-araktan,-erekten eki, yakın bir zamanda Türkçenin -arak,-erek ekinin yanında sıkça kullanılan bir zarf-fiil olup, ölçünlü dil içerisinde kalıcı olmaya doğru gitmektedir.
Bu ek -(y)ArAk zarf fiil eki ile aynı görevdedir. Bir işin, hareketin ya da durumun “Nasıl?” yapıldığını belirtir.
-(y)ArAk ekli zarf-fiiller de -(y)Ip eki taşıyan zarf-fiillerin kullanıldığı gibi (zarf oluşturmadan) cümleleri sıralayarak bağlayabilirler. Bu kullanımda -(y)ArAk ekli zarf-fiil de, kendisinden sonraki çekimli fiilin çekim unsurlarını içinde barındırır.
Zarf-fiiller, fiil kök ve gövdelerine getirilen eklerle geçici olarak zarf oluşturur ve çekim eki almaz. Çoğunlukla yükleme yöneltilen "nasıl" veya "ne zaman" sorularının yanıtıdır. Ancak çok çalışarak başarılı olabilirsin. Arkadaşın gelince misafir odasında çalışın.
Kısaca şu görüş ifade edilmektedir: Kip ekleriyle çekimlenen fiiller "yargı/bitmişlik" bildirir, oysa -sA ekinde yargı bildirme özelliği olmadığı için -istisna kullanışlar dışında- bu ek kip eki değildir. -sA, tarz bildiren -arak/-erek ve zaman bildiren -inca/-ince zarf-fiil ekleri kategorisinde “şart, zaman, sebep" ...
İlgili 21 soru bulundu
Bir eylemin ne zaman, nasıl ya da hangi maksatla yapıldığını bildiren kelimelere zarf deni. Örneğin: ''Sabahtan beri bekliyoruz.'' cümlesinde ''sabahtan beri'' tamlaması zarf olarak kullanılmıştır. Çeşitli ekler alarak zarf olarak kullanılan kelimelere ise zarf fiil ya da ulaç adı verilir.
“oldukça, gittikçe” fiilimsi değildir. -dıkça zarf-fiil ekini alan oldukça ve gittikçe sözcüğü “epey, çok” anlamlarına geldiğinde fiil anlamını yitirir ve bu sebeple fiilimsi olmaz. Benim öğrencilerim, oldukça başarılı öğrencilerdir. (Bu cümlede zarf-fiil değil.)
Ölçünlü dilde kendisine yer bulmaya çalışan eklerden birisi de, tarihî Türk dili metinlerinde -arak,- erek biçiminde gördüğümüz zarf-fiil ekinin genişlemiş biçimi olan -araktan, - erekten'li yapılardır.
Zarflar, fiile yöneltilen neden, ne zaman, nereye, ne kadar ve nasıl sorularının cevaplarını oluşturur. Aşağı, yukarı, nazikçe, çok, az, fevkalâde, en, ileri, geri, şimdi, geç gibi kelimeler cümle içerisinde zarf olarak kullanılabilir.
Türkçede -Ken Zarf Fiili.
Bu örneklerde diye, sözcük türü olarak zarf-fiil olup belirgin bir şekilde “ah, bom, cırt, cork, cup, çıt, gaak, hart, hop, hüp, küt, löp, lüp, pat, pır, pıt, şak, şap, şıp, tak, tık, zart, zınk, zırt” gibi ses taklidi sözcüklerle bir araya gelmektedir.
Belli başlı zarf-fiil ekleri şunlardır: -(y)A (göre göre, yaşaya yaşaya ); -(y)(D)p (yazıp, okuyup ); -(y)ArAk (giderek, uyuyarak); -(y)IncA, (başlayınca, saklayınca); -(y)AII (iyileşeli, geleli); -mAdAn (çekinmeden, yılmadan); -(1)ken (otururken, kalkarken) vb.
Ancak zarf fiil ekleri düşünüldüğü kadar zor değildir. Ezberlemenin zor olduğu zarf fiil ekleri: -ken, -madan, -ince, -ip, -arak, -e e, -dıkça, -maz, -casına, -meksizin, -dığında şeklindedir.
Arak, (Arapça: 'araq' ﻋﺮﻕ terlemek kelimesinden gelir) Levant yöresine özgü üzüm, hurma veya şeker kamışından damıtılarak üretilen anasonlu bir içkidir. Anasonsuz olanı Arak Sagi (Farsça: عرق سگی) olarak İran'da üretilmekteydi, bunun tadı daha çok İtalyan grappasını andırmaktadır.
Zarf fiil eki, fiil soylu kelimelerin sonuna getirilerek bu kelimelerin cümle içerisinde zarf olarak kullanılmasını sağlar. Zarf fiil eklerini bulmak için cümledeki yükleme ''nasıl'' ve ''ne zaman'' sorusu sorulur.
Cümle içerisinde fiilimsileri bulmak için öncelikle cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunun için cümledeki kelimelerin sonuna "-mek, -mak" ekleri getirilir. Bir kelime bu ekleri aldığı zaman anlamı bozulmuyor ise fiil olduğu anlamına gelir.
Zarf-fiili meydana getiren ek (-A, -AlI, -ArAk, -IncA, -Ip, -ken, -mAdAn, -mAksIzIn …) ise zarf-fiil ekidir. Dolayısıyla zarf-fiil eki (/zarf-eylem eki, gerundium eki, bağ fiil eki, ulaç eki), zarf-fiil (/gerundium/gerundiyum/gerundif, ulaç, fiil zarfı) değildir[20].
Zarf-fiiller; zaman veya kişiden bağımsız olarak fiillerden geçici olarak türetilen zarf görevindeki kelimelerdir. Bir başka deyişle, fiillerin zarf şekilleridir (Ergin 2011: 338).
İş fiilerine ne, neyi, kimi soruları sorulur eğer bu sorulara cevap verirse kılış fiilidir ama cevap vermezse ya durum ya da oluş fiilidir. Bu fiillerin gerçekleşebilmesi için bir nesneye ihtiyaç vardır.
Fiil kökenli kelimelere eklenerek zarf fiili oluşturan başlıca ekler vardır. Zarf fiil ekleri, zarf fiil ekleri örnek cümleleri ile birlikte şunlardır; -a: Mahkumun başında nöbetleşe beklediler, Uçak sekize beş kala kalkacak… -alı, -eli: Evden çıkalı bir saat oluyordu, Annesi gideli yalnızdı…
Cümle içerisinde zarları bulmak oldukça kolaydır. Cümlede zarf olan kelimeyi bulmak için bazı sorular sorulabilir. Bunlar; nasıl, ne zaman, nereye, ne kadar sorularıdır. Bu sorulardan alınan cevap olan kelime cümle içerisinde zarf olarak kullanılan kelimedir.
mez), ken, -Dıkça (-dıkça, -dikçe, -dukça, -dükçe, -tıkça, -tikçe, -tukça, -tükçe), -DIğIndA (-dığında, -diğinde, -duğunda, -düğünde, -tığında, -tiğinde, -tuğunda, -tüğünde) ekleri zarf-fiil yapan eklerdir.
-dUkçA: Oğuzcaya özgü zarf-fiillerden bir diğeridir. –dUk sıfat-fiil eki + çA eşitlik ekinin birleşmesiyle kurulmuştur.
Hasta dinlenerek iyileşebilir. Zarf oluşturma fonksiyonunun yanı sıra cümleleri sıralı olarak bağlama işlevi de üstlenebilen bir diğer zarf-fiil eki de -ken'dir. -ken eki, “i-mek” ek-fiilinin zarf biçimidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri