Bu nedenle karpuz, kilo kontrolünü de destekler. Karpuzun kabuğu da lif, C vitamini ve çinko gibi besinlerle doludur.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman “Karpuzun kabuğuna yakın beyaz kısmında da posa ve vücut için faydalı olan bazı biyoaktif maddeler bol miktarda bulunuyor. Özellikle kalp ve damar sağlığını korumada etkili bir aminoasit olan Sitrulin içermesi sayesinde kalp dostu bir özelliğe sahip.
Vitamin ve mineral içeriği de oldukça yüksektir ve 100 gram karpuz günlük C vitamini gereksiniminin %14'ünü, A vitamini gereksiniminin %12'sini, potasyum mineraline olan gereksinimin %3'ünü, magnezyum gereksiniminin %2'sini ve B1, B5, B6 vitaminlerine olan gereksinimin %2'sini karşılar.
Karpuz suyu içeriğindeki maddeler sayesinde böbrek fonksiyonlarını düzenler. Diğer tüm kırmızı renkli meyvelerde olduğu gibi karpuzda da yüksek oranda inflomasyon azaltıcı özellik bulunur. İçerisinde yer alan likopen ve antosiyan sayesinde kalp krizi ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
Karpuzda bulunan karotenoidler, arter duvarlarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre beslenme şekli kalp sağlığı üzerinde oldukça etkilidir.
İlgili 16 soru bulundu
Hazret-i Âişe -radıyallâhu anha- Peygamberimizin karpuzla yaş hurmayı birlikte yiyip şöyle buyurduğunu nakleder: “Hurmanın harâretini karpuzun soğukluğuyla, karpuzun soğukluğunu da hurmanın hararetiyle kırıp gideriyoruz.” Karpuzun yemekten önce yenmesi tavsiye edilmektedir.
Ancak yüksek potasyum içeriğinden dolayı böbrek hastaları bu yaz meyvesini tüketmeden önce mutlaka doktora başvurmalı. İnsülin direnci, hipoglisemi, diyabet hastalığı olan kişiler de karpuz tüketirken porsiyon kontrolüne çok dikkat etmeli ve günde 2 dilimi (280 gr) aşmamalıdır.
Genel olarak kan dolaşımını hızlandırır. Kalp için faydalı olan kan dolaşımını teşvik eder. Ayrıca içinde bulunan sitrülin, kan akışını iyileştirmede ve kalp yetmezliği, koroner arter hastalığı hastalıklarında faydalıdır. Karpuz kabukları, sağlıklı böbrekler için faydalı olan potasyum içerir.
Karpuz kabuklarını küçük küpler halinde doğrayın. 3. Kabukları tencereye koyup üzerini geçecek kadar su ilave edin ve ocağa koyun. 15-20 dk haşlayın.
Peki, karpuz çekirdeği neye iyi gelir ve bu çekirdeklerin yararları nelerdir? Karpuz çekirdekleri, önemli miktarda magnezyum, demir, folik asit ve hatta antioksidanlar içerir. Bu çekirdeklerin düzenli ve dengeli bir şekilde tüketilmesi, kalp sağlığını destekler ve kan basıncını düzenler.
Karpuz yaz boyunca bolca tüketilen zengin bir D vitamini meyvesidir. Yüksek sıvı içeriği, tatlı tadıyla D vitamini desteğini yaz boyu verir, güneşe çıktığınızda vitaminin sentezlenmesine yardımcı olur.
Mineraller açısından da oldukça zengin olan karpuzda kalsiyum, magnezyum, potasyum, manganez, bakır, fosfor, sodyum ve çinko bulunmaktadır.
Kavunun karpuza göre üstünlüğü ise; Niasin ve folik asit içermesidir. Niasin karbonhidrat, yağ ve protein metabolizma önemli görevleri olan, enerji sistemimizi ayakta tutan sağlığımızın koruyucusu bir vitamindir. Folik asit ise hücre yenilenmesinde görevlidir, metabolizmamızı korur ve genç tutar.
Karpuzun suyu sindirim, dolaşım ve sinir sistemlerinin iyi çalışmasını sağlar, karaciğeri ve böbrekleri toksinlerden temizler. Gut riskini azaltır, cildi ve gastrointestinal sistemin işleyişini iyileştirir.
Karpuz çekirdeği içindeki "citrulline" denilen bir madde vücutta "arginin" denilen başka bir maddeye dönüştürülüyor. Arginin de damar genişlemesine yardımcı olan "nitrik oksit" denilen bir maddenin üretiminde kullanılıyor. Bu sertleşme problemleri olanlara yardımcı oluyor. Cinsel hormonları uyarıyor.
Fakat karpuz kabuğu da zengin bir lif kaynağıdır. Sert olması nedeniyle tüketimi zordur ama çiğ ya da turşu olarak tüketilebilir. Karpuzun kabuğuna yakın beyaz kısmı da vücut için faydalıdır.
Ancak en karpuz kadar faydalı olan karpuz kabuğu doğrudan cilde uygulandığından yaşlanma belirtileri olan kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olarak nemlendirmektedir. Cildin günlük temizlenmesinde etkili olan karpuz kabuğu yüzün ölü hücrelerinden arınmasına yardımcı olmaktadır.
Karpuz kabuğunun bir diğer faydası da zengin bir lif kaynağı olmasıdır. Lif bakımından zengin bir diyetin aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok sağlık faydası vardır: Lif, düzenli bağırsak hareketlerinin korunmasına yardımcı olur ve kolon hastalıklarının gelişme riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Kan damarlarını rahatlatıyorTeksaslı bilim adamları karpuzun içeriğinde bulunan 'citrulline' adlı maddenin kan damarlarını rahatlatıcı etki yaptığını, bunun bir erkeğin Viagra aldığında yaptığı etkiye benzediğini açıkladılar.
- Karpuzun en önemli yan etkileri içerisinde ishale yol açması olarak tanımlanabilir. Karpuzun fazla tüketilmesi ile ishal kaçınılmaz oluyor. - Karpuzun aşırı bir şekilde tüketilmesi sonucunda kan basıncı seviyesini düşebilir. - İçeriğinde bol miktarda şeker bulunan karpuz, kilo alımına sebep olabilir.
Karpuz çekirdeğinde magnezyum, demir, A,B ve C vitaminleri yer alıyor. Çekirdekte triptofan, glutamik asit, lisin ve arginin yer alıyor. Arginin, tansiyonu dengeliyor ve koroner kalp hastalığını önlüyor.
Yazın en sevilen meyvelerinden karpuzun birçok faydası olduğunu belirten uzmanlar, maksimum fayda sağlamak için aç karnına ve çekirdekleriyle birlikte tüketilmesini öneriyor. Karpuz kan basıncı ve böbrek fonksiyonlarını düzenlerken, ayrıca kanserden de koruyor.
Karpuz anti-enflamatuar antioksidanlar olan likopen ve C vitamininden zengin bir besin. Bu içerikleri iltihaplanmanın azaltılmasına yardımcı oluyor.
Kayısı, hurma, elma, incir, mürdüm eriği, yeşil erik, üzüm, böğürtlen, çilek, karpuz, karadut, nar, şeftali gibi meyveleri vücudunuzdaki demir seviyesini artırmak için mevsimine ve miktarına göre günlük olarak tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri