Ülser, gastrit ya da özefajit (yemek borusu iltihabı) varsa bu besinlere dikkat edin! Çikolata ve kakao tüketmeyin, Gaz şikayetleriniz olduğunda gaz yapıcı sebzeleri (lahana, karnabahar, pırasa, turp, salatalık, sarımsak, soğan, brokoli, brüksel lahanası, karalahana vb.)
Hazımsızlık sorunu olanlara birebir. Sindirimi düzenleyen besin lifleri bakımından da oldukça zengin olan pırasa, hazmı kolaylaştıran yiyeceklerden birisi.
Pırasa midede şişkinlik yapabilecek sebzeler içerisinde bulunur. Özellikle kalın bağırsak üzerinden lif konusunda eritme sorunu ile beraber midede şişkinlik meydana gelebilir. Bu da doğal olarak gaz problemini yaratması ile beraber huzursuzluk ortaya çıkarır.
Pırasa hakkında en çok merak edilen sorulardan biri de, pırasa gaz yapar mı sorusudur. İçeriğindeki bileşenler nedeniyle pırasa gaz yapıcı besinler arasında yer alır.
Pırasanın içeriğindeki K vitamini sayesinde kemiklere oldukça faydalıdır. Pırasa ayrıca mide rahatsızlıklarına karşı da etkilidir.
İlgili 33 soru bulundu
Pırasanın Zararları
Pırasa hem güçlü bir idrar söktürücü hem de sindirim sistemini düzenleyen bir besindir. Eğer pırasa gerektiğinden fazla tüketilir ise vücuttaki sıvı kaybında problem yaşanır. Bunun yanı sıra sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasına neden olur. Bu da ishale yol açar.
Lif oranı oldukça yüksek olan pırasa, sindirimi için çok faydalıdır. İçerisindeki prebiyotik bakteriler iltihabı azaltarak mide ve bağırsak sağlığını destekler. Probiyotik açısından zengin besinler tüketmek, vücudun genel sağlığı için de çok önemlidir.
FODMAP adı verilen karbonhidratlar, özellikle irritabl bağırsak sendromu olan kişilerde şişkinlik ve diğer sindirim semptomlarına neden olabilir. Bunun için yüksek FODMAP içeren (buğday, soğan, sarımsak, brokoli, lahana, karnabahar, enginar, fasulye, elma, armut ve karpuz) uzak durulması önerilir.
Bu bağlamda ise pırasa herhangi bir şekilde reflüyü etkilemeyen besin kaynakları içerisinde bulunur.
Kahve ya da çikolatanın yanı sıra asitli içecekler, limon, sirke, domates gibi asit oranı yüksek yiyecekler, baharatlı gıdalar, işlenmiş et ürünleri ve kızartma başta olmak üzere yağ oranı yüksek yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir.
Pırasa tüketmek, kronik iltihap riskini azaltmada yardımcı olur. Vücuda giren enfeksiyonlu hücrelerle antiseptik özelliği sayesinde savaşır.
Pırasa, sonbahar aylarında yetişen bir sebzedir. Ekim ayında hasat edilmeye başlanır ve hasat kış sonuna kadar devam edilir. Yani, Ekim ayından Ocak, Şubat aylarına kadar pırasaya pazar tezgahlarında rastlamak mümkündür.
Pırasa pişirildikten sonra en fazla iki gün içinde tüketilmelidir.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Yavaş yiyin ve için. Zaman ayırmak, daha az hava yutmanıza yardımcı olabilir. Yemeklerinizi rahat ortamlarda yapmaya çalışın; stres altındayken veya koşarken yemek yuttuğunuz havayı arttırır. Gazlı içeceklerden ve biradan kaçının (Karbondioksit gazı içerdiklerinden dolayı).
Tam tahıllar, meyve ve sebzeler, yulaf ezmesi ve keten tohumu gibi besinler sindirim sistemi çalışmasını düzenleyerek şişkinliği önleyebilir. Bazı baharatlar da mide şişkinliğini hafifletmede etkili olabilir. Zencefil, nane yaprağı, rezene tohumu ve kimyon gibi baharatlar gaz oluşumunu azaltarak rahatlama sağlayabilir.
Pırasa gaz ve şişkinlik yapan sebzeler arasında bulunmaktadır. Lif oranı yüksek olduğu için kabızlık gibi sorunların giderilmesinde oldukça faydalı bir sebzedir.
Pırasa kabızlığı önlemek adına sık sık tüketilmesi gereken bir sebzedir. Yine yüksek lif barındırması nedeniyle kabızlık sorununun çözümünde önemli rol oynar. Pırasayı zeytinyağı ile pişirip akşam yemeği olarak tüketebilirsiniz.
Pırasa Yemeği İçin Malzemeler :
5 yemek kaşığı zeytinyağı 1 diş sarımsak.
Ispanak gibi gaz yapmayan bir diğer sebze de pırasadır. Pırasa çok faydalı bir sebzedir ve bebeklerin sindirim sistemi için oldukça etkilidir.
Pırasa yoğun bir mineral havuzuna sahip olduğu için gece yatmadan önce tüketildiği zaman uyku hissinizi arttırmış olur. Bol mineral içerdiği için beyin uyuşarak uyku haline geçmeye yardımcı etki göstermektedir.
Düşük karbonhidratlı, yüksek lifli sebzelere örnek olarak ıspanak, tere, pazı, pırasa, nane, marul, maydanoz, roka, kuzu kulağı, enginar, kereviz, brokoli, karnabahar, biber ve mantar verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri