Araç mahrumiyeti tazminatının hesabı ise hasar gören aracın günlük ikame (kiralama) bedeli ile onarımda kaldığı gün sayısı çarpılarak elde edilir. Örnek olarak, onarım süresi 20 gün ve ikame araç bedeli 100 TL olan bir araç için araç mahrumiyet tazminatı 20X100 = 2.000 TL olarak hesaplanır.
Araçtan Yoksun Kalma Tazminatı Nasıl Hesaplanır? Araçtan yoksun kalma tazminatı için çok basit bir formül bulunur: Günlük ikame araç bedeli × Onarımda kaldığı gün sayısı Ör: 1000 x 15 gün = 15.000 TL istenecek tazminat miktarı
Trafik kazası nedeniyle aracın bakım ve onarımda kaldığı süre ya da araçta pert nedeni ile makul sürede tekrar araç alması için geçecek süre sebebiyle zarar gören araç yoksunluk tazminatı (Araç Mahrumiyet Bedeli) talebinde bulunabilir. Ancak, bu tazminat araç sahibinden ya da araç sürücüsünden talep edilmelidir.
Nitekim TBK m.49'a göre “'Kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren bu zararı gidermekle yükümlüdür.” İlgili hüküm de göz önüne alındığında, araç mahrumiyeti tazminatından kusurlu araç sürücüsü ile araç sahibinin müteselsilen sorumlu olduğu söylenmelidir.
İkame Araç Bedeli Nasıl Hesaplanır? İkame araç bedeli tazminatı, aracın kullanılamadığı gün sayısı ile aracın günlük kiralama bedeli çarpılarak bulunur. Mesela 7 günlük onarım süresi var ve aracın günlük kiralama bedeli 200 TL ise 1.400 TL ikame araç bedeli tazminatı hesaplanacaktır.
İlgili 22 soru bulundu
Araç mahrumiyeti tazminatının hesabı ise hasar gören aracın günlük ikame (kiralama) bedeli ile onarımda kaldığı gün sayısı çarpılarak elde edilir. Örnek olarak, onarım süresi 20 gün ve ikame araç bedeli 100 TL olan bir araç için araç mahrumiyet tazminatı 20X100 = 2.000 TL olarak hesaplanır.
Aracın günlük ikame bedeli ise 120 TL olması durumunda 3000 TL araçtan mahrum kalma bedeli çıkmaktadır. Araç sürücüsü ve ya sahibinden talep edilen bu tazminatın fazla gelmesi durumunda karşı taraf araçtan yoksun kalma tazminatı itiraz dilekçesi hazırlamaktadır.
Hasar gören bir aracın onarım süresi boyunca kullanılamaması sebebiyle ortaya çıkan zarar araç mahrumiyet tazminatı ya da araçtan yoksun kalma tazminatı olarak tanımlanmaktadır. Onarım süresince kullanılamayan araçlardan dolayı kural olarak kazada kusuru bulunan araç sahibi ve sürücüsü sorumludur.
Araç hak mahrumiyeti, araç sahiplerinin araçları üzerindeki haklarına bir takım şartlar yerine getirilene kadar el konulması olarak ifade edilebilir. Araç hak mahrumiyeti, kişilerin araçlarını satabilmeleri için de engel oluşturmaktadır.
Bu şartnameye göre baz değer kaybı “Aracın Rayiç Değeri x %19” şeklinde, total değer kaybı ise “Baz Değer Kaybı x Hasar Boyutu Katsayısı x Araç Kullanılmışlık Düzeyi (km) Katsayısı” şeklinde hesaplanır.
Araçtan yoksun kalma tazminatı bakımından arabuluculuk dava şartı değildir, yani arabuluculuk yoluna başvurulmadan da dava açılabilir.
İkame araç bedeli, kazada kusurlu olan araç sahibi ve araç sürücüsünden talep edilmektedir. Kusurlu araç sahibi veya araç sürücüsü vermiş oldukları zarardan sorumlu durumdadırlar. Ancak kasko sigortası sayesinde araç sahipleri ikame araç ücreti ödememekte, sigorta şirketi tarafından bu destek sunulmaktadır.
Ayrıca araçta meydana gelen maddi hasarın, aracın rayiç bedelinin %2'sinin altında kalması halinde değer kaybı tazminatı araçta meydana gelen maddi hasar tutarını aşamayacaktır. Yani aracınızda meydana gelen maddi hasarlarda meydana gelen hasar araç rayiç bedelinizin %2 sinden fazla olmayacaktır.
İşçinin işyerindeki çalışma süresi, 1 yıldan az ise kıdem tazminatı ödenmez. Kıdem tazminatı hesaplama formülü, İş Kanunu'nda şu şekilde belirtilmiştir: Toplam kıdem tazminatı tutarı = (Brüt ücret x İşçinin çalıştığı yıl sayısı x 30) / 365.
Kıdem tazminatı, çalışanın işyerinde çalıştığı her bir yıl süresi için, brüt ücretin 30 günlük tutarıdır. 30 günlük ücret; normal ücret ve çalışanın aldığı diğer menfaatlerden oluşur. Kaç yıl çalışmış ise en son aldığı brüt ücret ile çalıştığı yıl çarpılır.
Tazminat hesaplamasında 10 bin TL maaştan kusur oranı düşülmelidir. Çıkan miktar da maluliyet oranı ile çarpılmalıdır. 10.000 – % 20 kusur oranı=8000 TL. 8000 x 50/100=4000 TL gelir ve aylık işgücü kaybıdır.
Hak mahrumiyeti, bir mal üzerindeki tüm hakların şartlar yerine getirilinceye kadar o mala el koyan kurumun üzerine devredilmektedir. Bu durumda olan malların başka birine satılması ya da bu mallarla ilgili başka bir işlem yapılması mümkün olmamaktadır.
Hukuki sorunlarınızın çözülmesi için alanında uzman avukatlar ve ekip ile Türkiye'nin her ilindeki icra dosyalarında bulunan araç haczi kaldırma işlemleri; sorunsuz, hızlı, güvenilir ve profesyonel olarak gerçekleştirilir ve 1 saat içerisinde icra dosyası kapatılarak hak mahrumiyeti ortadan kaldırılır.
e-Haczin kaldırılmasının tek yolu borçları ödemektir. Borçların tamamı ödenmediği sürece e-Haciz kaldırılamaz. e-Haczi kaldırmak için borçlu tarafın vergi dairesine ya da banka şubesine ödeme yapması gerekir. Ödemeler tamamlandığında ilgili kuruma haczin kaldırılması için bir dilekçe verilir.
Kusursuz ya da daha az kusurlu olan tarafın değer kaybı, diğer tarafın trafik sigortasından karşılanır. Tabii yaşanan kaza sonucunda tarafların ikisinde de büyük ya da küçük hasarlar olabilir. Bu noktada “Kusurlu tarafın hasarını kim karşılar?” diye soruyor olabilirsin.
Çift taraflı gerçekleşen trafik kazalarında, kusursuz olan tarafın karşı taraftan talep ettiği ve ortalama 5-7-10 veya 14 gün üzerinden hesaplanan bedeldir.
Ancak bu süre, sigorta şirketlerinin teminatlarına göre değişiklik göstermektedir. Ayrıca ikame araçlar sigorta sahiplerine genellikle 7 ila 15 günlük süre için temin edilmektedir. Hasar sonrası gerekli işlemlerin tamamlanmasından sonraki 24-48 saatlik süre içerisinde ikame araç kasko sahibine teslim edilir.
Hasar sonrası gerekli değerlendirme ve raporlamanın yapılmasının ardından, takip eden 24 ila 48 saatlik süre içerisinde ikame araç kasko sahibine teslim edilir. Aracın onarımının tamamlanmasıyla sana temin edilen ikame aracı ilgili araç kiralama firmasına iade etmen gerekir.
Sigorta şirketi tarafından ikame araç hizmetinin sağlanamadığı durumlarda, sigortalı aynı konfor özelliklerinde başka bir araç kiralayabilir. Bu durumlarda gerekli masraflar fatura karşılığında ilgili sigorta şirketi tarafından karşılanabilir.
Değer kaybı; bahsedilen kriterler göz önüne alınarak, aracın hasarsız hâliyle ve kaza tarihi itibariyle serbest piyasadaki ikinci el piyasa rayiç değeri ile aracın hasarı onarıldıktan sonraki hâline göre serbest piyasadaki ikinci el piyasa değeri arasındaki farkın tespit edilmesiyle bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri