Bunlar mahşer ve yargılanma bitinceye kadar Arafta kalırlar. Mahşerden sonra Cennet'e giderler. Dolayısıyla Araf ehli orada sonsuz kalmazlar, toprak olmazlar, Cehennem'e gitmezler. Onlar da ehl-i necat olarak inşallah Cennet'e giderler.
Ortodoks Kilisesi, arafa (arınma yeri), yani ölümden sonra ruhların tüm kusurlarından arındırıldığı ara mekana inanmaz. Mükemmel ve Tanrı'yı görmeye layık olan her ruh ebedi Cennete girecektir.
Burada bekleyenler ise sevapları ve günahları eşit olanlar,kul hakkı yiyenler ve dünyadayken bu kul hakkı sebebiyle helallik alamayanlar,kafirlerin çocukları,mü'min olan üç harfliler,bazı rivayetlerde melekler, deliler ve mecnunlar olduğu rivayet edilmiştir.Bütün bunları yine de en iyi rabbim bilir.
Cennetle cehennemi birbirinden ayıran bölgedeki surun yüksek kısmının adı. Dünya hayatından sonra başlayıp ebediyen devam edecek olan ikinci hayat. Dünyanın bağlı olduğu kozmik sistemde meydana gelecek değişimin ardından ölülerin diriltilmesiyle başlayıp ebediyen devam edecek olan âlem.
Haccın en önemli rüknü olan Arafat vakfesi, Arafat'ta gerçekleştirilir. Hacda ayrıca Müzdelife vakfesi de vardır. Bunun yanında Mina'da yapılacak birtakım fiil ve davranışlar da yine hac ibadetine ilişkindir. Kelime olarak Arafat, “bilme, anlama, tanıma” ve “güzel koku” gibi manalara gelen bir kökten gelmiştir.
İlgili 40 soru bulundu
Arafat bir bakıma mahşerin provasıdır. İslam tarihi açısından Arafat bölgesinin bilinmesi gereken özellikleri şu şekildedir: Haccın en önemli farzı olan Arafat vakfesi bu bölgede yapılır. Efendimiz [sallallahu aleyhi vesellem] veda haccında Arafat vakfesini burada yapmış ve ümmetine Veda Hutbesi'ni burada okumuştur.
Güneş battıktan sonar Arafat'tan ayrılacak olan hacılar önce Müzdelife'ye gidecek gece yarısı da Mina'ya geçecekler.
Bu sûrede “a'râf” hakkında bilgi verildiğinden sûreye de ad olmuştur. Hiçbir peygamberin tebliğini duymamış olarak ölenler Araf ehlinden olabileceği gibi; küçük iken ölen müşrik ve kâfir çocuklarının da bu gurupta oldukları söylenmiştir. İyi ve kötü amelleri eşit olan mü'minler de A'râf ehlindendir.
Kur'an-ı Kerim'de üç yerde geçen Araf kelimesi, dilimizde de sıkça karşılaştığımız terimlerden bir tanesi. Dilimizde ''bir yerde sıkışıp kalmak, arada kalmak'' manasında kullanılan Araf kelimesinin gerçek anlamı merak ediliyor. 'Urf' kelimesinin çoğulu olan Araf kelimesi ile ilgili tüm detaylar haberimizde.
Sûre, adını 46. ve 48. âyetlerde geçen“el-A'râf ” kelimesinden almıştır. “el-A'râf ”, yüksek yerler, yüksek mevkiler demektir. Sûrede temel konu olarak, ilâhî vahyin doğruluğu ve vahye duyulan ihtiyaç işlenmektedir.
Allah'ın rızası dahilinde yuva kuran ailelerin, Cennette bir olmaları mümkündür. Kur'ân-ı Kerîm ve hadis-i şeriflerin beyânına göre; dünya hayatında kurulan âile hayatları, eşlerin her ikisi de Cennete liyakat kazanmaları halinde ebediyen beraber olarak kalacaklardır.
Buna göre Araf ashabı, marifet sahibi kişiler. Yerin yüksekliğiyle orada bulunanların marifet sahibi olduğu anlamlarını birleştirmek de mümkün. Bu takdirde anlam, yüksek yerde bulunan ve Allah'ın kendilerini marifet sahibi kıldığı kişiler, olur. Araftakilerin kimlikleri konusunda birçok yorum dillendirilmiş.
Cennete veya cehenneme girmeyi gerektirecek durumda olmayan belli kişiler. Bunlar da herhangi bir peygamberin tebliğini duymadan ölenler (fetret ehli), müşriklerin bulûğ çağından önce ölen çocukları veya gayri meşrû evlilikten doğan çocuklardan ibarettir.
Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurdu:
Cennette gece yoktur. Gündüzler vardır.
Cennette, birbirini Allah için seven herkesin sevgilerini tazeleyecekleri, eski dostlukların ebedî olarak yeniden kurulacağı, herkesin Allah için sevdiği yakınlarıyla -anne, baba, evlat, kardeş, arkadaş ve akrabaların- birbiriyle görüşeceği ve diledikleri zaman beraber olacakları da Kur'an'ın müjdeleri arasında yer ...
“Şüphesiz inananlar; Yahûdîler, Hristiyanlar ve Sâbiîler(den) Allah'a ve ahiret gününe inanan ve iyi iş(ler) yapanlara, Rableri katında mükâfat vardır; onlara kor- ku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir.”
(Cennet ve cehennem ehlinin) İki taraf arasında (duvar-sur gibi) bir engel (perde ve ara bölge bulunmaktadır) ve burçlar (A'raf) üstünde (cennetlik ve cehennemlik olanların) hepsini yüzlerinden tanıyan adamlar vardır. Ki bunlar, henüz (cennete) girememiş olan, fakat (girmeyi) şiddetle arzu edip umanlardır.
Araf/Berzah ifadesi, Katolik Kilise tarihinde ilk defa Tertullian isimli bir kilise babası tarafından kullanılmıştır. Latince „Refrigium“ ismini kullanan Tertullian´a göre bunun manası “Ölülerin yeniden dirilme vakitlerinin gelmesini bekledikleri yer“ demektir.
İslam dininin kutsal kitabı olan Kur'an'da cehennem için çeşitli isimler kullanılmıştır, bu isimlerin büyük bir kısmı cehennemi tanımlayıcı niteliktedir: Nâr (ateş), Hâviye (düşenlerin çoğunun geri dönemediği uçurum), Saîr (çılgın ateş ve alev), Lezâ (dumansız ve katıksız alev), Sekar (ateş, Müddessir Suresi'nin 26.-30 ...
Ne kadar da az öğüt alıyorsunuz! Size Rabbinizden indirilmiş olana tâbi olunuz, ve O'nun gayrı dostlara tâbi olmayınız, siz pek az öğüt tutuyorsunuz. (Ey insanlar), Rabbinizden size indirilene uyun ve O'ndan başka velilere uymayın. Ne kadar da az öğüt alıyorsunuz!
Bu dağda Müslümanlar hep beraber günahlarının affedilmesi için dua etmektedir. Bu ziyaretin ardından Müslümanların günahlarından arındığı kabul edilmektedir. Bunun yanında Peygamber Efendimiz Hz. Muhammet (SAV) Hac, Arafat'tır ifadelerini kullanmıştır.
Hacı adayları Arafat'ta vakitlerini Kur'an-ı Kerim okuyarak, namaz kılarak ve dua ederek geçiriyor. Akşam saatlerinde Arafat'tan ayrılacak hacı adayları, daha sonra Müzdelife'ye geçecek. Burada akşam ve yatsı namazlarını yatsı vaktinde birleştirerek "Cem-i tehir" yapacak hacı adayları, Müzdelife vakfesini yapacak.
Arafat Vakfesi ise belirlenen zamanda hac için ihramlı olarak Arafat sınırları içinde bulunmaktır. Arafat vakfesi, haccın en önemli rüknüdür. Çünkü süresi içinde orada bulunamayanlar o sene hacca yetişememiş sayılırlar. Hz.Peygamber "Hac Arafattır" buyurmuştur.
Hac ibadetini yerine getirmek üzere orada bulunan müslümanlar Terviye'den (yani Zilhicce'nin sekizinci günü sabah namazını Mekke'de kıldıktan) sonra Mina'ya, sonra Arefe günü sabah namazını kıldıktan sonra Arafât'a çıkarlar.
Arafat Mekke'nin 21 km. doğusunda, Tâif dağ yolu üzerinde ova görünüşünde düz bir alandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri