Aralıklı oruç diyetinde sabah kahvaltısında yulaf, haşlanmış yumurta, yeşillik ve meyve tüketebilirsiniz. İçecek olarak ise şeker ya da süt içermeyen çay ya da kahve tüketimi uygundur. Öğle yemeğinde ise tavuk veya sebze çorbası, haşlanmış ya da fırında pişirilmiş yağsız tavuk, et ya da balık tercih edilebilir.
Kişiler 16 saat boyunca açlık penceresinde kalırlar ve 8 saat boyunca da beslenmelerini yaparlar. Bu metod da ilk öğün genellikle öğle saatlerinde yenir ve 8. saatin sonlarına doğru akşam yemeği yiyerek oruca başlanır. Oruç zamanı; su, şekersiz çay-kahve, maden suyu, bitki çayı vb. içecekler tüketilebilir.
Aralıklı oruç diyetinde yemek aralarında şekersiz ve kalorisiz sıvılar tüketilebilir. İlk öğünden sonra 8 saat boyunca yemek yenmez ama sıvı tüketimi serbesttir. Sabah ve akşam öğünü arasında açlık kontrolü zor olan kişiler isteğe bağlı olarak ara öğün yapabilir.
Her gün sadece belirli bir zaman aralığında yemek yiyebilirsiniz - örneğin sabah 10'dan akşam 6'ya kadar. Yani 8 saatlik yeme 16 saat açlık şeklinde düzenlenir. 2 ana öğünden oluşur ve ara öğün olarak sıvılar tüketilir.
Aralıklı oruç sağlıklı beslenme temeline dayanan bir modeldir. Tokluk evresinde tüm besinler serbest olarak tüketilmez, sağlıklı beslenme profilinde ilerlenmesi gerekmektedir. Açlık evrelerinde ise şekersiz bitki çayları, mineralli sular, kalorisiz içecekler ve sütsüz kahveler dışında hiçbir besin tüketilmemelidir.
İlgili 41 soru bulundu
Aralıklı oruç diyetinde akşam saatlerinde muhakkak bol miktarda sebze tüketimine yer vermelisiniz. Akşam yemeği için yoğurt tüketilebilecek en ideal besinler arasında yer almak almaktadır, çünkü yoğurdun tok tutma ve iştah kapama özelliği sayesinde fazladan kalori alma isteğinin de önüne geçmektedir.
Regl döneminde aralıklı oruç yapılır mı? Regl döneminde aralıklı oruç yapmak için herhangi bir sakınca bulunmasa da bu süreçte bedenini dinleyerek ilerlemeni öneririz.
Aralıklı oruç diyeti nin uygulanış şekline bakacak olursak, alışılagelmiş diyet listelerindeki kısıtlamalar yok, hiçbir yiyecek katı bir şekilde yasak değil, önemli olan husus zamanlama. Ne yediğin değil ne zaman yediğin önemlideniyor.
Bu nedenle de uzmanlara göre aralıklı orucun haftada 2 ya da 3 gün yapılması önerilmektedir. Ancak gün sınırlamasının yanı sıra saat sınırlamasının da konulması gerekmektedir. Bu sınır kadınlarda 12 ile 14 saat arasında bir açlıktır. Erkeklerde ise diyet günlerinde ortalama 14 ile 16 saat arasında aç kalınabilmektedir.
3. Yağ yakımı (12-18 saat)
Hiçbir şey yememeye devam edersen, yaklaşık 12 saatin sonunda vücudundaki glikojen depoları da tükenmeye başlar ve vücudunun yeni enerji kaynağı depolanmış yağlar olur. İşte bu evrede yağ yakımı başlar!
Her yemeği, aşağıdakiler gibi çok çeşitli sağlıklı tam gıdalarla dengelemeyi deneyin: Meyveler: Elma, muz, çilek, portakal, şeftali, armut vb. Sebzeler: Brokoli, karnabahar, salatalık, yapraklı yeşillik, vb. Tahıl yerine kullanılabilecek olanlar : Kinoa , yulaf, karabuğday vb.
📌Sabah oruçta içilen limonlu ya da sirkeli su orucu bozar mı? 👉🏼Eğer tükettiğiniz limon ya da sirke 1 yemek kaşığını geçiyorsa orucu bozabilir. Geçmiyorsa korkmanıza gerek yok.
Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 220). Bununla birlikte, diş macununun veya suyun boğaza kaçması hâlinde oruç bozulur.
GECE AÇLIĞI YAĞ YAKIMINI ATEŞLER
Glikojen depolarının boşalması ile vücut açlık sırasında ilk olarak depolanmış yağlarınızı parçalar. Bu da kalıplaşmış yağların azalmasına neden olur, gece açlığında bu durumu sağlamış olup bölgesel yağlarımızdan daha hızlı kurtulabiliriz.
Sakız çiğnemek, yeme veya içme olarak kabul edilmediğinden ve bu esnada mideye herhangi bir şey inmediğinden dolayı orucu bozmamaktadır. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. Eğer sakız önceden çiğnenmiş ve özü alınmış ise, bu sakızı çiğnemek mekruh olsa dahi, orucu bozmamaktadır.
Sağlıklı beslenme açısından da tercih edilebilir. Kısa süreli açlıkta ortalama 14 ya da 16 saat aç kalıyorsunuz. İlk 8-10 saatte vücudunuzdaki glikojeni bitirdiğinizde geri kalan sürede metabolizmanız yağ yakıyor” ifadelerini kullandı.
Bu kürü hazırlamak için uygun bir kapta 3 yemek kaşığı ev yoğurdu, yarım çay kaşığından daha az toz zencefil, zerdeçal ve toz tarçını güzelce çırpıp karıştırın. Hazırlamış olduğunuz bu baharat kürünü gece uyumadan 1 saat önce tüketin. Bu kürün üzerine de 5 bardak su içmeniz gerekmektedir.
Yağ yakımının hızlanabilmesi amacıyla yapılan sporlar, genellikle sabah 07.00 sularında yapılırlar. Bu saatler, vücutta depolanmış olan yağların yakılması amacı ile kullanılan saatlerdir.
Aralıklı Oruç Diyetinde Tüketilmemesi Gerekenler
Aralıklı oruç diyetinde, karbonhidrat alımı mümkün oldukça düşürülmelidir. Ekmek, makarna ya da hamur işi gibi yüksek karbonhidratlı gıdalar tüketilmemesi gereken besinlerdir.
Kısaca özetlersek, son yemek yediğiniz saatten 16 saat sonraya kadar hiçbir şekilde yemek yenilmiyor. Fakat bu aralık içerisinde bol bol su içilmesi önerilir. Şekersiz çay, sade kahve veya sade soda bu aralıkta tüketilebilecek içeceklerdir.
Gün içerisinde tükettiğiniz besinlerin farklı bir düzende tüketilmesidir. Aralıklı oruç diyetini; gün içerisinde belirlenmiş zaman dilimlerinde hiçbir besinin alınmadığı ya da haftanın belirlenmiş günlerinde enerji alımında farklı kısıtlamalar yapılan bir beslenme programı olarak tanımlayabiliriz.
Oruç saatlerinde sadece su, çay, kahve, sade maden suyu tüketebilirsiniz. Kalorili herhangi bir içecek-yiyecek olmamalı.
''Yetersiz beslenenlerde ramazanın ikinci yarısı halsizlik, kabızlık, saç dökülmesi, kemik erimesi ve kansızlık riski ortaya çıkabilir.
Aralıklı orucu uygulamaya başladınız, aradan iki hafta geçti ve hala kilo veremediniz. Bu durumda tokluk zamanlarında ipin ucunu kaçırmış olabilirsiniz. Yağ ve karbonhidrat alımını azaltın, protein içeren az yağlı gıdalara yönelin ve daha çok su için.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri