Oruç zamanı; su, şekersiz çay-kahve, maden suyu, bitki çayı vb. içecekler tüketilebilir.
Açlık döneminde su, sade çay/kahve, bitki çayları gibi kalorisiz içecekler serbesttir. İştahınızı kontrol altında tutabilmek adına sade çay/kahve gibi kafeinli içecekler size yardımcı olabilir.
📌Sabah oruçta içilen limonlu ya da sirkeli su orucu bozar mı? 👉🏼Eğer tükettiğiniz limon ya da sirke 1 yemek kaşığını geçiyorsa orucu bozabilir. Geçmiyorsa korkmanıza gerek yok.
Aralıklı oruç diyetinde aç kalmanız gereken zamanlarda kahve, su, yeşil çay veya soda gibi sağlıklı içecekleri tüketmeniz yağ yakımını oldukça hızlandıracağından uzmanlar tarafından özellikle önerilmektedir.
Yüksek karbonhidrat, şeker ve yağ içeren besinler, paketli, işlenmiş gıdalar, şekerli, asitli ve alkollü içecekler aralıklı oruç diyet listesinde yer almamaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Regl döneminde aralıklı oruç yapılır mı? Regl döneminde aralıklı oruç yapmak için herhangi bir sakınca bulunmasa da bu süreçte bedenini dinleyerek ilerlemeni öneririz.
Bu nedenle de uzmanlara göre aralıklı orucun haftada 2 ya da 3 gün yapılması önerilmektedir. Ancak gün sınırlamasının yanı sıra saat sınırlamasının da konulması gerekmektedir. Bu sınır kadınlarda 12 ile 14 saat arasında bir açlıktır. Erkeklerde ise diyet günlerinde ortalama 14 ile 16 saat arasında aç kalınabilmektedir.
Her yemeği, aşağıdakiler gibi çok çeşitli sağlıklı tam gıdalarla dengelemeyi deneyin: Meyveler: Elma, muz, çilek, portakal, şeftali, armut vb. Sebzeler: Brokoli, karnabahar, salatalık, yapraklı yeşillik, vb. Tahıl yerine kullanılabilecek olanlar : Kinoa , yulaf, karabuğday vb.
3. Yağ yakımı (12-18 saat)
Hiçbir şey yememeye devam edersen, yaklaşık 12 saatin sonunda vücudundaki glikojen depoları da tükenmeye başlar ve vücudunun yeni enerji kaynağı depolanmış yağlar olur. İşte bu evrede yağ yakımı başlar!
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
Aralıklı oruç diyetinde sabah kahvaltısında yulaf, haşlanmış yumurta, yeşillik ve meyve tüketebilirsiniz. İçecek olarak ise şeker ya da süt içermeyen çay ya da kahve tüketimi uygundur. Öğle yemeğinde ise tavuk veya sebze çorbası, haşlanmış ya da fırında pişirilmiş yağsız tavuk, et ya da balık tercih edilebilir.
Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.
Aralıklı Oruç Diyetinde Tüketilmemesi Gerekenler
Ekmek, makarna ya da hamur işi gibi yüksek karbonhidratlı gıdalar tüketilmemesi gereken besinlerdir.
Kahve, oruç sırasında içebileceğiniz tek içecek değil. Aralıklı oruç tutarken kalorisiz sıvılar içebilirsiniz. Buna normal veya aromalı sular ve şekersiz bitki çayları dahil.
Açlık penceresinde serbest olan besinler
Açlık penceresindeyken bitki çayları, sade kahveler serbest. Tabi ki bol su da. Ama başka hiçbir şey tüketilmemeli.
İşlenmiş gıdalardan, şeker ve alkolden, trans yağ içeren fast food gıdalardan uzak durmalısınız. Aralıklı oruç diyeti öncesi mutlaka doktor kontrolünden geçmeli; diyet listesini beslenme uzmanı eşliğinde hazırlamalısınız.
Bu kürü hazırlamak için uygun bir kapta 3 yemek kaşığı ev yoğurdu, yarım çay kaşığından daha az toz zencefil, zerdeçal ve toz tarçını güzelce çırpıp karıştırın. Hazırlamış olduğunuz bu baharat kürünü gece uyumadan 1 saat önce tüketin. Bu kürün üzerine de 5 bardak su içmeniz gerekmektedir.
Açlık sırasında vücudun ihtiyacı olan enerjiyi karşılayacak glikoz olmadığından, enerji yedek kaynaktan, yani trigliseritlerden sağlanır. Kısacası vücutta yağ yakımı başlar.
Düşük tempolu egzersiz süresinde vücudun ana yakıtı “yağ”dır. Orta tempolu egzersiz süresinde vücut yağın yanı sıra karbonhidrat da yakmaya başlar. Yüksek tempolu egzersiz süresinde vücudun ana yakıtı “karbonhidrat”tır.
Oruç zamanı; su, şekersiz çay-kahve, maden suyu, bitki çayı vb. içecekler tüketilebilir.
Protein ağırlıklı beslenin; Çok fazla yağlı olmayan kırmızı et, beyaz et, süt, yoğurt, yumurta, peynir, kaşar peyniri gibi yiyecekler uzun süre acıkmamanızı sağlar. Aşırıya kaçmamak koşuluyla sahurda bu yiyeceklerden tüketin.
Glikojen depolarının boşalması ile vücut açlık sırasında ilk olarak depolanmış yağlarınızı parçalar. Bu da kalıplaşmış yağların azalmasına neden olur, gece açlığında bu durumu sağlamış olup bölgesel yağlarımızdan daha hızlı kurtulabiliriz.
Fakat bilimsel araştırmalar yürüyerek daha fazla yağ yaktığınızı gösteriyor. Bir başka güzel haber ise yürümenin kalçaları ve bacakları çok daha iyi ve hızlı biçimlendirmesi. Yürüyüş sırasında yapılan hareketler vücudun alt bölümündeki kasları uzatıp güçlendirirken, kalçalara da son derece etkili bir egzersiz sağlıyor.
12:00-13:00 arası alınan kalorinin en hızlı kullanıldığı, organlar arası yağ yakma mekanizmalarının da en iyi koordinasyonun sağlandığı zaman dilimidir. 16:00-17:00 arası kardiyovasküler ve kas dayanıklılığının en iyi olduğu zaman dilimidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri