Termostat arızalanırsa motor hararet yapar. Motordan Termostat çıkarılırsa motor sürekli soğuk çalışacağından dolayı parçaları aşınır.
Eğer aracında termostat yoksa bu demektir ki soğutma suyu motor ile radyatör arasında sürekli sirkülasyon halinde. Aksi takdirde zaten motor ısısı artıp evvela silindir kapak contasının yanmasına ve devamında piston ve yatakların hasar görmesine neden olurdu.
Termostat arızası varsa soğutma suyunun motor bloğunu dolaşması konusunda zamanlama hatası olabilir. Erken soğutma suyu dolanımı ile motor ısınması engellenebilir ya da soğutma suyunun dolaşmaması ile motor aşırı ısınıp hararet yapabilir.
Motor ilk çalıştırıldığında soğuktur. Motorun bir an önce stabil çalışma sıcaklığına erişmesi için içerisinde bulunan su motordan dışarı yani radyatöre gitmez. Sürekli motor içerisinde bulunan su ısındığı zaman termostat adı verilen parça devreye girer ve suyu motor dışına yani radyatöre gönderir.
1-Aracınızla hareket halinde iken hararet göstergesi aşağı doğru düşüp motorun gereğinden fazla soğuduğunu gösteriyorsa termostat kesinlikle arızalı demektir. 2-Aracınız çalıştığında çok geç ısınıyorsa termostat arızalı demektir.
İlgili 20 soru bulundu
Termostat arızası: Termostat motor suyunu devir daim yaparak sıcaklığını ideal seviyede tutulmasını sağlar. Termostatın arızalanması durumunda motor hararet yapabilir. Termostat arızası genellikle motorun sıcak olmasına rağmen radyatöre giden boruların soğuk ya da ılık olmasından anlaşılır.
Termostat dediğimiz ürün ömrü ortalama 5 yıl. O nedenle aftermarket pazarına her yıl 200 milyon adet termostat sunmak zorundasınız.
Termostat Sorunları: Termostat, motor sıcaklığını kontrol eden bir bileşendir. Fan motoru, motor sıcaklığı belirli bir eşik değerine ulaştığında devreye girmelidir. Ancak, arızalı bir termostat fan motorunun çalışmamasına neden olabilir. Termostatın doğru çalıştığından emin olunmalı ve gerektiğinde değiştirilmelidir.
Termostat arızasına mekanik ustası ve özel servisler bakar.
Yeterli ekipmanın bulunduğu bir oto tamircisi de bu arızayı çözebilmektedir.
termostat hiçbir koşulda sökülmemelidir. Sadece çok zaruri yolda kalma durumu varsa geçici olarak uygulanabilir. eğer aracın hareret problemi varsa bunun kaynağını tespit etmek önem arz eder.
Normalde aracın ideal çalışma sıcaklığı 90 derecedir. Hararetin 90 derece civarında olması normaldir. Fan müşürü de genellikle 92 derecede fanı açar ve 87 dereceye düştüğünde fanı kapatır. Dolayısıyla aracın ihtiyacı olan 90 derecede ısıyı tutmaya çalışır.
Termostat; motor suyu sıcaklığını sabit tutabilen ve motorun içerisinde devridaim yapılmasını sağlayan bir parçadır. Motor ile radyatör arasında yer alır. Amacı, sıcaklık kontrol görevini üstlenmek ve aynı zamanda motorun sağlıklı şekilde çalışabileceği bir sıcaklıkta kalmasına yardımcı olmaktır.
Aracınızın termostatının açık kalması demek aracınız kalorifer ısı sorunlarının olması ya da LPG'de arıza oluşması demektir. Termostatın kapalı olması demek oldukça ciddi bir arıza durumunun oluşabilmesi demektir. Kapalı kalan termostat aracınızın hararet yapmasına, conta yanmasına sebep olacaktır.
Termostatın pilinin zayıfladığını ekrandaki derecenin okunamamasından da anlayabilirsiniz. Kombinin devreye girmemesi, oda termostatının çalışmaması durumunda öncelikle cihazın pilini değiştirip yeniden denemeniz gerekir. Cihazın pilini değiştirdiğinizde büyük ihtimalle sorun çözülmüş olacaktır.
Kapalı kalan termostat aracınızın hararet yapmasına, conta yanmasına sebep olacaktır. Aracınızın termostatı arıza yaptığında göstereceği en genel belirti ise su kaçaklarıdır. Aracınızda bu sorunlardan herhangi birini gözlemlemeniz halinde bir özel servise başvurmanız gerekmektedir.
Fanın amacı radyatörü soğutmaktır. Yani fan, motor ısındığında değil, radyatör ısındığında çalışır. araçtan araca değişmekle beraber, genelde radyatör sıcaklığı 60-70 dereceyi geçince fanlar çalışmaya başlar. Sizin araçta termostat açık kaldığı için sürekli motor suyu radyatör üzerinden geçerek devir daim yapıyor.
Fan müşürü arızası belirtileri motor sıcaklığı üzerinden kolay bir şekilde anlaşılabilir. Bu durumda genel olarak fana elektrik gidip gitmediği kontrol edilmelidir. Sağlıklı bir şekilde elektrik ulaşması halinde, elektrik vererek fanın çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.
Uzun yolda araçlar genelde fan açmaz. Soğutma dışardan soğuk geldiği için gerek kalmaz.
Termostatınız açık kalırsa lpgyi buharlaştıramayacağı için yakıt çok artar ve çekiş düşer radyatör borusu uygunsa renault 9 termostat takılabilir.
%13 indirimle Mars S20 Kablosuz Dijital Termostat 849 TL'ye, %7 indirimle General Life HT300S Set Programlanabilir Kablosuz Dijital Termostat 1.400 TL'ye, %5 indirimle Mars S5 Kablosuz Dijital Oda Termostat 640 TL'ye, %4 indirimle Rcon RC 300S Programlanabilir Kablosuz Dijital Termostat 950 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Yazlık müşür ne zaman takılır diye soracak olursanız ben Nisan ayının ilk haftasında taktırıyorum. Yazlık müşür kaç derecede fan açar diye soracak olursak 70-80 dereceye ulaşınca fan açar. Kışlık müşür kaç derecede fan açar sorusunun cevabı ise 100-105 derece civarlarıdır.
Araçların hararet yapmasına soğutma suyunun kaynama noktasını geçerek aşırı ısınması sebep olur. Hararet 2 çeşittir. Aracınız da hararet olmadığı halde göstergeniz de aracın hararet yaptığı gözüküyor ise biz buna yalancı hararet diyoruz.
Aracınızdaki soğutma sıvısı normalde sarı, yeşil, mavi yada kırmızı renkte olmalıdır. Radyatör bozulduğunda, kirletici maddeler sıvının rengini bozar ve paslı yada yağlı bir renge dönüşür. Kontamine olmuş bir sıvı, akışkanlık hususi durumunu kaybeder ve motoru bereketli bir halde soğutmada başarısız olur.
Aracınızdaki hararet seviyesi en fazla 90 olmalıdır. Isının 100'e yaklaşması ve 100'ü geçmesi, tehlike olarak değerlendirilir. Genellikle araçlar 90'dan sonraki hararet seviyesi kırmızı renkte gösterilmektedir. Aracınızın hararet yapmasını istemiyorsanız, soğutma sistemine iyi bakmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri