noktasal hız tespit sistemlerinden farklı olarak, sistemde radar kullanılmamakta ve bu sayede kalibrasyon ihtiyacı ortadan kalkmaktadır. ve aşırı hıza bağlı kazaları önlemede büyük katkı sağlamaktadır.
Emniyet genel Müdürlüğü sitesinden araç plakasına yazılmış olan radar cezasını sorgulayabilirsiniz. Bu adresten çıkan ekranda araç plakasına yazılan ceza sorgulama https://onlineislemler.egm.gov.tr/Sayfalar/TrafikCezaSorgulama.aspx işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Radar Cezası Ne Zaman Gelir? Otoyollara kurulu 7/24 denetim sağlayan radar mekanizmaları da hız limitine uymayan araçlara trafik cezası kesebilmektedir. Bu yöntemle kesilen cezaların e-devlet sistemine işlenmesi 3 ila 7 iş günü sürmektedir. Cezanın tarafınıza tebliği ise 10 iş gününü bulmaktadır.
2023 yılında hız limiti aşma cezaları ise şu şekilde: Hız sınırını %10-30 oranında aşmanın cezası: 951 TL. Hız sınırını %30-50 oranında aşmanın cezası: 1.979 TL. Hız sınırını %50'den fazla aşmanın cezası: 4.064 TL.
Ses sinyalleri ile çalışan radarlar, araçlara sinyal gönderir ve iletilen sinyalin geri gelmesi ile aracın hızını ölçer. Bir diğer radar versiyonu ise lazer teknolojisinden yararlanır.
Hız sınırı %10 – %30 arasında aşılırsa: 951 TL ve 10 ceza puanı (%25 indirimli hali: 713,25 TL) Hız sınırı %30 – %50 arasında aşılırsa: 1.979 TL ve 15 ceza puanı (%25 indirimli hali: 1.484,25 TL) Hız sınırı %50'den fazla aşılırsa: 4.064 TL ve 15 ceza puanı (%25 indirimli hali: 3.048 TL)
Trafik polisi radarı, ekipteki cihazın eskiliğine / yeniliğine ve kullanılan teknolojiye göre 50 metre ile 3000 metre (3 kilometre) arasında tespit yapabilir.
Hız kullanımını aşan veya kırmızı ışık ihlaline uymayan araç sürücülerine ceza yazılmaktadır.
Arkaya da cihaz koymadiklari sürece sıkıntı yok sadece radar kamerası nereyi görüyorsa orayı çekiyor.
Radar işaretinden mesafe bilgisinin elde edilmesi için Hızlı Fourier Dönüşümü(FFT) gibi işlemler yapılmaktadır. Bunun tür işaret işleme fonksiyonları yoğun miktarda çarpma toplama ve kaydırma içerdiğinden DSP bu işlem için en ideal çözümdür.
Hız Sınırı Ne Kadar Aşılabilir? Belirlenen maksimum hızın %10'una kadar tolerans gösterilebiliyor.
Radar tespit cihazı cezası da denilebilecek bu trafik cezası, hız sınırının %10 ve üzerinde aşılması durumlarında alınır. Hız sınırı ise yolun türüne ve bölgesine göre değişkenlik gösterir. Radar dolayısıyla ceza yememek için yol kenarındaki tabelalara dikkat etmek ve hız sınırının altında kalmak gerekmektedir.
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen hız sınırlarına uymayan araçların, 7/24 aktif olan radarlara yakalanması sonucu aldığı cezaya ise radar cezası denir.
E-Devlet Üzerinden Trafik Cezası Sorgulama
Günümüzde pek çok işlemde olduğu gibi araç trafik cezası sorgulama işlemi de e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifren ile Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sekmesine ulaşarak trafik cezası sorgulama işlemini tamamlayabilirsin.
Yüzde 30'dan fazla aşanlar da hız limitini kaç kilmotre aşarsa aşsın aynı ceza uygulanmaktadır. Hız sınırı 110 kilometre bir yolda 122 ile geçenlere de 140 kilmotre ile geçenlere 166 lira, 145 kilometre ve üzeri geçenlere de 343 lira para cezası uygulanmaktadır.
Plakadan ceza sorgulama nasıl yapılır konusunda plaka ve araç bilgileri üzerinden işlenmiş bir cezanın olup olmadığı sorgulanmaktadır. Bu durumda E-Devlet, EGM ya da GİB üzerinden araç üzerindeki ceza sorgulaması yapılabilmektedir.
Özellikle otomobiller için otoyollardaki hız sınırının 120 km/s olması, hız üst sınırında yüzde 10'luk toleransla birlikte 132 km/s hıza izin verilmesine rağmen birçok sürücü bu sınırın daha da yükseltilmesi gerektiğini düşünüyor. Güvenli sürüş deneyimi için hız sınırına uymak can ve mal güvenliği için oldukça önemli.
Otoyol hız sınırı 2023, otomobiller için 130 km/s olarak belirlenmiştir.
Yerleşim yerlerinde: 50 km. Şehirler arası çift yönlü kara yollarında: 70 km. Yerleşim yeri dışı bölünmüş yollarda: 80 km. Otoyollarda: 80 km.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri