Örneğin ilk kalkışta veya vites değişimlerinde oluşan silkeleme kuvvetle muhtemel baskı balatadan yapar. Ancak hızlanırken oluşan silkelemenin nedeni ateşleme sistemi, yakıt sistemi hatta şaftın bağlantı takozları veya mafsalı olabilir.
Araç sürerken başınıza gelecekleri sıralarsak liste baya kalabalık olabilir. Ama bugün bize konu mankeni olan durum başınıza geldiğinde acilen düzeltilmesi bir durum olabilir. Debriyaj silkelemesi olarak da bilinen bu olay aslında aktarma organlarında arızların olduğunu belirtir.
Tekleme; motorun yanma odasında gerçekleşen ateşlemenin yanlış zamanda meydana gelmesi ya da bazı silindirlerde hiç gerçekleşmemesi durumudur. Teklemeye sebebiyet veren ateşleme sorunları; bujiler, buji kabloları, ateşleme bobini ya da distribütör kapağı ile ilgili olabilir.
Motor kaputu altında bulunan ve aracın çalışmasını sağlayan ateşleme elemanlarının kontrolü sağlanır. Hava sıcaklık değişimleri ve parçaların zamanla eskimesi arızalara yol açaiblir. Aracınız tekliyorsa ilk olarak soketler kontrol edilir. Soketlerin herhangi birinin gevşemesi aracın teklemesine neden olabilir.
1- LPG ayarı ve motora giren hava miktarı düzensiz ise veya yanlış yapılmışsa özellikle düşük devirlerde ve kalkışlarda LPG'de silkeleme sorunu ortaya çıkar. 2- Gaz kesici içerisinde bulunan gaz filtresi uzun süre değişmediyse seyir halindeyken tıkanıklığa neden olup araçta tekleme sorununu ortaya çıkarabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Araçların genel bakım zamanlarına dikkat edilmeli aksatılmadan yapılmasına özen gösterilmelidir. LPG'li araçlarda titreme sebepleri motor ve/veya hortumlarda oluşan aşınma, LPG sisteminin yanlış uygulanmış olması, aracın LPG'ye uyum sağlayamamış olması şeklindedir. LPG sistemini uygulayan ustaya götürmenizde fayda var.
Bozuk bir lpg kalibrasyonu; en belirgin şekilde sabah benzinle olan ilk çalışmada sorunlara sebep olur. Araç, çalışır ancak rölanti düşüktür, stop etme meyillidir. gaz yemez yada geç tepki verir, stop eder. Tekrar edilen marş düzgündür ancak motor ısınıp lpg'ye geçene kadar bu şekilde devam eder.
Motorda teklemenin meydana gelmesi durumunda motor sarsıntılı çalışacaktır, güç azalacak ve yakıt tüketimi artacaktır. Ayrıca motorda meydana gelen tekleme arızası sebebiyle motor arıza lambası da yanar.
Düşük devirdeyken ve rölantide motorda tekleme sorunu buji arızasına işaret ediyor olabilir. Buji tırnak aralıkları çok kapalı olabilir. Distribütör kapağı çatlak veya içindeki çevresel elektrot uçları yanmış yahut aşınmış olabilir. Karbüratör hava filtresi kirli olabilir.
Hocam tekleme dediğimiz şey ateşleme sistemiyle alakalı olur, motor ve şanzıman takozlarıyla alakalı olur. Eğer 2. Vitese attığınızda devir yetersiz kalıyorsa araba irkilir.
Motor vuruntusu olarak da bilinen motor teklemesi, zamanında müdahale edilmezse büyük sorunlara yol açabilir. Yakıt verimliliğinin düşmesine, rölantide dalgalanmaya, motor parçalarında ve katalitik konvertörde hasara neden olabilir.
Motor Vuruntusunun Temel Sebepleri
Subap arızası olması, Supap ayarının kötü oluşu, Yatak vurması meydana gelmesi, Motor hava ve yakıt ayarının uygun olmaması, .
Kalitesiz yakıtlar motorunuzun kısa sürede arızalanmasına neden olur. Motor bağlantıları da sarsıntıyı etkiler. Yaşanan bir bağlantı eksikliği sarsıntıyı arttırırken, eksiklikten kaynaklı çürümeler de yaşanabilir. Bağlantı hortumlarının çürümesi, motorun sarsıntısını iyice arttıracaktır.
Debriyaj bitikse araba, araç ilk kalkışta titreme yapar. Rampalarda araba çok bağırıyorsa ve sonradan toparlıyorsa genellikle debriyajda bir sorun var demektir. Genellikle de debriyaj bitmiş olabilir.
Motor teklemeli olarak çalıştığında verimsizleşir. Yani harcadığı yakıtı hareket enerjisine tam olarak çeviremez. Verimlilik düşer ve güç azalır. Bu durumda araç kalkışlarda titrer.
yokuşlarda düşük devirde kalkmaya çalışırsanız motor çok boğulduğundan ve zorlandığından titreme olması normaldir. Ya da ayağın debriyajdan çekiş hızına da bağlı olabilir. yokuşlarda düşük devirde kalkmaya çalışırsanız motor çok boğulduğundan ve zorlandığından titreme olması normaldir.
Araç çalışmayabilir, bu durum aniden yolda kalmalara sebep olabilir. Akü tamamen bitebilir, bu durum aracın aküsünün değişmesi gerekliliğini ortaya çıkarabilir. Araçta tekleme, aniden durma sorunları çıkabilir.
Benzinde Tekleme Neden Olur ? Araçta tekleme sorunu sadece benzinde oluyor, LPG de tekleme sorunu yaşanmıyorsa sorun yüksek ihtimalle benzin enjeksiyon sistemiyle alakalı bir sorun var demektir. Bu bağlamda benzin pompası arızası, benzin enjektörleri ya da benzin filtresinde bir problem olabilir.
Benzinli aracın rölantide titremesi, yakıt kaynaklı bir sorundur. Yakıtın incelenmesi ve buji kablolarının da analiz edilmesi gerekir. Arıza bujilerin ıslanması ve yakıtın kirlenmesiyle devam eder. Titremenin tespit edilmesi için mutlaka bir uzman görüşüne ihtiyaç duyulmaktadır.
Buji, aracın önemli aksanlarından biridir. Bujinin zarar görmesi aracın birçok aksanının olumsuz şekilde etkilenmesine sebep olmaktadır. Bujinin eskimesi ve işlevini kaybetmesi birçok şekilde kendini göstermektedir. Bunlardan biri de araçta oluşan ateşleme ve tekleme sorunudur.
Kalp rahatsızlıkları arasında yer alan ve kişinin kalp atışı normal ilerlerken ortaya çıkan teklemeler olarak açıklanan ekstrasistol kalbin olması gerekenden daha fazla atmasına sebep olduğundan yorulmasına ve zayıf düşmesine sebep olmaktadır.
Bu durumların arasında kişinin sigara ve alkol tüketimi, gereğinden fazla vücudunu yorması, gün içerisinde çok fazla stres ve baskı altında olması gibi etkenler yer almaktadır. Bu çevresel faktörlerin yanı sıra mitral kalp kapakçığının hasar görmesi durumunda da kalp teklemesi görülebilmektedir.
OTOGAZ beyni üzerindeki hava ve gaz ayarı iyi yapılmamışsa çekmeme problemi görülebilir. LPG DE hem de benzinde düşer. Aracın motorunda problem var ise çekişe etki edebilir. OTOGAZ beynine gelen kalorifer suyu yetersiz veya sıcaklığı düşük olabilir.
LPG Ayarı Kötü İse;
Boğulma olabilir. Silkeleme olabilir. Patlamalar oluşabilir. (patlama, yakıtın verimsiz yanması sonucu pötürdeme yapması anlamına gelir.) Aracın performansında düşüklük olur.
LPG sistemine sahip olan bir aracın bakımları 10.000 kilometre veya 6 ayda bir ( önce hangisi dolarsa) şeklinde yapılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri