Gözenek sıkılaştırma, sebum, kir veya ölü deri artıkları ile tıkanmış ve oksijenlenmek için genişlemiş cilt gözeneklerinin medikal veya doğal yöntemlerle temizlenerek yeniden eski haline getirilmesidir.
Gözenek sıkılaştırmada en etkili sonucları lazer tedavileri vermektedir. Bunun sebebi lazerlerin cildin en alt katmanlarına kadar ulaşabilmesi dir. Lazer tedavileri ile cilt gözenekleri sıkılaşır, ciltteki kırışıklıklar ve lekeler azalır.
Doğal ürünler, kremler veya besinler gözeneklerin sıkılaşması için uygulanan tonikler gibi pek çok uygulama yapılabilir. Fakat büyük gözeneklerde ve kesin çözüm isteyen durumlarla, lazerle tedavi uygulanır. Geniş gözeneklerin sıkılaştırılmasında lazer sistemleri etkilidir.
Gözenek sıkılaştırma işleminde başarılı ve kalıcı sonuçlar vermektedir. Yüz bölgesinde deri altına mikro iğneler yardımıyla hyaluronik asit enjekte edilerek uygulanır.
Doğal yöntemlerle gözenekleri sıkılaştırmak mümkündür. Bunlar arasında buz uygulaması, limon suyu, bal, elma sirkesi, yeşil çay, papatya çayı, nane yaprağı gibi doğal malzemeler kullanmak yer alır. Ayrıca düzenli egzersiz yapmak, yeterince su içmek, sağlıklı beslenmek de gözenekleri sıkılaştırmaya yardımcı olur.
İlgili 42 soru bulundu
Gözeneklerde yapısal ve kalıcı bir değişiklik yapmak mümkün değildir. Kısa ve uzun vadeli çözümler ile gözenek görünümü azaltılabilir. Özellikle yağlı cilt yapısına sahip ve aşırı makyaj ile yaşamaya alışmış kişilerde geniş gözenekler bir problem olabilmektedir.
YÜZDEKİ DELİKLERİ GEÇİREN DOĞAL YÖNTEMLER
Gül suyu ve soda gözenek sıkılaştırmada etkili oldukları için her ikisini de buz haline getirerek cildinize uygulayabilirsiniz. Ayrıca tonik şekilde cildinize de sürebilirsiniz. Tarçın kabuğu ve karanfil gibi esansiyel yağlar gözeneklerinizin küçülmesine yardımcı olur.
Gözenekler cildimizin doğal yapılarıdır ve gözenekler her cilt tipinde görülür.
“Geniş” gözenekler herkeste farklı görünebilir. Herkesin gözenekleri vardır ve herkesin cildi kendine özeldir—işin güzelliği de bu, değil mi? Bir kişi için geniş gibi görünen gözenekler, başka bir kişi için aynı görünmeyecektir.
Aslında gözenek büyüklükleri tamamen estetik bir kaygıdır. Büyük gözeneklerden tamamen kurtulmak mümkün olmasa da görünümleri azaltılabilir. Bunu yapmanın en iyi yolu, cildin yumuşak kalmasını ve gözeneklerinin tıkanık kalmamasını sağlamaktır.
GÖZENEK BÜYÜMESİ
Gözenekler, kıl foliküllerin ve yağ bezi kanallarının cilde açılma noktasıdır. Kıl folikülü içerisinde yağ üreten bir bez bulunur. Buna sebase bez denir. Yağ bezleri, yağı serbest bıraktığında, bu yağ salgısı cildin tepesine kadar yükselir ve gözenekler içinde toplanır.
Geniş gözenekler genellikle ergenlik ve UV ışınlarına maruz kalma nedeniyle ortaya çıkan ciltle ilgili bazı sorunların bir sonucu olarak oluşur. Bu, cildin iltihaplı ve pürüzlü görünmesine neden olur. Aşırı yağlı cilde sahip kişilerin genişlemiş açık gözeneklere sahip olma olasılığı daha yüksektir.
C vitamini olarak bilinen askorbik asit, lekelerin görünümünü hafifletme, gözenekleri ve cildi sıkılaştırma özelliği ile bilinmektedir. Cildi ölü hücrelerden arındırır parlak ve pürüzsüz bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur.
Elbette önce sormamız gereken soru: "Gözenekleri sıkılaştırmak mümkün mü?" Bu sorusunun cevabı "aslında hayır" olacaktır. Gözenekler yapıları gereği genişleyen ya da küçülen yapılan değiller, ancak mümkün olan gözeneklerin görünürlüğünü azaltmak...
Kapanması tamamen mümkün ve sağlık açısından doğru olmasa da gözeneklerin doğru cilt bakımı ile küçülmesi mümkün! Gözenekler, yüzümüzün sebum dengesinin sağlanmasının ve fazla sebumun dışarı atılmasını sağlayan kanallardır.
Yaşlandıkça cilt elastikiyetini kaybeder ve cildinin gerilmesi ve sarkması yüzdeki gözeneklerin daha büyük görünmesine neden olur. Güneşe daha uzun ve korunaksız maruz kalınması da cilt gözeneklerinin daha büyük görünmesine neden olabilir. Güneş ışınları cildi kalınlaştırır, bu da daha büyük gözeneklere neden olur.
Gözenekler, cildin dışarıdan nefes almasını sağlayan çok önemli hücrelerdir. Gözenekler dolduğu zaman, ciltte kirlenmeler meydana gelir. Bunun sonucunda da cildinizde delik deşik bir görüntü meydana gelir. Bu şekilde bir kötü görüntünün oluşmaması için gözeneklerin sıkılaştırması gerekir.
Bir avantaj olarak, kuru cildin daha az yağ üretmesi nedeniyle gözeneklerin çok daha küçük olduğu gözlenir. Güldüğünde ağız çevrende veya göz etrafında oluşan çizgi ve kırışıklıklar da kuru bir cildin olduğunu gösterir. Az yağlı bir cilt, diğer cilt tiplerine göre yaşlanmaya daha meyillidir.
Cildimizin sağlıklı çalışabilmesi ve sebum üretiminin devam etmesi için gözeneklere ihtiyacımız vardır. Gözenekler tıkandığında ciltte akne, siyah nokta, beyaz nokta gibi cilt sorunları oluşabilir. Ayrıca cilt nefes alamadığı için sebum üretimi aksar ve ciltte aşırı kuruluk/yağlanma gibi sorunlar baş gösterir.
Siyah nokta, tıkanmış gözeneklerdir. Sivilceler, iltihaplı olması sebebiyle daha çok sıkma isteği uyandırsalar da siyah nokta sıkma da pek çok kişinin geliştirdiği bir alışkanlık olmuştur. Ancak siyah nokta sıkmak cildin durumunu kötüleştirebilir.
Cilt tiplerinin yaşlanmaya etkisi
Bunda cilt tipinin etkisi vardır. Beyaz ve ince derili insanlarda deri çok kolay kırışır ve yaşlanır. Kalın derili, esmer kişilerde ise daha geç ve yavaş kırışma, yaşlanma gözlenir.
Yüzdeki delikler genellikle lazer tedavisi uygulanarak ortadan kaldırılabiliyor. Özellikle kimyasal peeling yöntemi de, oldukça etkili bir yöntemdir.
Yüzdeki gözenekler bazı nedenlerden dolayı genişlemeye başlayabilir. Bu nedenler UV ışınlarına maruz kalma, sigara kullanımı ve cilt bakımının yapılmaması gibi nedenlerdir. Ayrıca yaşın ilerlemesi, sivilce ve akne gibi problemlerin oluşması da yüzlerde delik oluşmasına neden olur.
Dermabrazyon seansları, kimyasal kullanmadan kimyasal peeling ile benzer sonuçlara ulaşır. Üst katmanları kazımak için küçük, dönen bir tel fırça çukurlaşmış derinin üzerinden geçirilir. Dermabrazyon, cilde daha eşit bir görünüm kazandırmaya ve çukurlaşmış sivilce izi görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri