Boya korumanın en basit ve en basit uygulamasının cilalı araç yıkama olduğunu söylenebilir. Arabayı yıkarken cila şampuanı kullanmak da boyanın korunmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca yıkarken fırça kullanmamanız tavsiye edilir. Bu yeni tip mikrofiber bez daha uygun ve doğru bir seçim olacaktır.
Pasta cila işleminde boya önce aşındırılır, sonra parlatılır. Ancak boya koruma işlemlerinde böyle bir durum söz konusu değildir. Boya koruma işlemi, boya tabakasının üst kısmına uygulanır. Bunun dışında diğer fark ise pasta cila işleminin tekrar süresidir.
Boya Koruma ile Seramik Kaplama Arasındaki Fark
Boya korumaya göre araca daha fazla parlaklık sağlamaktadır. Seramik kaplama araçlar kolay temizlenmektedir. Seramik kaplama araçlar çevresel etmenlere karşı daha dayanıklı olmaktadır. Seramik kaplama araç yüzeyine daha iyi tutunmaktadır.
Boya Koruma Cila Nedir, Nasıl Yapılır? Cila ve boya koruma uygulamasının amacı araç yüzeyinin parlatılması, boyanın solmasına ve yıpranmasına sebep olan güneş ışınları, kuş pislikleri, yanlış kimyasal ile yıkama gibi dış etkenlere karşı koruma sağlamaktır.
Aracınızın boyasının ilk günkü kadar canlı ve parlak görünmesini sağlar. Boya koruma, doğru tekniklerle uygulandığında otomobilinizin cilasını da koruyacak, dayanıklılığını artıracaktır.
İlgili 22 soru bulundu
Öncelikle koruma altına alınmış aracımızı doğru yıkamalı ya da yıkatmalıyız yani uygun şampuanla ve mümkünse microfiber bez yada eldivenle zira fırça yada kostik içerikli yıkama ürünleri korumanın ömrünü alıyor. (Maalesef fırçasız köpüklü yıkamada asit ve kostik içerikli maddeler bulunabiliyor).
Boya Koruma veya polisaj işlemlerinin uygulanması için herhangi bir mevsim veya ısı değeri gerekli değildir. Her mevsim ve her hava şartlarında uygun işlemler yapılarak gerekli uygulama yapılabilir. Boya Korumanın çeşitleri olduğu için wax, nano, veya seramik boya koruma çeşitleri uygulanabilir.
Dış etmenlere karşı daha dayanıklıdır. Özellikle film kullanılarak uygulanan boya koruma işlemleri 3-4 yıl kadar uzun süre dayanabilir.
Pasta cila fiyatları; kullanılan malzemeye, işçilik kalitesine ve hatta mevsime göre bile değişkenlik gösterir. 2022 yılında 500 TL – 2500 TL aralığında olan pasta cila fiyatları, 2023 yılı itibariyle ise ortalama 1000 TL ile 5000 TL aralığındadır.
Evet, boya korumanın üstüne Netfer Paroto gibi silikon içermeyen, kaliteli bir cila atılabilir.
Sürekli şehir içi kullanıyorsanız, genelde kapalı garajda kalıyorsa aracınız Seramik kaplama yaptırmanız yeterli olacaktır. Araçla sürekli şehirler arası yol yapıyorsanız, aracınız sokakta kalıyorsa şeffaf koruma filmi (Folyo) daha mantıklı olacaktır.
Aracın gemiden, tırdan indirilmesi esnasında sürtme ile oluşan çizikler veya kötü hava şartları altında bekletilme sonucu oluşan vernik matlaşması gibi durumların çözümü olarak sıfır arabalara da pasta cila yapılabilir. Pastadan farklı olarak, aşındırmaya sebep olmadığı için sıfır arabaya cila her durumda yapılabilir.
En iyi kaput koruma filmi poliüretan içerikli kaput koruma filmidir. Poliüretan içerikli kaput koruma filmleri daha uzun dayanıma ve daha esnek yapıya sahiptir.
Meguiar's ile birlikte “oto boya koruma sonrası araba yıkanır mı” sorusunun yanıtı kesinlikle evettir.
Kalınlığına ve agresiflik seviyesine göre pasta boyayı değil ama verniği 1 ile 3 mikron arasında inceltir. Pastanın çizik giderme işlevi boya tabakasında değil, boyanın üzerinde bulunan vernik tabakasında gerçekleşir. Bu yüzden sorunun daha doğru versiyonu: “Pasta verniği kaç mikron inceltir” şeklinde olmalıdır.
Pasta işlemi genellikle 2 yılda bir tekrar yaptırılabilir. Bu işlem 2 seneden daha kısa sürede tekrar ettirildiği zaman boya zarar görebilir. Cila ise genellikle 3 ay sonunda parlaklığını yitirir. Bu nedenle mevsimden mevsime cila işlemi tekrarlanabilir.
Arabaya Pasta Cila Yaptıktan Sonra Mutlaka Yıkanmalı Mıdır? Pasta cila öncesinde ve sonrasında araba yıkanabilir, hatta yıkanmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken konu pasta cila işlemine başlamadan önce aracın yüzeyinin tüm kir ve demir tozu gibi yabancı maddelerden temizlenmiş olması gereklidir.
Pasta cila uygulamaları, otomobilinizin daha parlak ve pürüzsüz görünmesini sağladığı gibi geçici bir koruma etkisi de yaratır. Yüksek kalitedeki bir pasta malzemesi, aracınızın yüzeyini 1-2 yıl süreyle dış etkenlerden koruyabilir.
Amatör araç sahiplerinin özellikle bölgesel çizikleri gidermek için pratik ve ekonomik bir yöntem olarak tercih ettikleri evde pasta cila yapımında Netfer ürünlerini kullanmalarını tavsiye ederiz. Bazı araç sahipleri arabalarına pasta cilayı kendileri yapar.
Cila aşındırıcı olmadığı için 2-3 ayda bir gibi sık periyotlarda yapılmasında sakınca yoktur. Aşındırıcı pastalarla çizik giderme pasta uygulaması kesinlikle her yıl veya 3 yılda bir gibi belirli periyotlarda değil sadece ihtiyaç olduğunda yapılmalıdır.
Profesyonel uygulamacılar 1 litre pasta ile 8 – 10 araca işlem yapabilirken, amatör kullanıcılar malzemeyi daha bol kullanırlar ve çok daha fazla pasta cila tüketirler. 30 – 40 cm alan için 3 – 4 damla Netfer pasta kullanarak çok iyi sonuçlar alabilirsiniz.
12 ay boyunca tüm aylarda, yazın, kışın, kısacası her zaman yapılabilecek pasta cila işlemi, kullanıcılar tarafından genellikle Mart, Nisan, Mayıs gibi ilkbahar aylarında veya Eylül, Ekim, Kasım gibi sonbahar aylarında yapılması tamamen kişisel tercihtir.
Zaman içerisinde aracınızın dış trimlerinde solma oluşabilmektedir. Bu solmaları araç plastik parlatıcı spreyi kullanarak kolaylıkla giderebilirsiniz. Ayrıca tampon hava kaynağı ya da sıcak hava tabancasıyla da koyulaştırılabilir. Tamponun siyahlaştırmasında dikkat edileceklere göz gezdirerek işlem yapmalısınız.
Yeni alınan araçlara koruma yaptırmak grip olmadan grip aşısı olmak gibidir. Unutulmamalıdır ki önlemek telafi etmekten daha ucuzdur. Bu yüzden boya koruma ürünlerine ihtiyaç duyarız.
Açık havada pasta cila yapılır ama kesinlikle açık alanda rüzgarlı havalarda veya güneş altında yapılmamalıdır. Pasta cila işlemi için kapalı ortamların tercih edilmesini tavsiye ederiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri