Sök – tak, geçmişte araç parçalarından birinin yerinden sökülerek aynı işleve sahip yeni bir parçanın monte edildiğini gösterir. Sök – tak işleminde orijinal yedek parça kullanılması son derece önemlidir. Orijinal yedek parçanın kullanılmadığı işlemlerde, aracın performansında ciddi düşüşler yaşanabilir.
Sök tak yapılan parçanın çıkma takıldığı parça tarihinden vs anlaşılır. Direkt olarak değişen demek değildir.
Kontrol edilen alanda civata ve menteşe renginde herhangi bir farklılık söz konusuysa parçanın sök-tak yapıldığı anlaşılır. Ayrıca sök-tak yapılan parça ön bölümde ise hava yastıklarını ya da aracın şasisini kontrol ettirmenizde fayda var.
Kesinlikle ama kesinlikle motor kaputu değişmiş 2. el araba satın almayın. Çeşitli sebepler var ama en önemlisi; önden şiddetli bir darbe alıp ön tarafı dağılmamış otomobilin motor kaputu değiştirilmez. Bu haldeki bir otomobil ise ne kadar toparlanırsa toparlansın hiçbir zaman güvenli olmaz.
Çoğu koltuğun üzerinde son kullanma tarihi veya üretim tarihi bulunur.
İlgili 33 soru bulundu
Sök – tak, geçmişte araç parçalarından birinin yerinden sökülerek aynı işleve sahip yeni bir parçanın monte edildiğini gösterir. Sök – tak işleminde orijinal yedek parça kullanılması son derece önemlidir. Orijinal yedek parçanın kullanılmadığı işlemlerde, aracın performansında ciddi düşüşler yaşanabilir.
Aracın plakası ya da şasi numarası ile kullanabileceğiniz hizmet, hasar kayıtlarına sigorta şirketinin verdiği bilgiler üzerinden ulaştığı için, size en doğru bilgiyi sunar. Yetkili servis üzerinden servis kaydı sorgulama da araçta değişen parça sorgulama işlemi için kullanılan bir yöntemdir.
Şase olmadan araç çalışmaz ve aracı oluşturan tüm parçalar boşta kalır. Şasi üzerinden işlem yaparak araç satın almak mümkündür. Satıcı, aracın mülkiyetini alıcıya devretmek istiyorsa şasi üzerinde işlem yaparak araç satın almak iyi bir seçenektir.
Ancak podyesi işlem görmüş aracın alınmaması gerekmektedir. Podye çok dikkatli bir şekilde tamir edilmiş olsa bile araçta sağa ya da sola çekme, ani frenleme esnasında balans kaybı, ön düzen tutmama gibi problemler ortaya çıkar.
Küçük kazalara bağlı olarak veya deforme olmuş boyanın yenilenmesi amacıyla boyanan arabaları almanın hiç bir mahsuru yoktur. Aracı satacak kişinin durumu açık ve net bir şekilde anlatması ve sizin yaptıracağınız kontrollerde söylenenlerden emin olmanız durumunda boyalı arabaları gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.
Yan sanayi takılsa belli eder. Orjinal takılırsa pek belli olmaz.
Sadece kapı değişimiyse önemsiz. Yandan çıkar gelir vurur, park manevrası yaparken gelip vururlar, hatta vurma değil derin sürtmelere bile kapı değişen servisler olabiliyor. O taraftan sert bir darbe alıp kapı dışında yerlere zarar vermediyse, alınır.
Şasi işlem görmemiş ise araç alınabilir. Zaten o değişen parçalar tampon, bagaj kapağı filan önemsiz dış parçalar. Aracın çalışmasına yürümesine herhangi bir etkileri yok.
Yedek parça olarak fabrikadan gelen yeni parçalar genelde siyah halde gelir, bazı boyacı ustaları parçanın içini de boyarlar. Örnek olarak; sağ ön çamurluğu kontrol ettiğinizde motor kaputu açılıp iç tarafında siyah kalmış alanlar görüyorsak ve gözle çok rahat görülüyorsa o bölge değişmiştir.
"Değişen" veya "boyalı" ibareleri arabanın kaportası için kullanılır. Değişen parça var demek genellikle tamiri mümkün olmayan bir kaza olmuş ve o parça yenisiyle değişmiş anlamına gelir. Örnek: "sağ ön kapı değişen, sol arka kapı boyalı." Boyalı da hasar almış ancak düzeltilip boyanmış anlamına gelir.
Cevap: Ekspertiz de Tampon boyalı mı yazar ? As. Rütüşta tampon boyalı çıkmaz rahat ol. Kapılarında gayet iyi duruyor.
Podye, şase sisteminin bir parçasıdır. Podye araca yanlardan, önden ve aşağıdan gelen darbelere karşı şasi sistemini koruyan bir otomobil parçasıdır.
Her işlem görmüş podye bulunan aracın ya ön orta kısımdan ya da yanlardan kazaya karışmış olma ihtimali yüksektir. Bazı sert çarpma durumlarında da podye hasarı meydana gelebilir. Düzgün işlem görmemiş podye hasar durumlarında, aracın kontrol mekanizmalarında ve yürür aksamında bazı sıkıntılar yaşanabilir.
Aracın ön lastiğinin hemen üzerinde bulunan platform, bazı modellerde motor takozuna da bağlanıyor. Aracın podyumu nerede diye merak ediyorsanız bu kısım aracın farlarına kadar uzanan bir yer kaplıyor.
Aracın şasi kontrolünde şasinin bozuk olması, görünümünün de büyük ölçüde bozulmasına yol açar. Şasisi bozuk araçların kaportası ve kaporta elemanları da bozuk olur. Bunun yanında lastik yuvaları şasiye tam oturmayacağından, lastikler de dışa doğru çirkin bir görünüm sergiler.
YAmuk şase ancak aracıb gidişinden belli olur. On ile arka aynı izde gitmez . Diğer taraftan ön kaput altında alta bakıldığında sağ ve solra yarım yada tm şase bağlantıları vardır. iyi bir mekanikçinin incelemesinde fayda vardır.
Taklalı kazalarda ölüm riski çok yüksek. ABD karayollarında 2001 yılında yapılan tüm kazaların sadece %3'ünde, aynı yıl gerçekleşen ölümlü kazaların tam %33'ünde arabalar takla atmış. Yani herhangi bir kazada aracınız takla atarsa ölme ihtimaliniz 16 kat artıyor.
DEĞER KAYBI HESAPLAMASINDA ARAÇ ÜZERİNDE BULUNAN SAÇ AKSAM BAZ ALINMAKTADIR. BU SEBEPLE DEĞER KAYBI HESAPLAMASINDA TAMPON, PANJUR, FAR GİBİ PLASTİK PARÇALARI DİKKATE ALMAYINIZ.
Profesyonel cihazlar eşliğinde gerçekleştirdiğimiz araç kaporta kontrolü ile de araçta bulunan mikron ölçüde boyalar bile tespit edilirken kaportada herhangi bir çizik, ya da hasarın olması durumunda da gerekli bilgilendirmeler yapılır.
Araçtaki boyalı bölge eğer özensiz ve kötü bir işçilikle boyanmışsa ilk bakışta hemen fark edilebilir. Ortaya çıkan ton farkları iyi bir ışığın altında çok rahat bir biçimde seçilebilir. Eğer iyi boyandıysa, birleşme noktalarından anlaşılabilir. Boya kalıntıları görüyorsanız bilin ki aracın o parçası boyanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri