Mide ağrısı, kolit, gastrit, reflü, ülser, mide kanseri, hazımsızlık, safra taşı gibi hastalıkların habercisi olabilir. Şiddetli mide ağrısı 1-2 gün boyunca devam ederse mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır. Mide ağrısı ve ishal birlikte görüldüğünde ise gıda zehirlenmesi nedeni olabilir.
Mide ağrısının en yaygın nedenleri, kahve, çay, alkol ve gazlı içecekler gibi asit veya kafein oranı yüksek içecek tüketimi, yağlı, tuzlu ve baharatlı yiyecekler yemek, fazla veya hızlı beslenmek, laktoz intoleransı, reflü ile gastrit gibi mide rahatsızlıkları, stres ve sigaradır.
Mide ağrısı ne zaman tehlikeli olur? Uzun süreli tekrarlayan mide ağrıları önemlidir. Özellikle 1-2 günü aşan ve devamlı olan mide ağrısında mutlaka doktora gidilmelidir.
Sindirim Güçlüğü
Hazımsızlık midede fazla asit olması veya asitli besinlerin tüketilmesi ile bağlantılı olabilir. Nadir de olsa mide ülseri, reflü, mide kanseri gibi rahatsızlıklar da sindirim güçlüğüne yol açabilir. Sık sık hazımsızlık sorunu yaşayan, istemsizce kilo kaybeden kişilerin doktora başvurması yararlı olur.
İlgili 39 soru bulundu
Mide kanseri olan kişilerin yarısından fazlasında görülen en belirgin belirtilerden biridir. Bu semptomlara mide ya da göğüs kemiğinin altındaki ağrı da eşlik eder.
Gastrit belirtileri ve semptomları arasında öncelikle üst karın bölgesinde kazınma, yanma hissi veya ağrı bulunur. Bu rahatsızlıklar yemek yenilmesi sonucunda hafifleyebilir ya da artabilir. Aynı zamanda mide bulantısı, kusma ve yemek yedikten sonra karın bölgesinde dolgunluk hissi de gastrit belirtileri arasındadır.
Şiddetli mide ağrısı 1-2 gün boyunca devam ederse mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır. Mide ağrısı ve ishal birlikte görüldüğünde ise gıda zehirlenmesi nedeni olabilir. Böyle bir durumda zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Ciddi bir durumda mide ağrısı şikayetleri için hastanelerin dahiliye polikliniği ya da gastroenteroloji bölümüne gidilmelidir. Böylelikle iç hastalıkları (dahiliye) veya gastroenteroloji bölümündeki uzman doktorlar gerekli belirtiler ve tetkikler üzerinden teşhisi koyar ve tedaviye başlarlar.
Gastrointestinal (Mide-bağırsak sistemi) fonksiyon özellikle stresten etkilenir. Strese bağlı yaygın gastrointestinal semptomlar arasında, mide ekşimesi, hazımsızlık, bulantı, kusma, ishal, kabızlık ve bununla ilişkili alt karın ağrıları bulunur. Stres, sindirim sisteminizi birçok yönden olumsuz etkiler.
Peki Mide Ağrısından Ne Zaman Korkmalıyız? Mide ağrısı durumu süreklilik arzediyorsa, bulantı ve kusma eşlik ediyorsa, mide ağrısı sırta vuruyorsa, mide ağrısı gece uykudan uyandırıyorsa, mide ağrısı ile birlikte belirgin zayıflamanız varsa bu durumda vakit geçirmeden doktora başvurmalısınız.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
Ülserin birçok belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtiler arasında en sık rastlanılanı; karın bölgesinin üst kısmında yanma ve ağrı hissidir. Aynı zamanda bulantı, iştahsızlık, kusma, hazımsızlık, sık sık acıkma, kilo kaybı, aşırı şişkinlik hissi ve gaz belirtileri ile de karşılaşılmaktadır.
Mide spazmı, kişinin uzun süre aç kalarak; öğünlerini aşırı hızlı yemesi, yağlı ve baharatlı besinlerden aşırı tüketmesi ve lokmalarını iyi çiğnememesi sonucu ortaya çıkabilmektedir. Kişinin günlük hayatında aşırı stres yapması sonucu, mide gaz yapar ve spazmların başlamasına neden olur.
Yemeklerden 20 dakika sonra bir bardak tüketilen maden suyu midenizi rahatlatacaktır. Ancak reflü ve gastiriti olan kişiler mide yanması şikayetini geçirmek için maden suyu yerine bal, çiğ patates suyunu tercih etmelidir.
Ağrı kesiciler: Ağrı kesiciler, mide ağrısını hafifletmek için etkili olabilir. Bu ilaçlar arasında paracetamol ve ibuprofen sayılabilir.
Ne yapmalıyım? En iyisi, GastroPanel isimli testi yaptırmanızdır. Mide hakkında en geniş bilgiyi, GastroPanel isimli test ile alabilirsiniz.
Taze zencefil çayı içmek veya yemeklerinizde zencefil kullanmak stres kaynaklı mide ağrısını hafifletebilir. Muz: Yüksek miktarda potasyum içeren bu mucizevi meyve, sindirim sistemini yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Stresli olduğunuzda muz yiyerek mide ağrısını azaltabilirsiniz.
Mide hastalıklarına hastanelerin iç hastalıkları veya Gastroenteroloji Bölümleri bakar.
Mide üşütmesi şikayetleri hasta mikrobu kaptıktan sonra genelde 1-3 gün içinde ortaya çıkar. Şikayetler genellikle 1 veya 2 gün sürer, ancak tedbir alınmadığında bazen 10 güne kadar devam edebilir.
Uzun süreli tekrar eden mide ağları; on iki parmak ülseri ve safra kesesinde nedeniyle meydana gelen ağrılar olarak bilinmektedir. Yine de mide ağrıları bu nedenlerle sınırlı olmadığından dolayı, 1-2 günü aşan devamlı mide ağrılarında mutlaka doktora görünmeniz gerekmektedir.
Perforasyon (Mide Delinmesi)
Mide asit-pepsin içeriğinin karın boşluğuna geçmesi sonucu aniden ve şiddetli bir ağrı oluşur. Karın tahta gibi sertleşir, kıpırdama ve yürüme ağrı nedeniyle zorlaşır. Tedavi genellikle ameliyat iledir.
Ülserin en sık belirtisi ağrıdır. Ağrı, yanma ve tırmalanma şeklinde olabilir. Hastaların çok büyük bir bölümünde ağrı görülür. Bunun yanı sıra iştahsızlık, bulantı, kusma, şişkinlik ve erken doyma hissi de ülser belirtisi olabilir.
Akut gastrit, midede ve sırtta şiddetli ağrı, bulantı, kusma ve iştahsızlık ile karakterizedir. Kronik gastrit ise genellikle herhangi bir belirti vermez ya da sadece üst karında rahatsızlık hissi, hazımsızlık, şişkinlik ve öğünlerden sonra dolgunluk hissi gibi hafif belirtiler gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri